Verliefd op een ander, wat nu? Onze relatie-expert geeft advies

Van de verliefde roze bubbel tot houden van... De liefde kan mooi zijn. Maar ze kan soms ook al eens voor wat hobbels en hindernissen zorgen. Wat bijvoorbeeld als je al een hele tijd gelukkig met je partner samen bent en dan toch verliefd wordt op iemand anders? “Dat kan zeker gebeuren en hoeft zelfs helemaal geen probleem te zijn”, zegt Kris De Groof, psychotherapeute met een specialisatie in relatietherapie.

“Ik zie vaak mensen in mijn praktijk die verliefd worden op een ander, en dat hoeft helemaal geen probleem te zijn”, vertelt Kris De Groof. “Het is een kwestie van uit te zoeken wat je met die verliefdheid wilt doen. Enerzijds zijn er mensen die heel snel verliefd worden, het overkomt hen vaak. Dan is het eigenlijk gewoon een kwestie van accepteren dat je snel verliefd bent en er verder niets mee doen. In andere situaties ligt het soms moeilijker. Het is eerst en vooral belangrijk de oorzaak van de verliefdheid te achterhalen.”

Waarom worden we verliefd?

“Er zijn verschillende factoren die een rol spelen. Enerzijds is er soms een gemis in de relatie: een gebrek aan aandacht of affectie bijvoorbeeld. Als een ander die aandacht dan wel geeft, is dat een trigger. Maar er hoeft helemaal geen probleem in je relatie te zijn om verliefd te worden. Zo zie ik bijvoorbeeld ook regelmatig vrouwen waarvan de kinderen al wat ouder zijn, ze lijken zichzelf terug te vinden en herontdekken hun vrouwelijkheid. Vrouwen pieken trouwens seksueel tussen hun 35 en 45 jaar.”

Herkenbaar voor Elke (36), zij is al elf jaar samen met Guus en is gelukkig met hem. “Ik had nooit het gevoel dat ik iets miste, we wonen in een mooi huis, hij is altijd lief voor mij en we hebben het goed samen. Ik was dan ook verrast toen ik verliefd werd op een collega. We werken al lang samen, maar sinds hij mij veel berichtjes stuurt en aandacht geeft, voel ik dat hem mis als hij niet bij me is. Bovendien doet hij waar ik van droom: hij maakt verre reizen en heeft een spannend leven, en zelf hebben we daar weinig tijd voor en steekt er veel van ons spaargeld in het huis. Ik weet helemaal niet of ik mijn relatie met Guus wil beëindigen, want we hebben het goed samen en ik zou zijn hart breken.”

Kris De Groof: “Verliefdheid hoeft geen drama te zijn. Het kan net een kantelmoment zijn om te werken aan hun relatie. Elke hoeft niet te vertellen aan Guus dat ze verliefd is, want ze moet eerst voor zichzelf uitmaken of ze wilt investeren in haar relatie of toch kiest voor haar ‘spannende’ collega. Ze moet oplijsten wat ze precies mist: misschien kan ze vaker een reis maken met Guus of kan ze zeggen dat ze die sms’jes uit het begin van haar relatie mist. Wie weet is het net een kantelmoment, en gaat Guus er mee aan de slag. Al zal het altijd een zwakkere versie zijn van haar ‘spannende’ collega, daar moet ze rekening mee houden.”

Pijnlijke confrontatie

“Als Guus er weinig mee doet, is er nog altijd de optie om hem te vertellen over de collega. Dat is een moeilijke en pijnlijke confrontatie, maar wel een manier om aan de relatie te werken. Hoe dan ook is het belangrijk dat Elke praat met enkele vertrouwenspersonen in haar omgeving, vriendinnen die haar of haar relatie niet anders gaan bekijken als ze erover praat. Als je verliefd bent, zit je in een roze bubbel. Als ze er enkel met haar collega over zou praten, blijft ze in de romantische, roze bubbel zitten. Een ander kan het vaak nuchterder bekijken.”

En dat doet Elke, ze praat er regelmatig met ons over. Maar vindt de keuze hartverscheurend. “Dat is heel normaal. Ik vergelijk een relatie of een verliefdheid soms met een plantje. En kiezen, dat is een van die plantjes geen water meer geven, en het langzaam laten sterven. Daarom is het ook belangrijk dat wat Elke ook kiest, dat ze zichzelf de tijd geeft om te rouwen.”

Help, ik ben verliefd! Wat doe ik nu?

  • Zoek voor jezelf uit wat de reden is van je verliefdheid. Mis je iets in je relatie?
  • Praat erover met vriendinnen of andere mensen die je kunt vertrouwen. Beperk je tot een paar mensen.
  • Praat met je partner, niet over je verliefdheid, maar wel over de dingen die je graag anders ziet in je relatie.
  • Maak een keuze: kiezen is altijd verliezen.

Kies je voor je partner?

  • Geef jezelf tijd om te rouwen. Het is normaal dat je verdrietig bent.
  • Laat nooit berichtjes, video’s... zien aan je partner. Ook al blijft hij erachter vragen. Dit blijft op zijn netvlies gebrand en laat een trauma achter.
  • Geef je partner de nodige erkenning: hij is verdrietig, kwaad, machteloos... Geef hem de kans al die gevoelens te voelen en erken hem.

Snelle vragen aan relatie-expert Kris:

Waarom worden vrouwen verliefd op een ander? 

“De redenen zijn divers. Het is belangrijk dat je onderzoekt waarom je verliefd bent op een ander. Mis je iets in je relatie? Het is dan belangrijk om te gaan onderzoeken en vergelijken. Wil ik mijn huidige relatie opgeven voor avontuur? Of kan ik avontuur in mijn relatie brengen? Er is geen klinkklaar antwoord en kiezen is altijd verliezen.”

Eindigt een verliefdheid altijd in een relatiebreuk?

“Neen. Verliefdheid of bedrog kunnen net een kantelmoment zijn in de relatie. Door alles op tafel te leggen, alle gevoelens te uiten en dingen in vraag te stellen, kan het net je relatie ten goede komen.”

Moet je het vertellen aan je partner?

“Ik vind niet dat je het altijd moet vertellen. Als je een verliefdheid voelt, maar je wilt verder met je partner en werken aan je relatie, dan is zwijgen soms de beste optie. Het is wel heel belangrijk om erover te praten met mensen die je vertrouwt. Als je verliefd bent, zit je in een roze bubbel. Door er enkel over te praten met degene op wie je verliefd bent, blijf je samen in die romantische bubbel. Mensen die je kennen, kunnen op een objectievere manier hun blik werpen.”

Ik kies voor mijn partner, en wil hem echt nog een kans geven. Toch doet het pijn. Is dit normaal? 

“Ja! Ik vergelijk een relatie weleens met een plantje. Als je verliefd bent, heb je twee plantjes. Maar je kunt uiteindelijk maar eentje in leven houden. Voor welk van de twee je ook kiest, dat ander geef je geen water meer, en gaat dood. Dat is heel confronterende metafoor, maar zo is het wel. Geef jezelf daarom de tijd om te rouwen en de rust die je nodig hebt.”

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier! 

Spread love, not corona!  Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we ook anno 2021 nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier.

Meer over liefde & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content