Politici Jo en Elisabeth hebben een relatie: “Het is niet superevident om met iemand van een andere partij samen te zijn”

Van vuile sokken tot scheve schaatsen: elke relatie heeft haar ongeschreven regels. Maar polyamoureus of in een latrelatie: koppels die anders dan klassiek zijn, kiezen het best voor uitgesproken afspraken. Zo getuigen Jo en Elisabeth.

Jo (50) en Elisabeth (47) waren allebei Vlaams Parlementslid toen de vonk oversloeg: Elisabeth voor Groen, Jo voor Open Vld. Hun politieke ambities zorgen voor regels binnen hun relatie, waarvan de ene al gemakkelijker is dan de andere. ‘De latrelatie, die weegt het meest op ons gezinsleven. Maar meestal vind ik het verrijkend om samen te zijn met iemand van een andere politieke partij.’

Elisabeth: “Het heeft even geduurd voor Jo en ik onze partijen hebben ingelicht. Het was nog pril, bij een ‘normale’ relatie geef je die ook eerst wat tijd voor je het van de daken schreeuwt. Maar toen we voelden dat het menens werd en onze kinderen en familie aan het idee hadden kunnen wennen, hebben we het aan onze partijvoorzitters verteld.”

Jo: “Na dat gesprek hebben we elkaar gebeld. ‘En, hoe was het bij jou?’ Het is niet verboden om met iemand van een andere partij samen te zijn, maar het is ook niet superevident. Gelukkig waren onze beide voorzitters menselijk. Ze hebben ons veel geluk toegewenst. Het voordeel is dat onze partijen hetzelfde mensbeeld delen. We verschillen op veel vlakken, maar over veel onderwerpen zijn we het eens.”

Elisabeth: “In het begin hadden we de afspraak dat we niet te koop zouden lopen met onze relatie. Niet alleen vanwege politieke redenen, ook omdat we allebei tienerkinderen hadden en uit een relatie kwamen. Op het eetfestijn van Open Vld nam ik de foto, zodat ik er niet op zou staan en omgekeerd. We waren op onze hoede bij journalisten. Maar intussen zijn we acht jaar samen en merken we dat dat politieke onderscheid meer in ons hoofd leeft dan bij de mensen.”

De belangrijkste afspraak is dat we elkaar niet willen overtuigen


Jo: “Toen Elisabeth bij een hevige discussie over de hervorming van het secundair onderwijs in de plenaire vergadering zei dat dat plan boven haar bed hing, pikte ik erop in door te zeggen: ‘Voor alle duidelijkheid, aan mijn kant van het bed hangt dat plan niet.’ Zo’n opmerking had ik in het begin van onze relatie nooit durven te maken.”

Elisabeth: “We zijn allebei gepassioneerd, dus niet praten over politiek lukt ons niet. De belangrijkste afspraak is dat we elkaar niet willen overtuigen. Het is wel al eens gebeurd dat ik tijdens een discussie heb gezegd: ‘We laten de doos met dossiers in de gang staan.’ En over de moeilijkste onderwerpen, zoals religie, is de belangrijkste regel: we agree to disagree. ”

Jo: “Er is veel begrip binnen onze relatie. Afspraken kunnen gewijzigd worden, zonder kwaadheid van de ander. Zo hebben we de regel dat vakanties heilig zijn, maar toen Elisabeth fractieleider wilde worden, heeft ze de hele autorit naar de Mont Ventoux op haar gsm zitten werken. Afwijken van onze regels kan vervelend zijn, maar net door dat begrip en die mildheid tonen we dat we elkaar graag zien.”

Elisabeth: “De afspraak waar ik vandaag het meest mee worstel, is onze latrelatie. Doordat we allebei ook lokaal politiek actief zijn, kunnen we niet samenwonen. Het zou niet alleen financieel en praktisch gemakkelijker zijn om een huis te delen, maar na acht jaar mis ik ook echt een plek van ons samen. Onze belangrijkste regel is misschien wel deze: hoe laat onze vergaderingen ook gedaan zijn, ofwel komt hij naar Oudenaarde, ofwel ga ik naar Vilvoorde. Samen slapen is heilig.”

Meer over relaties:

Tekst: Lisa Gabriëls
Openingsbeeld: Anneke D’Hollander

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content