Iedereen aan het besparen: 8 tips van onschatbare waarde om je energiefactuur te drukken

Het is waar, we worden momenteel doodgeslagen met bespaaradviezen, manieren om onze budgetten beter te beheren en originele tips om die energiefactuur zo laag mogelijk te houden. Toch vinden wij dat je nooit genoeg bezuinigingstips kan hebben, zeker in het huidige klimaat (ja, het moet gezegd). De Vrek, het pseudoniem van de Nederlandse ondernemer Fokko Schepel, dacht hier net zo over. Schepel bundelde enkele algemeen geweten (maar weinig toegepaste) en niet zo algemeen geweten bespaartips en -tricks in zijn nieuwe boek. Snel lezen terwijl je energieteller genadeloos verder tikt dus.

De Vrek a.k.a. Fokko Schepel noemt zichzelf De Bespaarder Des Vaderlands. En bij het doornemen van zijn website moeten wij toegeven; misschien is hij die naam wel waardig. Hoe besparen op eten en drinken, vervoer en vakantie en energie en water lees je op deze webpagina. Maar gezien de stijgende energieprijzen, brengt Schepel nu ook een energiebespaar-bijbel uit in handig meeneemformaat. Bespaar op energie huist meer dan 300 tips om thuis en op kantoor zuiniger om te gaan met elektriciteit en gas. En gratis en voor niks kan je hier al enkele van de meest opvallende tips uit het boek meenemen.

Gratis tips van onschatbare waarde

1. Maak een begroting

Wil je iets bereiken, dan werkt het altijd goed om een plan op te stellen. Examens? Studieplanning. Fitter worden? Workout-planning. En energie besparen? Besparingsplan. De Vrek raadt aan een “begroting” te maken van de inkomsten en uitgaven van jouw huishouden. En indien jouw huishouden meerdere individuen telt, betrek je er best zo veel mogelijk van deze huisgenoten bij. Ook vrienden en kennissen die niet bij je inwonen, kunnen helpen, want “[b]esparen doet u het beste samen. En als u vrienden en bekenden erbij kunt betrekken dan zult u elkaar nog grotere bespaarhoogtes leiden. Maak elkaar medeverantwoordelijk voor de doelen die u samen hebt gesteld”, gebiedt De Vrek.

Ben je overtuigd en wil jij ook aan de slag met dergelijk begrotingsplan? Tracht dan vooreerst een lijstje te maken van al hetgeen waarop je wilt besparen. Daarna kies je de meest dringende of belangrijkste zaken uit en orden je je lijst aan de hand hiervan. Leer prioriteren. Bekijk regelmatig eens of je plan ook effectief werkt want meten is weten. Sommige zaken zullen toch geen al te grote impact hebben op je verbruik, en dan weet je het best zo snel mogelijk.

Zoals De Vrek schrijft: “[E]r komen vast en zeker ook tegenvallers. Die zijn hartstikke leuk, want daar leren we weer van. […] Niet alles gaat zoals gepland. En soms hebt u even zin om wat energie te verspillen (of omdat het even niet anders kan). Geeft niks.” Mild zijn is dus eveneens de boodschap, anders houd je het energiebesparen niet lang vol. Leer daarnaast te accepteren, want ook met de verwarming uit of enkele graden lager kan je een comfortabel leventje leiden.

2. Halveringsprincipe

Deze De Vrek-tip kan echt je leven veranderen. Wij verduidelijken. Gewoonlijk staat op elke verpakking van tandpasta tot pastaslierten tot allesreiniger een voorgeschreven hoeveelheid. Een maatbeker van dit of een handjevol van dat. Halveer deze hoeveelheid nu eens en je zal zien dat je vloer even schoon zal zijn en je nog steeds over een frisse mond met stralende glimlach zal beschikken. Probeer daarna nog eens te halveren. Grote kans dat je ook nu goede resultaten zal boeken. En ga zo verder. Is je was wel degelijk minder wit, dan weet je dat je een stapje terug moet zetten.

En dit principe kan ver gaan. De Vrek illustreert: “U kunt ook de helft minder shampoo gebruiken onder de douche. Of de helft minder scheerschuim. Gebruik de helft van de tandpasta. Geen twee klontjes suiker in de koffie maar één. Doe de helft minder thee in uw thee-ei. Zet die plank niet met acht spijkers vast maar met twee.” En ga zo maar door. Het proberen waard, geloof ons.

3. Begin te rekenen

Niet iedereen was vroeger even bedreven is wiskunde en fysica. Hoe vaak hebben wij gedacht: “Ik ben hier later toch niets mee.” Wel, we zaten ernaast. Wil je weten hoeveel energie je verbruikt tijdens het koken of wanneer je aan het stofzuigen slaat? Dan is het erg handig om bepaalde formules wél van buiten te kennen. Watt (W), kilowatt (kW) en kilowatt per uur (kWh) zijn eveneens begrippen die je best in je oren knoopt. Als je weet hoeveel watt of kilowatt bepaalde elektronische (keuken- en huishoud)apparaten verbruiken, weet je ook waar je het meest efficiënt mee bespaart.

De Vrek herhaalt (voor de dummies onder ons) volgende formule:

(aantal kWh x gebruiksduur in uur) x (uw tarief voor elektriciteitstarief per uur) = prijs

Reken dit even uit, en je weet hoeveel je verbruikt tijdens je stofzuigsessie. Beter nog: reken dit even uit en je weet al snel of het de moeite is om op deze sessies te bezuinigen. Sla dus aan het rekenen, het kan je heel wat opleveren.

4. Isoleren kan je leren

Geen groot nieuws, maar wel belangrijke herhaling aangezien veel mensen het weleens overslaan: met je huis goed te isoleren, bespaar je heel wat euro’s uit. De Vrek raadt aan te opteren voor tochtbanden en -strips, dubbele tochtstoppers onderaan je binnendeuren en een dik gordijn tot op de grond voor de buitendeuren. Raamfolie op enkel glas doet eveneens wonderen en dikke gordijnen aan de binnenkant van de vensters houden de koude én de warmte overdag buiten.

Heel belangrijk is ook dat je niet vergeet te ventileren. Verse lucht is essentieel, vochtige lucht valt te mijden als de pest. Die vochtige lucht is namelijk moeilijker op te warmen dan droge lucht én kan schimmelvorming als gevolg hebben. Laat de temperatuur in je stulpje ook niet onder de 15 graden zakken, want ook dan nodig je ongewenste schimmels uit. Zet dus zo nu en dan je ramen wagewijd open, en verluchten maar.

5. Maak het gezellig

Hoe meer mensen je op eenzelfde plaats kan verzamelen, hoe beter, pubers inclusief. Verwarm dus voornamelijk enkele centrale delen van je huis. Als er een televisie in de ruimte staat, plaats deze dan op de donkerste plek in de kamer, zo moet je de helderheid niet op maximum zetten. En kruip niet te ver van het scherm, dan kan je ook het volume laag houden. Met een chromecast is het kinderspel om online tv te kijken vanop het grote scherm, dus zeg ook je tv-abonnement op.

En de tip der tips: vergeet niet dat elektrische apparaten, zoals die televisie, ook in de stand-bystand energie verbruiken, sommigen zijn zelf werkelijke slokops. Sluit je apparaten aan op een bespaarstekker met schakelaar en wees zeker dat je ze allemaal tegelijk uitzet wanneer je ze niet gebruikt.

6. Slim verwarmen

Hoewel heel wat mensen onder ons de verwarming zo lang mogelijk onaangeroerd willen laten, zullen ze toch op een breekpunt komen. Een ruimte met een temperatuur lager dan 15 graden is rechtuit ongezond, dus stoken zal wel degelijk nodig zijn deze winter. Maar niet getreurd, je kan ook slim omgaan met je verwarming en zo zuinig blijven met het energieverbruik. Enkele tips van De Vrek op een rijtje:

  • Vloerverwarming is een slimme investering! “Het is in veel gevallen energiezuiniger en comfortabeler”, merkt De Vrek op. Begin nu niet meteen jouw vloeren uit te breken, want het werkt niet met elke soort vloerbedekking. Eerst op onderzoek uitgaan dus.
  • Iedereen weet het, maar niemand doet het: ontlucht je radiatoren, zo gaan zij terug beter kunnen werken.
  • Schijnt de zon? Trek dan alle gordijnen open. De zon die binnenschijnt is niet alleen fijn voor je gemoed, maar kan een enorme warmtebron vormen voor je huis.
  • De Vrek quoteert zelf een Noors gezegde: “‘Er is geen slecht weer, enkel slechte kleding.’ Kleed u naar de omstandigheden.” Mensen zouden raar opkijken moest je in de zomer rondlopen met een muts en dikke wanten. Waarom zou je dan op koude winterdagen enkel gekleed gaan in een T-shirt en korte broek? En als je de verwarming nog even uit wil laten staan, voeg je gewoon nog een fleece-laagje toe aan je thuislook.
  • Anderhalf uur voor het slapengaan, zet je best de verwarming al op vijftien graden. En in de ochtend schakel je gewoon de radiator aan wanneer je uit je nest kruipt. Niets te “verwarming twee uur voor opstaan aanzetten” dus. “Bij het opstaan gaat u toch eerst van alles doen. Tegen de tijd dat u wilt ontbijten is het wel warm”, weet De Vrek.

7. Keukentips

Opwarmen, afkoelen, koken, mixen, de keuken is where it’s at als je wilt besparen op je energiefactuur. Zo weet je ondertussen dat je moet koken met de deksels op je potten en dat je best al je diepgevroren soep of groenten een dag op voorhand in de koelkast laat ontdooien in plaats van in de magnetron. De Vrek kon ons nog verrassen met enkele minder bekende tips. Opgesomd:

  • “De afzuigkap is […] letterlijk een energieslurper”, waarschuwt De Vrek. “Want naast de luchtjes en dampen zuigt het ook de warmte uit uw kookverblijf.” En laat dat nu net zijn wat je wenst te vermijden op koude winterdagen. Ook na het koken mag je niet vergeten de dampkap en de bijhorende verlichting uit te schakelen. Indien mogelijk, voorzie je ook de afzuigkap van led-verlichting.
  • Vergeet eieren koken in een (zelfs klein) pannetje. Ook houd je de warmte in je pan met een deksel, het blijft veel voordeliger om een eierkoker aan te schaffen. Het bespaart je op energie en water én wij vinden het nog eens flink handig.
  • Ook voor je spiegelei moet je niet de grootste pan van op het schap halen. Gebruik telkens de kleinst mogelijke pannen én verwarm je pan op de kleinst mogelijke pit.
  • Zo gemakkelijk en zo lekker: kies voor eenpansgerechten. Zo maak je maar van één pit gebruik. Geen inspiratie? Wij helpen je alvast op weg.
  • Een reden om je te laten gaan in de supermarkt: een volle vriezer en koelkast zijn voordeliger. Lucht opwarmen is namelijk niet al te efficiënt. Koude artikelen houden je vriesvak en koelkast meteen ook koud. Ook warme overschotjes in de frigo zetten is niet erg slim, dan moet je koelkast extra hard aan het werk. Tijd dus om nog wat potten ijs te gaan shoppen.
  • Snijdt je aardappelen in kleine stukjes voor je ze kookt. Gaat veel sneller!
  • En zet je fornuis iets vroeger uit dan dat je normaal zou doen. Is je pasta bijvoorbeeld bijna gaar, laat die dan doorgaren in een pan met deksel op een reeds uitgeschakeld vuur.
  • Verkies een airfryer boven een oven of frituurpan. Deze eerste verbruikt minder energie.
  • Is het wintertijd? Laat de deur van je oven dan open nadat je maaltijd gaar is. De warme lucht kan je ruimte zo een beetje opwarmen.

Ultieme tip voor thuis

En uiteindelijk: wil je thuis besparen op je energieverbruik? Dan is er één ultieme tip die altijd even goed werkt (namelijk tip 8): ga het huis uit. Ben je niet thuis, dan laat je de verwarming uitgeschakeld, de televisie onaangeroerd, de lampen branden niet en er wordt niet gekokkereld in de keuken. Ga dus een boek lezen in de bieb, een dagje werken in je favoriete lunchbar (ondertussen natuurlijk genietend van hun heerlijke koffie en gerechten), breng een bezoekje aan een museum of bezoek je vrienden bij hén thuis of in het lokale café of buurthuis. Makkelijk energiebesparen want je verbruikt werkelijk niets. Opgepast natuurlijk dat je je energiebudget niet spendeert aan koffietjes en wijntjes. Het blijft een oefening in balanceren.

Bespaar op energie van Fokko Schepel komt 26 november uit. Reserveer en koop het boek hier.

bespaar op energie

 

Nooit genoeg bespaartips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content