Vraag aan de relatietherapeut: Kun je soms ook te véél met elkaar delen?
Elkaar als geliefden begrijpen, daar begint alles mee. En om elkaar te begrijpen, moet je communicatie goed zitten. Maar kan je ook te véél delen met je partner? Moet de ‘hele
waarheid’ altijd aan het licht komen of mag je soms ook een beetje liegen? Twee relatietherapeuten aan het woord.
De consequenties van eerlijkheid
Sam Geuens: “Ik denk niet dat elk detail gedeeld moet worden. Je moet op voorhand proberen in te schatten wat jouw boodschap gaat doen met je partner. Als je weet dat de impact negatief gaat zijn, waar zit dan de winst van volledig open te zijn? Je bent dan wel open geweest, maar ten koste van wat? Heel vaak beginnen problemen wanneer dingen geweten zijn. Zodra je partner op de hoogte is, heeft dat een onherroepelijke impact. Je kunt de ander kopzorgen besparen door iets niet te delen. Wil je dat je partner er beter van wordt, of wil je het delen omdat je het er zelf lastig mee hebt? Als jij er ‘van af wilt’ en het daarom zegt, doe je iets ten koste van je partner. Het is attenter om met je eigen ongemak om te gaan en hem of haar er niet in te laten delen.”
“Bij overspel moet je je afvragen wat je bedoeling is met het naar buiten brengen. Was het een eenmalige scheve schaats? Dan valt er iets voor te zeggen om het te verzwijgen.” (Rika Ponnet)
Goedele Liekens: “Zelfs in een liefdevolle relatie mag je dingen voor jezelf houden. Wees je altijd bewust van de consequentie van je eerlijkheid. Je kunt de ander onzeker maken en onherstelbaar verdriet doen. Je moet jezelf durven tegen te houden. Het is mogelijk dat je onder invloed van je hormonen plots grote twijfels hebt over je relatie, maar dat die meteen wegebben. Zo’n eenmalige twijfel, daar moet je niet mee afkomen bij de koffie, dat brengt schade toe. Het is een momentopname die een gewicht krijgt dat het niet moet hebben. Hetzelfde geldt voor fantasieën. Je mag best fantaseren over iemand anders, zonder dat te vertellen. Je zou de andere ermee overhoophalen. Je kunt soms oneerlijk zijn uit liefde.”
Rika Ponnet: “Vandaag dragen we eerlijkheid in relaties hoog in het vaandel. Maar in boeken van honderd jaar geleden las je hoe we onze partner niet alles moeten vertellen. Het uitgangspunt was dat je hem of haar niet moest belasten met jouw problemen en emoties. Vandaag doen we het omgekeerde: we vinden dat we de hele ruimte mogen innemen met onze gevoelens. Maar ik denk dat je je bewust moet zijn van het ongemak dat je de ander bezorgt. Je moet zélf iets doen met je emoties en je problemen. Je partner is je vader of je moeder niet. Hoe we ons voelen, is onze eigen verantwoordelijkheid. Bij thema’s als overspel moet je je afvragen wat je bedoeling is met het naar buiten brengen. Was het maar een eenmalige scheve schaats? Als je echt kiest voor jouw partner, valt er iets voor te zeggen om het in dat geval te verzwijgen. Probeer er zelf mee in het reine te komen, zonder de andere daarmee te belasten. Met absolute eerlijkheid kun je het vertrouwen beschadigen.”