Verrassend: deze vervelende eigenschap is eigenlijk het teken van een goede relatie

We zijn allemaal op zoek naar het ultieme liefdesgeluk met onze partner, en dromen van een ideale situatie waarin we nooit ruzie maken en we letterlijk de hele tijd dol zijn op elkaar. Gaat het er zo bij jullie niet aan toe? Geen zorgen, bij niemand. Bovendien is je eens ergeren aan elkaar net goed voor je relatie, hieronder lees je waarom.

1. Irritatie is een teken dat je je comfortabel bij elkaar voelt

Als je iemand pas leert kennen, laat je de beste kant van jezelf zien, zeker als je jouw date écht leuk vindt. Bepaalde gewoontes – zoals een ganse dag in pyjama rondlopen of een zak chips eten als avondmaal – laat je achterwege. Maar na verloop van tijd komt de echte jij toch naar boven... en dat kan je partner wel eens ergeren. Die echte kant van jezelf laten zien – ook met de mindere kantjes – is een teken van een gezonde relatie. Je voelt je op je gemak bij je partner. Het is een teken dat je het niet langer nodig vindt om enkel het ‘juiste’ te doen, maar gewoon volledig jezelf kunt zijn.

Lees hier nog 7 signalen dat jouw relatie gezond is

2. Je bent emotioneel betrokken

Dé doodsteek voor je relatie is niet ruzie... maar wel emotionele terugtrekking. Als je het punt hebt bereikt dat je je niet meer opjaagt in het gedrag van je partner, is dat een teken dat je je emotioneel teruggetrokken hebt uit de relatie. Het komt er op neer dat het je eigenlijk niet meer zoveel uitmaakt, en dat is géén goed teken. Die kleine ergernissen zijn dus eigenlijk gewoon het bewijs dat je het belangrijk vindt wat je partner doet.

Bekijk ook wat volgens psycholoog John Gotmann dé doodsteek is voor je relatie.

3. Er is ruimte om te groeien

Natuurlijk, ergerlijk gedrag is soms gewoon irritant. Dat je partner altijd te laat is voor het eten heeft misschien geen achterliggende betekenis, maar het is wel gewoon vervelend. Maar vaak heeft irritant gedrag wél een hoger doel. Het kunnen gewoon verschillen zijn die botsen, maar vaak zijn het dingen die je kunt aanpassen en die je relatie alleen maar ten goede komen. Maar hoe weet je nu wat beter kan? Bedenk even wat jij vervelend vindt en bedenk jezelf waarom dit gedrag er is. Misschien is je partner altijd te laat voor het eten omdat hij nogal nonchalant is. Door simpelweg te zeggen dat jij het belangrijk vindt dat hij op tijd is, kan hij er op letten.

Lees hier ook de 5 dingen maken waarover koppels het vaakst ruziemaken

Wanneer je je volgende keer ergert aan je partner, bedenk dan nadat je bent afgekoeld, dat het een teken is dat jullie je comfortabel voelen bij elkaar, dat je emotioneel betrokken bent en dat er ruimte is om jezelf en je relatie te verbeteren.

Meer artikels over liefde & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content