Heb jij de laatste tijd minder zin in seks? Misschien zijn dit wel de oorzaken.

 

Dat seks gezond is, is al vaak bewezen. (Hier kan je lezen waarom.) Toch hebben we soms geen zin, en dat is natuurlijk normaal. Maar heb je al een tijdje last van een lager libido, dan zouden dit wel eens de oorzaken kunnen zijn.

1. Een ongezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is niet alleen belangrijk voor je lichaam, ook je libido vaart er wel bij. Slechte eetgewoonten, te weinig beweging, roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ervoor zorgen dat je minder zin hebt. Bovendien kan het ook zorgen voor een lager zelfbeeld, en ook dat is erg belangrijk voor je relatie. Stop dus met roken, matig je alcoholgebruik, eet gezond en beweeg regelmatig. Geen sportief type? Ga dan samen wandelen, het is nog eens goed voor je relatie ook, hier lees je waarom.

2. Vermoeidheid en stress

‘Vanavond niet schat, ik ben moe’, is een vaak gehoord excuus. En dat is niet verwonderlijk. Slaap je te weinig, ben je vermoeid of ervaar je te veel stress op het werk of in je gezin, dan heeft dat een negatieve invloed op je libido. Probeer dus voldoende te slapen en stress te beperken. Twijfel je of je last van stress hebt? Hier vind je 6 signalen waaraan je het herkent. 

Lees ook: 9 redenen waarom je je zo vermoeid voelt

3. Relatieproblemen

Een laag libido is niet altijd een gezondheidsprobleem. Ook relatieproblemen kunnen aan de basis liggen. Praat erover met elkaar en contacteer desnoods een relatie-expert. Lees hier alvast 5 tips van seksuologen voor een goed seksleven.

4. Hormonen

Je hormonen hebben een invloed op je seksleven. De menopauze kan bijvoorbeeld een invloed hebben op je libido. Veel vrouwen geven ook aan minder zin te hebben in seks door het gebruik van anticonceptie. Ook bij mannen kunnen hormonen aan de oorzaak liggen. Hebben jij of je partner al langer last van een laag libido, praat er dan zeker over met je huisarts.

Hormonen hebben meer invloed op je leven dan je denkt. Hier lees je waarom.

5. Medicijnen

Bepaalde medicijnen zijn negatief voor je libido. Zo las je hierboven al dat de pil volgens veel vrouwen een invloed heeft, maar ook andere medicijnen zoals bijvoorbeeld antidepressiva kunnen zorgen voor minder zin in seks. Neem jij medicijnen en wil je hierover meer info? Praat dan zeker met je arts.

Meer over seks & relaties: