Hét cadeau voor een betere liefdesrelatie? Cardgames (en nee, daar bedoelen we geen potje kleurenwiezen mee)

Écht met elkaar praten (en dat ook blijven doen): zelfs binnen een liefdesrelatie blijkt het niet simpel. Toch is blijven zoeken naar wat jij belangrijk vindt in het leven – en in de liefde – en daar ook open over durven communiceren met je partner, essentieel voor jullie relatie. Omdat niet alle koppels de thema’s die hen dichter bij elkaar kunnen brengen meteen weten te vinden, ontwikkelden tal van seksuologen en bekende relatietherapeuten cardgames om hen daar een handje bij te helpen.

Dé sleutel tot een stabiele en vruchtbare relatie? Op een constructieve manier met elkaar kunnen praten over de onderwerpen die er echt toe doen. Welke onderwerpen dat zijn? Als we John Gottman, pionier wat betreft onderzoek naar duurzame liefde en relaties, mogen geloven zijn dat er een achttal: onder meer vertrouwen en toewijding, spiritualiteit, seksualiteit, geld en werk en familie haalden de short list. Als koppels regelmatig tijd maken om elkaar op die vlakken beter te leren kennen, is de kans dat ze uit elkaar groeien veel minder groot.

Liefde is... elkaars zinnen niét afmaken

Helaas zorgt de sleur van alledag er bij veel koppels voor dat ze net die belangrijke gesprekken al eens uit het oog verliezen. Seksuoloog Wim Slabbinck merkt het ook op in zijn praktijk: “Een van de dingen die prille liefde zo leuk maakt, is dat partners nog erg nieuwsgierig zijn naar elkaar: we willen álles van elkaar weten. Waar heeft de een zoal gewerkt? Hoe denkt hij of zij over de toekomst? Welke dingen vindt onze partner belangrijk in het leven? Na verloop van tijd valt die nieuwsgierigheid weg: koppels die al lang samen zijn denken hun partner inmiddels wel helemaal te kennen, waardoor zulke thema’s veel minder ter sprake komen.”

Dat is jammer, want niets is natuurlijk minder waar: “Mensen evolueren en transformeren hun hele leven lang. Denken dat je iemand volledig kent – zelfs je eigen partner – is dus een mythe.” En dat is maar goed ook: “Om echte liefde te kunnen blijven voelen, is het belangrijk dat je af en toe weer een nieuw stukje van je partner ontdekt. Zo blijft er naast connectie en intimiteit ook altijd een stukje ‘onbekend terrein’ over dat ook weer ontdekt kan worden.”

Intimiteit en kwetsbaarheid

Om koppels te helpen niet in de ‘ik ken jou toch al lang’-val te trappen, ontwikkelden verschillende seksuologen en relatietherapeuten card- en conversation games die het gesprek weer open kunnen trekken. Voor elke fase en aspect van liefde is er wel een card game te vinden: van kaarten die jonge koppels voorbij de koetjes en kalfjes moeten helpen tot ‘pillow talks’ die partners seksueel meer naar elkaar toe laten groeien tot decks die inzetten op koppels die al lang samen zijn en elkaar onderweg een beetje uit het oog verloren.

Wat al die games gemeenschappelijk hebben? Niet per se de thema’s waarover gepraat wordt, maar wel de manier waarop. Want ook daar lijkt anno 2020 iets aan te schorten. Expert Rika Ponnet: “Om echt met elkaar in contact te staan, moeten mensen authentiek durven zijn en zich kwetsbaar durven opstellen. Daar lijken we allemaal door de jaren heen slechter in te zijn geworden: in onze vrije, maakbare wereld moeten we al zoveel – succesvol zijn, mooi zijn, intelligent zijn, etc – dat onszelf echt tonen, gewoon zoals we zijn, voor veel mensen heel moeilijk geworden is. Mensen zijn zo bang geworden voor afwijzing dat ze met veel meer vrees in een nieuwe relatie stappen. Daardoor wordt echt authentiek en kwetsbaar zijn natuurlijk moeilijker. Hoe minder moed en durf om dat toch te doen, hoe minder groot ook je kans om tot een echte connectie én tot liefde te komen helaas.”

5 x card games om dichter bij je partner te komen

Aan dit onvermogen om ons kwetsbaar op te stellen, willen de card games iets veranderen. Hoe? Door in te zetten op vragen die partners niet alleen dwingen om te peilen naar nieuwe dingen bij elkaar, maar ook om zelf te reflecteren over hun eigen meest authentieke en kwetsbare stukken en die vervolgens met hun partner te delen. Welke card games je absoluut eens moet proberen? Een paar opties op een rij.

1. The Gottman Love App

Op basis van zijn tweedagen durende workshop voor koppels rond ‘The art and science of Love’ ontwikkelde Gottman een app met daarin verschillende kaartendecks om jou en je partner dichter bij elkaar te brengen. Van ‘sex questions to ask a man‘ en ‘sex questions to ask a woman‘ tot open vragen die jullie meer over elkaar (en over jezelf) zouden moeten leren, tot kaarten die jullie vermogen om te luisteren, appreciatie te tonen en je eigen noden te ontdekken ondersteunen.

The Gottman Institute, ‘Love App’, gratis te downloaden via de Apple app store of via Google Play

2. 100 questions: The Love Edition

Ook bij The School of Life hebben ze begrepen dat praten vanuit authenticiteit de sleutel is. Speciaal voor geliefden, maar ook voor hun vrienden, ontwikkelde filosoof Alain de Botton een kaartspel met daarin 100 vragen die onderwerpen aansnijden waar koppels anders niet zo snel over zouden praten. De vragen zelf werden opgesteld door een team relatiedeskundigen en gaan dieper in op thema’s als trouw, seks, relatiehygiëne, gehechtheid en op ‘family bagage’.

Via vragen als ‘What was your family’s attitude to showing you affection? How do you think this affects you now?’ of ‘When I like someone, I tend to…’ probeert het spel je meer ruimte te geven om de complexiteit van liefde – en die van jezelf – te onderzoeken.

The School of Life, ‘100 questions: The Love Edition’, € 24,50. Koop het hier

3. Love Language: 36 vragen voor intimiteit

Om een intieme band te kunnen smeden met iemand die je mogelijkerwijs graag zou kunnen zien, is het belangrijk om je kwetsbaar op te stellen. Iets waar mensen helaas niet altijd even goed in zijn, zo merkte ook psycholoog en onderzoeker Arthur Aron op. Om mensen te stimuleren, ontwikkelde hij een vragenlijst: 36 vragen om liefde en intimiteit te stimuleren. De vragenlijst bestaat uit drie categorieën waarin gradueel wordt opgebouwd van ‘explorerend’ naar meer diepgaand.

Onder meer op het lijstje: ‘Noem drie dingen/eigenschappen die je denkt met je gesprekspartner gemeenschappelijk te hebben’, ‘Welke rol spelen liefde en affectie in je leven?’ en ‘Wanneer huilde je voor het laatst in het bijzijn van een andere persoon? En in je eentje?’. Uit eigen ondervinding kunnen we meegeven: uitgetest en goed bevonden; ook onder vrienden trouwens.

Wie de lijst liever in de vorm van een mooi kaartspel heeft: ‘Love Language: better language for better love’ (€19,99) baseerde zich op Arons theorie rond intimiteit en liefde.

4. Pillow Talk – School of Life

“Koppels die al lang samen zijn, denken elkaar na verloop van tijd wel helemaal te kennen – ook in de slaapkamer. Daardoor durft seks al eens verzanden in een spel dat altijd op min of meer dezelfde manier verloopt”, zegt Wim Slabbinck. Niet goed voor de erotische spanning, maar ook niet voor de persoonlijke ontwikkeling: “Mensen veranderen door de jaren heen, ook wat seksuele voorkeur betreft.” Om koppels elkaar ook op dat vlak weer wat meer te laten vinden, ontwikkelde The School of Life een tweede deck: Pillow Talk.

De insteek hier? Dat seks fijn is, weet iedereen. Wat mensen vergeten, is dat ook praten óver seks deel van de fun is. Waar dromen jullie over? Waar verlangen jullie naar? En vanwaar komen deze fantasieën? Met behulp van 60 vragen probeert het spel dit soort conversaties open te leggen. Tweede doel van het deck: koppels op weg helpen naar een meer emotioneel doorleefde seks door niet alleen in te zoomen op seksualiteit an sich, maar door die ook te verbinden met intimiteit.

The school of Life, ‘Pillow Talk’, € 16,60. Koop het hier

5. The Inner Compas: love cards

Tot slot gaan ook de kaarten van The Inner Compas uit van zelfreflectie en authenticiteit als sleutel om een betere connectie met je partner tot stand te brengen. Veel mensen bouwden door de jaren heen een muur van misgelopen ervaringen en liefdeswonden rond zichzelf op. Vaak zijn die wonden niet meteen zichtbaar voor zichzelf, maar belemmeren ze wel de manier waarop je je nog aan een nieuwe partner kan verbinden.

Deze opgelopen valkuilen zijn precies waar The Inner Compas je heen wil brengen. Het deck stelt je vragen over wat jij belangrijk vindt in interactie met mensen, en brengt je aandacht naar hoe jij erin slaagt om verbinding te maken. Op die manier wordt je gradueel gegidst naar een bredere beleving van liefde, waarin je ten volle kan genieten van alle facetten die dat met zich meebrengt.

Love Cards, The Inner Compas, € 39. Koop het hier

 

Meer lezen over liefde en relaties:

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we ook anno 2020 nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content