Maak jij in 2018 écht werk van dat afvallen, stop je met nagelbijten of maak je nu eindelijk meer tijd voor vrienden en familie? Mooi. Januari loopt al bijna op zijn einde, moet je toch nog vechten tegen die vaste (ongezonde) gewoontes? Geen zorgen, het ligt niet aan jou. Want dit is hoe lang het écht duurt om gewoontes te veranderen.

Het is een cliché, 21 dagen zouden voldoende zijn om een slechte gewoonte af te leren of een nieuwe, betere gewoonte te kweken. Lukt het jou niet? Je bent niet alleen, want volgens Brits onderzoek moet je er minstens 2 maanden voor uittrekken. Het zou namelijk gemiddeld 66 dagen duren voordat je nieuwe gewoonte een automatisme wordt. Houd er uiteraard ook rekening mee dat de duurtijd afhankelijk is van hoe moeilijk je voornemen is. Opgeven is dus niet aan de orde. 

Hervallen in oude gewoontes

En zelfs als je een keertje hervalt in oude gewoontes (je hebt na die drie glazen wijn toch besloten een sigaret op te steken), is dat geen reden tot paniek. Want volgens de onderzoekers verstoorde die kleine uitschuivers nauwelijks het proces om je de gewoonte eigen te maken. Het komt er op aan om vol te houden en niet op te geven wanneer je één keer ‘faalt’.

Meer over psychologie: