De feesttafel van Gert Voorjans: “Zoek naar eigenheid en experimenteer met hebbedingen met een verhaal”

“De zoektocht naar eigenheid begint met te kijken naar wat in onze omgeving al voorhanden is”, aldus Gert Voorjans. Voor de decorateur is de feesttafel als een canvas van verwondering en creativiteit. Zijn beste tips om met kerst zélf een prachtexemplaar samen te stellen.

“Weet je nog hoe je als kind weken op ­voorhand naar Sinterklaas of Kerstmis toeleefde? Je bakte koekjes als versiering en knipte papieren sneeuwvlokken uit om je bezig te houden tijdens de lange donkere dagen. Als je gasten voor een etentje uitnodigt, zou dat niet anders mogen zijn”, meent interieur­architect Gert Voorjans. “Alleen zijn we dat tegenwoordig wat uit het oog verloren. Tijd om te verzamelen of te knutselen hebben we nog amper, of zelfs helemaal niet. Een halfuur voor de gasten arriveren, denken we pas aan de ­tafelschikking, waardoor een kant-en-­klare, mooi bij elkaar passende bordenset als een handige oplossing uit de kast komt.”

‘Een kant-en-klare ­tafelset met een ­boeket draait veeleer om geld dan om creatief, feestelijk ­samenkomen’

Niet zo voor Gert Voorjans. Waarom allemaal dezelfde feesttafel van Instagram ko­piëren als je ook kunt experimenteren? “Ik geloof dat iedereen nood heeft aan ­authenticiteit”, zegt hij. “Die zoektocht naar eigenheid ­begint met te kijken naar wat in onze omgeving al voorhanden is, wat we zelf kunnen maken of recupereren. Zo heb ik deze tafel van formaat aangekleed met sinaasappels en een grote schaal vol noten. Dat ­kunnen ook kweeperen zijn, een klimoptak of een zak vol herfstbladeren die je opgeraapt hebt tijdens een wandeling. Een kant-en-klare tafelset met een boeket draait veeleer om geld dan om creatief, feestelijk samenkomen. Dan vind ik een schelp als reis­herinnering op tafel of een ­kandelaar ­gemaakt van een cavafles veel interessanter.”

de feesttafel van Gert voorjans
Voorjans koos voor een bombastische tafelaankleding. Daarvoor plaatste hij monumentale potten van kunstenaar Vandewoude op een houten verhoog.

Voorwerpen die leven

Gert Voorjans is al sinds 1997 een absoluut begrip in de internationale interieur­wereld. Hij studeerde in Hasselt en bij ­Sotheby’s in Londen om vervolgens aan de slag te gaan bij die andere design­grootheid Axel Vervoordt. Voorjans staat bekend om een gewaagde en eclectische stijl. Geen enkel van zijn interieurs is een kopie van het vorige. Zijn gevoel voor stijl, kleur en motieven bracht hem al in de huizen en boetieks van heel wat grote namen.

‘Zoek het niet te ver. Schalen met fruit en noten zijn van nature al erg decoratief’

Zo richt Voorjans al jaren de boetieks in van Dries Van Noten, die ook wordt beschouwd als een meester in het combineren van kleuren en prints. Dit jaar opende ook de nieuwe beautyboetiek van Van Noten, langs de ­Seine in Parijs. Een pand dat nog een andere gemeenschappelijke passie blootlegt van Voorjans en Van Noten: de liefde voor ­antiek en hebbedingen met een verhaal.

de feesttafel van gert voorjans

Voorjans heeft immers een grote liefde voor dingen die een eigen leven leiden, voor gebruiksvoorwerpen die ontworpen zijn met een duidelijke functie voor ogen. “Ik hou meer van een grote aarden vaas dan van een sierkruik. Die laatste is letterlijk potsierlijk. Een waterkan daarentegen is niet gewoon gemaakt om ergens neer te zetten, maar dient een doel. Gebruiksvoorwerpen hebben daardoor een andere ergonomie: er is over nagedacht waarom het oor op een specifieke plaats staat en met welke geijkte maat gewerkt zal worden. Dat ambachtelijke spreekt mij ontzettend aan.”

‘Je tafelschikking wordt pas interessant als je begint te ­experimenten met verschillende soorten servies’

Extreem voorbeeld

Het hoeft niet allemaal perfect in proportie te zijn. Het mag wat wringen of oneffen zijn. Waarschijnlijk voelt hij zich daarom ook zo aangetrokken tot de enorme vazen van kunstenaar Antoine ­Vandewoude. Vandewoude begon zijn carrière als meubelmaker. In zijn Antwerpse atelier renoveerde hij objecten en creëerde hij er ook nieuwe, altijd met zijn eigen twee handen. Ook zijn designs schopten het al tot in de privéwoning en de boetieks van Van Noten. De jongste jaren legt Vandewoude zich toe op keramiek. Voorjans plaatste de monumentale potten in bordeaux tinten op een verhoog van houten balken, naast wijnkruiken en grote kommen.

‘Met een tafel waarover nagedacht is, toon je dat je moeite wilt doen voor je gasten. Dat vind ik een vorm van respect’

“Met dit extreme voorbeeld wil ik mensen aanmoedigen om meer te durven experimenteren. De combinatie is daarbij wel belangrijk. Ik heb een voorliefde voor felle maar organische kleuren en vormen, die van nature makkelijker blenden. Bij een diner zou ik de tafel echter nooit zo vol zetten. Het stoort als je door een boeket of hoge vaas de persoon aan de andere kant van de tafel niet meer ziet of als de gasten de zware wijnkruiken moeten doorgeven.”

de feesttafel van Gert voorjans
Voorjans heeft een voorliefde voor gebruiksvoorwerpen, zoals deze theepot: nuttig én een mooi decoratiestuk.

Bovendien heb je genoeg ademruimte nodig aan een tafel. “Daarom is het een goed idee om eerst de borden op tafel te plaatsen, als rustpunten, en daarna aan de decoratie te beginnen.” Ook in die eerste fase kun je echter al verschillende kanten uitgaan. “Heb geen schrik om oude borden en glazen te mengen of je grote slakom boven te halen. Zelfs met de stoelen varieer ik graag. Zo plaats ik soms een frêle gouden stoel naast een robuuster lila exemplaar, aangepast aan het karakter van wie er komt. Met een tafel waarover nagedacht is, toon je dat je moeite wilt doen voor je gasten. Dat vind ik een vorm van respect.”

De tips van Gert Voorjans:

1. Begin met de borden

Start het aankleden van de tafel met het plaatsen van de borden, zodat iedereen zeker comfortabel kan eten en drinken. Pas daarna breng je de decoraties errond aan, zonder die persoonlijke, functionele plek te veel te beperken.

2. Zorg voor ademruimte

Belangrijk is dat gasten voldoende ademruimte ervaren aan de feesttafel. De grote vazen en kruiken zijn in dit geval een extreem voorbeeld, ter inspiratie. Dat kan zeker op een buffettafel, maar op de tafel waaraan je eet vermijd je het best te grote decoraties, zodat iedereen elkaar goed kan zien en verstaan.

3. Creëer verwondering

Een nieuw hip servies integraal op een tafel plaatsen, dat is veeleer een toonbeeld van budget dan van creativiteit. Mix en match met oud en nieuw servies, met fruit of groenten in een schaal, met takken of bladeren uit de tuin. Wie dat nonchalant tot een mooi resultaat kan schikken, maakt pas écht indruk op diens gasten.

Tekst: Maya Toebat. Beeld: Charlotte Van Noten.

Meer tips voor de feestdagen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content