Helden van hier: Femke, ‘Menneke’ is dorpsdichters in Heist-op-den-Berg

Maskers noch superkrachten: lokale helden maken het verschil in de buurt met hun grote hart en leggen maar wat graag een cape van verbondenheid rond hun geliefde gemeenschap. Zoals Femke of ‘Menneke’, zij is dorpsdichteres in Heist.

 

Femke Aubrouck (33) was jarenlang het ‘menneke’ dat altijd meeging met bompa Mon. Vandaag is ze zelf een bekende in Heist-op-den-Berg: ze is verkozen tot dorpsdichteres en mag háár Heist vereeuwigen in gedichten. “Bompa Mon zou zo fier geweest zijn.”

“Bompa was een ‘figuur’ in Heist-op-den-Berg, ik kan het niet anders zeggen. Een fervente voetbalfan, voorzitter van de voetbalploeg, politiek actief: letterlijk iedereen kende hem. En mij kende iedereen als het klein meisje dat hij overal mee naartoe sleurde. Op café, naar vergaderingen, op dorpsfeesten: ik was er áltijd bij. Ik ben dankzij hem in het hart van ons dorp opgegroeid, en het dorp zal dankzij bompa altijd in mijn hart zitten. Ik herinner me nog een moment dat iemand mij als vierjarige aansprak in de supermarkt en dat ik aan mijn moeder moest uitleggen wie dat was. (lacht) Het enige nadeel was dat ik als tiener door iedereen in de gaten werd gehouden. Ik kon geen pintje te veel drinken of mijn bompa wist het de ochtend erna al. ‘Goei weekend, heb ik gehoord’, monkelde hij dan.”

Heist in het hart

“Toen er een oproep was om dorpsdichteres te worden, heb ik even getwijfeld. Ik durf niet altijd te springen, ook als ik het wil. Maar omdat het in Heist was, mijn Heist, voel ik me sowieso gekoesterd. Ik stuurde een gedicht in en toen bleek dat ik gewonnen had, waren de reacties overdonderend. Het gekke is: voor ik de functie kreeg, leek het me een leuk ‘folieke’. Maar nu ik de titel heb, wil ik het écht goed doen. Voor Heist, dat in mijn hart zit, maar ook voor mijn bompa. Hij is acht jaar geleden gestorven en dat was een moment dat we met heel het dorp beleefd hebben. Bij zijn begrafenis heeft hij een staande ovatie gekregen van de hele kerk en de voetbalploeg stond in putje winter buiten in tenue te bibberen. Dat ik dorpsdichteres ben, had hij zo geweldig gevonden. Dus ik wil ons Heist op de mooiste manier die ik kan, vangen in woorden. De zondagse voddenmarkt, de braderij, de prachtige Nete, maar ook mijn bompa: ze zullen allemaal de revue passeren.”

Van konijnenhuis tot buurtbib

“Los van mijn bompa kennen de mensen me ook door mijn herkenbare kledingstijl. Ik ben een van de weinige ‘fifties chicks’ in Heist. (lacht) Ook over het huis waarin ik woon, word ik veel aangesproken. De witte zijgevel hebben we laten beschilderen met een grote tekening van Pieter Konijn. Vanaf dan is ons huis ook een oriëntatiepunt in Heist en kreeg het de vrolijke naam Het Konijnenhuis. Nu ik ook een buurtbib voor de deur heb gezet, komen de mensen nog vaker op bezoek. Ik kan het iedereen aanraden: gewoon een kastje voor de deur waar mensen hun boeken kunnen achterlaten of ruilen voor een ander. Het is heerlijk om mensen te zien snuisteren en ik vind het geweldig dat ik ook op die manier iets kan betekenen voor Heist. Mensen samenbrengen: Bompa zou fier zijn geweest.”

 

Meer liefde voor lokaal:

Tekst: Lisa Gabriëls – Beeld: Manuel Mendoza

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content