Liefde: 10 x boeken over relaties die je nu wil lezen

In ons relatiedossier lees je drie weken lang alles over liefde en relaties anno 2020: waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn mensen nog steeds te preuts wanneer het op hun eigen seksuele verlangens aankomt? En hoe goed zijn we vandaag eigenlijk nog in échte intimiteit?

Je leest verhalen van lezeressen, meningen van experten en tips om je liefdesleven eventueel zelf wat meer naar je hand te zetten. Wil je nog meer lezen over de liefde? Dan zijn deze tien boeken over liefde en relaties absoluut een goed idee.

10 x boeken over liefde en relaties

Weg van Liefde – Alain de Botton

Weg van Liefde - Alain de Botton

Weg van Liefde – Alain de Botton

Al jaar en dag is het boegbeeld van de toegepaste psychologie en oprichter van The School of Life Alain de Botton geïntrigeerd door het mysterie van de liefde. In Weg van Liefde onderzoekt de filosoof wat er gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat ervoor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch misgaat. In de vorm van een fictief verhaal laat de Botton ons zien dat liefde warm houden nooit simpel is. Met filosofisch inzicht en psychologische scherpzinnigheid toont hij dat onze huidige romantische idealen ons wel eens veel schade zouden kunnen berokkenen en geeft alternatieven voor een nieuwe romantiek.

Weg van Liefde – Alain de Botton – Atlas Contact – € 15

En ze leefden nog lang en gelukkig – Chloé De Bie

En ze leefden nog lang en gelukkig - Chloé De Bie

En ze leefden nog lang en gelukkig – Chloé De Bie

Ieder sprookje eindigt op dezelfde manier. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’, maar hoe zit het met de liefde nadat de prins zijn ware vond? Psychologe en seksuologe Chloé De Bie beschrijft in dit boek de onvermijdelijke valkuilen van de liefde. En deelt haar tips en inzichten om er samen aan te werken.

En ze leefden nog lang en gelukkig, de onvermijdelijke valkuilen van de liefde – Chloé De Bie – Uitgeverij Van Halewyck, € 22,50

Erotische intelligentie – Esther Perel

Erotische intelligentie - Esther Perel

Erotische intelligentie – Esther Perel

In een relatie willen we vaak vaak zowel veiligheid en stabiliteit als passie en begeerte ervaren. In Erotische Intelligentie toont de Belgisch Amerikaanse psychotherapeute Esther Perel ons hoe paradoxaal die verbinding tussen vertrouwelijkheid en seksuele begeerte eigenlijk is. En beschrijft ze wat er nodig is om beide eventueel toch samen te laten gaan.

Erotische Intelligentie – Esther Perel – Standaard uitgeverij (Lev boeken), € 20,99

Soms is liefde dit – Daan Borrel

Soms is liefde dit - Daan Borrel

Soms is liefde dit – Daan Borrel

Na een onbezonnen kus met een andere man schrijft auteur Daan Borrel vanuit haar kamer in Berlijn een brief aan haar vriend. De brief draait uit op een zelfbevragend relaas over seksualiteit, intimiteit en autonomie. Mag je elk verlangen onderzoeken en uitleven? En hoe combineer je dat dan met een behoefte aan verbintenis? Hoe kunnen vrouwen hun eigen verlangens volgen als ze nooit geleerd hebben om daarmee om te gaan? Of zijn mannen hier net zo slecht in? Een super accuraat en boeiend persoonlijk essay dat op zoek gaat naar de belangrijkste vragen waar mensen anno 2020 in de liefde mee geconfronteerd worden.

Soms is liefde dit. Een brief over lichaam, verlangen en seks – Daan Borrel – De Bezige Bij, € 20,99 

Mmmm... zei zij – 100 erotische gedichten uit de wereldliteratuur

Mmmm... zei zij - 100 erotische gedichten uit de wereldliteratuur

Mmmm... zei zij – 100 erotische gedichten uit de wereldliteratuur

Deze bundel combineert erotiek en poëzie van vroeger tot nu, van hier tot in China, van zoetgevooisd tot vuilgebekt... Leuk om te lezen, elkaar voor te lezen of om te schenken.

Mmmm... zei zij, 100 erotische gedichten uit de wereldliteratuur – Samengesteld door Koen Stassijns & Ivo van Strijtem – Uitgeverij Lannoo, € 10

De talen van de liefde – Åsa Nyvall, Helene Arkhem

De talen van de liefde - Åsa Nyvall, Helene Arkhem

De talen van de liefde – Åsa Nyvall, Helene Arkhem

Er zijn verschillende manieren om je liefde te uiten: uitspreken, via gunsten, via aanraking of door tijd of geschenken aan elkaar te geven. In dit boek ontdek je welke liefdestaal jij spreekt en welke je partner gebruikt. Dankzij de tips leer je elkaar beter te begrijpen.

De talen van de liefde – Åsa Nyvall Helene Arkhem – Uitgeverij ten have, € 20,99

Hard – Leen Dendievel

Hard - Leen Dendievel

Hard – Leen Dendievel

Op een bepaald moment in ons leven krijgen we er allemaal mee te maken: je wordt verliefd en het is niet wederzijds of de relatie die je hebt wordt abrupt tot een einde gebracht, al dan niet door de andere partij. Het resultaat daarvan? Een diep gevoel van afwijzing en vooral: vreselijke hartenpijn. In Hard onderzoekt actrice en assistente in de Psychologie Leen Dendievel wat liefdesverdriet doet met een mens én met ons lichaam. Hoe kan het dat een persoon zo’n leegte in jou kan achterlaten en dat een breuk zoveel pijn doet dat je soms letterlijk denkt dat je gaat sterven?

Hard. Liefde sterft nooit – Leen Dendievel – Horizon, € 17,99

Alleen met jou – Rika Ponnet

Alleen met jou - Rika Ponnet

Alleen met jou – Rika Ponnet

De liefde kan zo mooi zijn, maar ook eng: we zijn bang om te falen, om gekwetst te worden of om onszelf bloot te geven. In ‘Alleen met jou’ houdt de bekende relatiedeskundige Rika Ponnet een pleidooi voor de romantische liefde.

Aleen met jou – Rika Ponnet – Uitgeverij Lannoo, € 19,99

(Over)leven als single – Julie

(Over)leven als single - Julie

(Over)leven als single – Julie

Er zijn heel wat singles in Vlaanderen. Van de happy single tot de naarstige zoeker, voor dit boek praatte Julie Vranckx – zelf vrijgezel – met tal van singles of de voordelen, nadelen en vooroordelen.

(Over)leven als single – Julie Vranckx – Uitgeverij Pelckmans, € 17,50

Intimiteit – Paul Verhaeghe

Intimiteit - Paul Verhaeghe

Intimiteit – Paul Verhaeghe

Een intieme liefdesverhouding maakt een mens gelukkig, maar waarom is het zo moeilijk om die te vinden, laat staan in stand te houden? En zijn we vandaag misschien minder goed in staat ons open te stellen voor echt contact en op die manier dus ook om échte intimiteit te ervaren. In zijn boek Intimiteit biedt Paul Verhaeghe een andere kijk op intimiteit en op het belang van de relatie die we met onszelf en ons eigen lichaam onderhouden om die intimiteit ook met anderen te kunnen ervaren.

Paul Verhaeghe – Intimiteit – De Bezige Bij, € 23,99. 

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

 

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde te verspreiden, maakten wij het grote relatiedossier. Hoe zit het met monogamie, hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes en hoe leven polyamoureuze koppels nu echt? Je ontdekt dit allemaal en zoveel meer in het relatiedossier.

Meer over relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content