Getuigenis: Thomas’ afkeer voor reizen betekende het einde van zijn relatie

Thomas (32) en zijn vriendin Lore boekten een reis naar Porto, maar gingen al uit elkaar vóór ze goed en wel vertrokken waren.

Ik was al zes jaar samen met Lore toen we besloten samen een reis te boeken. Al die tijd waren we nooit verder geraakt dan een weekendje Den Haag. De reden is simpel: ik haat reizen. Mooie steden, musea… Ik zou ze allemaal graag zien als ik ’s avonds gewoon terug in mijn eigen zetel zou kunnen gaan zitten. Het is vooral de reis ernaartoe waar ik tegen opzie: het plannen, het geregel, het slapen op een vreemde plek… Ik ben een controlefreak, en de voordelen wegen voor mij niet op tegen het loslaten. Bovendien geef ik liever geld uit aan mooie kleren of spullen voor in het huis.

‘Dat reizen iemands leven verandert, vind ik onzin. De echte relatie heb je thuis, niet in die vakantiebubbel’ 

Lore was anders, zij genoot van reizen. Al was het nooit eerder een probleem geweest: zij ging met vrienden of familie op vakantie en ik bleef gezellig thuis. Toch veranderde er iets toen ze naar Guatemala ging met haar ouders. Tijdens die reis merkte ik al dat ze weinig contact zocht. Bij terugkeer vertelde ze dat ze onder de indruk was van de armoede en levensstijl, en dat de reis haar leven had veranderd. Ze besefte hoe belangrijk reizen voor haar was en vroeg zich af of we nog wel bij elkaar pasten. Ik voelde de barstjes in onze relatie en zette de grote middelen in: ik boekte een reis naar Porto. We zouden pas enkele maanden later gaan, zodat ik mij rustig kon voorbereiden en alles goed kon plannen.

Annulatie

Toch kregen we steeds meer discussies, ik wilde alles tot in de puntjes regelen, terwijl zij vond dat ik overdreef en steeds meer afstand nam. Uiteindelijk annuleerde zij de reis. Achteraf is het makkelijk praten, maar ik denk dat onze relatie anders zou zijn gelopen als ik die reis vroeger had geboekt. Toch heb ik geen spijt.

Dat reizen iemands leven verandert, vind ik onzin. De echte relatie heb je thuis, niet in die vakantiebubbel waar je constant bij elkaar bent. En als ik op Instagram zie hoe mensen poseren voor pakweg het Holocaustmonument, vraag ik me af of ze wel daar zijn voor de bestemming en niet voor de kiekjes om mee te imponeren op sociale media. Maar ieder zijn ding. Mijn nieuwe vriendin houdt trouwens ook van reizen, we gaan dit najaar een weekend naar Londen. Bang ben ik daar niet voor, we verwachten dezelfde dingen en ik heb de tijd om alles minutieus voor te bereiden. Al moet ik eerlijk toegeven dat het initiatief van haar kwam. Als het aan mij lag, bleef ik gewoon thuis.”

 

Lees meer over relaties:

* Namen en bestemmingen werden gewijzigd om de privacy van getuigen en ex-partners te garanderen. Openingsbeeld: stockbeeld. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content