Door het verwrongen beeld van hoe we denken dat een lichaam eruit zou moeten zien, voelen we nog vaak gêne bij het uit de kleren gaan. Daarom laten we graag een koppel aan het woord dat heeft geleerd van hun lichaam te houden. En dat wel op een zeer bijzondere manier.

 

Ongeacht hoe groot je zelfvertrouwen is, bij het uitkleden voelen de meeste mensen toch nog vaak heel wat onzekerheid. Ook al lijdt niet iedereen daarom meteen aan gymnofobie (een intense angst voor naaktheid), het blijft voor velen moeilijk om zomaar je naakte lichaam aan anderen te tonen. Koppel Nick (40) en Lins (36) wilden daar graag verandering in brengen, en begonnen met een bezoekje aan een nudistenbad

Onze eerste keer in het nudistenbad

“We hebben eerst 45 minuten op de parkeerplaats staan ijsberen voordat we naar binnen durfden,” vertelt Nick. “Maar onze angst was ongegrond: we voelden ons eigenlijk meteen op ons gemak. De vrijheid die we ervaarden, was fantastisch.” Die positieve ervaring bracht hen ertoe op zoek te gaan naar meer plaatsen om naakt te zijn. Tegenwoordig reizen ze zelfs de wereld rond om nudistencampings en -resorts te testen voor hun blog Naked Wanderings, en hebben ze hun eigen filosofie over naaktheid ontwikkeld. Daarbij zijn ze ervan overtuigd dat je je veel prettiger voelt en diepere connecties kan aangaan met anderen wanneer je geen kleren draagt. “De maatschappij legt ons barrières op, die meteen wegvallen als je je kleren uittrekt. Soms ben ik uren met iemand aan het praten voordat ik erachter kom dat hij de CEO is van een groot bedrijf. Als ik hem in zijn maatpak had ontmoet, had ik hem nooit aangesproken. In zijn naaktheid is iedereen gelijk.”

“Als vrouw is het een opluchting om te zien dat elk lichaam normaal is. Als je mensen naakt ziet, maakt het niemand wat uit welke vorm of huidskleur je hebt.”

Lins legt uit dat ze vrede heeft gevonden in het blootgeven van zichzelf: “Als vrouw is het een opluchting om te zien dat elk lichaam normaal is. Als je mensen naakt ziet, maakt het niemand wat uit welke vorm of huidskleur je hebt. Iedereen is “gemiddeld”, want er zal altijd iemand dunner of ronder zijn dan jij, iemand met meer of minder striemen,…”

Hoe hun geliefden op het nieuws reageerden? “Onze naaste familie, vooral onze ouders, waren in het begin een beetje bezorgd, maar onze vrienden waren niet verbaasd: we hebben ons altijd al aangetrokken gevoeld tot nieuwe ervaringen, weg van de gebaande paden.”

Booming naturisme

“In het begin kenden we niemand in onze omgeving die aan nudistische activiteiten deelnam. Maar doordat we de wereld rondreisden, ontdekten we al snel dat er veel meer mensen zijn zoals wij. Naturisme is booming. Tot begin jaren 2000 was het een vrij gesloten gemeenschap, maar nu zoeken steeds meer mensen de sereniteit van de natuur op. Naturisme past dan ook perfect bij de beweging van bodypositivity en mindfulness.”

 

Lees ook

Door: Evelien Rutten – Openingsbeeld: Getty Images.