Kerst aan de nieuwsdesk: “Helaas kunnen grote nieuwsfeiten zoals terreur of een oorlogsoffensief áltijd gebeuren”

Tom Windey (50) brengt de feestdagen door aan de nieuwsdesk. Als Chef Nieuws bij De Morgen houdt hij er ook in de warmste periode van het jaar de vinger aan de pols. “Het fijnste aan onze job? Dat je ’s ochtends nooit weet wat je ’s avonds gedaan zal hebben.”

“Werken in het weekend of op feestdagen is niks nieuws voor mij. Ik deed het vroeger al als jobstudent bij Volvo: in één of twee dagen tijd genoeg geld bijeensparen voor twee weken platen kopen en op café gaan, je moest het mij geen twee keer vragen. (lacht) Als journalist is het gewoon part of the game geworden: iets dat je er bijneemt uit liefde voor het vak. Wat ik het fijnst vind aan journalistiek is dat je ’s ochtends nooit weet wat je ’s avonds gedaan zult hebben, én dat je non-stop bijleert door je blik op de wereld te houden. Voor mijn gezin hoef ik die feestshiften ook niet per se te laten: ­religieus zijn we niet meteen en mijn kinderen, twee dochters, zijn intussen 18 en 20 jaar. Ze studeren aan de unief en brengen de vakanties liever door met hun lieven en vrienden dan met hun vader en moeder rond de kerstboom.” (lacht)

“Een dag in het leven van een nieuwschef? Die begint vooral vroeg. Om 6 uur sta ik op om het nieuws te checken: wat verscheen er bij de concurrerende kranten en bij de pers uit het binnen- en buitenland, welke grote nieuwsfeiten ­mogen we absoluut niet missen en welke primeurs sprokkelden onze eigen journalisten eventueel bij elkaar. Vanaf dan is het overleggen en ideeën uitdiepen om aan het eind van de dag bij de dwingendste, maar ook karakteristieke De Morgen-puzzel uit te komen.”

‘Helaas kunnen zaken als een terreuraanslag of een nieuw offensief in een oorlog op elk moment plaatsvinden, ook op pakweg kerst’

“Dienst draaien op een feestdag is anders omdat dat je je blik met een dag moet uitstellen: op 25 december verschijnt er geen krant. Nieuwsfeiten die vandaag brandend actueel zijn, zijn dat overmorgen vaak al niet meer, dat dwingt je om een stap verder te denken. Bovendien zit je met een beperkte ploeg en is er meestal minder nieuws: het politieke leven ligt lam en zo goed als het hele land zit aan de gevulde kalkoen. Soms is het spannendste dat tijdens de feestdagen gebeurt het vuurwerk in Sydney.” 

“Helaas kunnen zaken als een terreuraanslag of een nieuw offensief in een oorlog op elk moment plaatsvinden, ook op pakweg kerst. In de eerste plaats is dat natuurlijk erg voor de betrokkenen. Als journalist is het op een feestdag niet evident om snel meer duiding bij die feiten te kunnen geven. Niet alleen omdat dat veel werk voor weinig mensen betekent, maar ook omdat experten en woordvoerders veel minder goed bereikbaar zijn. Dan is het improviseren, rondbellen en doen wat mogelijk is, maar ook dat is journalistiek. Gelukkig bleef ik van ­dergelijke scenario’s zelf vrij goed gespaard, maar collega’s maakten het wel al mee: een paar jaar gelden was er de terreuraanslag op een kerstmarkt in Berlijn. In 2011 overspoelde een tsunami de kerncentrale van ­Fukushima toen een van onze collega’s net haar allereerste weekend­dienst alleen draaide – stress ten top. Gelukkig zijn er altijd wel collega’s die spontaan bijspringen, zéker als wat gebeurt net binnen je veld van expertise valt. Dan wil je meehelpen vanop de eerste rij.”

‘Het nieuwsfeit dat er bij mij in al die jaren het hardst heeft ingehakt? De aanslagen in Brussel. Dat terreur in principe overal en at any time kan toeslaan, was confronterend’

“Het nieuwsfeit dat er bij mij in al die jaren het hardst heeft ingehakt – net zoals dat vermoedelijk bij veel collega’s het geval zal zijn – zijn de aanslagen in Brussel. Tot dan toe leek terreur iets dat vooral voorviel in grote steden als Londen en Parijs. Maar de realiteit is: het kan natuurlijk ook bij ons gebeuren.”

“Ruimte voor kerst óp de redactie is er zeker: ik hoorde van collega’s bijvoorbeeld dat de catering die dag echt de moeite is. (lacht) Bovendien heeft je kerstdiner met een paar dagen uitstellen ook voordelen: tegen dan smijten de supermarkten je de kreeften, oesters en champagne als het ware naar je hoofd. Heel gezellig en economisch rendabel, kan ik je vertellen.” (lacht)

Meer artikels als ‘kerst aan de nieuwsdesk’:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content