Onderzoek: liefde op het eerste gezicht bestaat eigenlijk niet

Droom jij van het sprookje waarin je die ene opeens tegenkomt, jullie elkaar aankijken en jullie allebei beseffen: dit is hét, dit is dé partner van mijn dromen. Helaas kun je blijven dromen, want uit nieuw onderzoek blijkt dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat.

Lees hier ook hoe je de kansen om een nieuwe partner aan de haak te slaan, vergroot

Maar waarom beweren sommigen dan dat liefde op het eerste gezicht bestaat? Volgens onderzoekers gaat het eigenlijk om lust of een fysieke aantrekkingskracht, die verward wordt met liefde, zo staat er in het vaktijdschrift Personal Relationships.

Onderzoek werd gevoerd aan de Universiteit van Groningen. 396 universiteitsstudenten waarvan 60% vrouw en de grote meerderheid heteroseksueel vulden vragenlijsten in. De respondenten kregen vervolgens foto’s te zien, en moesten dan beantwoorden hoe aangetrokken ze zich voelden tot deze voor hun volslagen onbekenden? Daarnaast moesten ze aangeven of ze gevoelens van liefde, intimiteit, toewijding en/of passie voelden wanneer ze de foto bekeken. Vervolgens werd hen gevraagd of ze liefde op het eerste gezicht voelden. 

Love in the air?

Vervolgens werden er ook experimenten gevoerd aan de hand van een speeddate. Een eerste groep bracht 90 minuten door met een potentiële partner, een tweede groep slechts 20 minuten. Vervolgens kregen de studenten een vragenlijst en werd hen gevraagd of ze gevoelens hadden voor hun speeddatepartner en of er sprake was van liefde op het eerste gezicht. 

Tijdens deze liefdesexperimenten gaven 32 deelnemers – voornamelijk mannen – aan dat ze op 49 momenten liefde op het eerste gezicht gevoeld hadden. Deze liefdesgevoelens waren sterk verbonden met een gevoel van fysieke aantrekkingskracht. Pijnlijke noot: de gevoelens waren tijdens de speeddate zelden wederzijds.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat liefde op het eerste gezicht zelden om liefde draait, maar eerder om een fysieke aantrekkingskracht. Komt daar nog eens bij dat mensen de neiging hebben om gevoelens uit het heden te projecteren op het verleden. Daardoor hebben ze het idee dat ze op slag verliefd waren op hun partner. 

Meer artikels over verliefdheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content