Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, een oud gezegde om duidelijk te maken dat we elkaar niet goed begrijpen. Maar het klopt ook echt, dat blijkt uit een doctoraatsstudie van klinisch psychologe Céline Hinnekens, uitgevoerd aan de Universiteit van Gent. Want slechts 20% van de tijd kunnen we inschatten wat onze partner denkt of voelt. Ze gaf er uitleg over op Radio 1.

Aan het onderzoek namen 150 heterokoppels deel, allemaal tussen 18 en 76 jaar oud en minstens 1 jaar een koppel en samenwonend. Voor een camera moesten ze 12 minuten lang een zelfgekozen discussie uitvechten die wel eens voor conflicten zorgt binnen de relatie. Daarna bekijken ze de beelden en werd aan hen gevraagd de gedachten en gevoelens van hun partners in te schatten.

De resultaten zijn opvallend. Deelnemers schatten slechts 20% van wat hun partner denkt of voelt juist in, terwijl ze meestal wel het gevoel hadden hun partner juist te kunnen inschatten.”Niet echt verrassend”, vertelde Céline Hinnekens op radio 1. “Door eerdere cijfers hadden we het verwacht. Tijdens een discussie zijn we vooral op onze eigen gedachten gefocust, hoe voel ik mij, welk argument wil ik gebruiken? Er blijft daarom weinig ruimte over om ook aan gevoelens of gedachten van onze partners te denken. Bovendien ligt het tempo van discussies hoog, we moeten snel reageren en hebben niet genoeg tijd om gevoelens en gedachten van onze partner in overweging te nemen. Het zou dus al kunnen helpen om het tempo van je discussie lager te maken.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer over relaties & psychologie:

SOURCE: Radio 1 | VRT