Zo vermijd je online afleiding als je telewerkt

Mentale gezondheid is belangrijker dan ooit. Zeker nu heel wat mensen telewerken, komt het begrip ‘digitaal welzijn’ in the picture. Met deze tips spring je bewuster om met de tijd die je online spendeert.

1. Krijg inzicht in je gebruik

Een gedetailleerd gebruiksoverzicht is de eerste stap in de goeie richting. Installeer op een Android-toestel de Google Digitaal Welzijn (Digital Wellbeing) app of iOS Screen Time op je iPhone. Hier kan je jouw dagelijkse schermtijd bekijken, zien hoeveel notificaties je ontvangt en hoe vaak je jouw toestel ontgrendelt. Het dashboard geeft je een compleet beeld van hoe je jouw smartphone gebruikt.

2. Stel limieten in voor bepaalde apps

Zo voorkom je dat je de hele dag aan het scrollen bent. Je kan eenvoudig zelf limieten instellen door App Timer te installeren op je Android-toestel of iOS Screen Time op je iPhone. Beperk zo de tijd die je doorbrengt in apps die je afleiden; wanneer de timer afloopt, wordt de app de rest van de dag gepauzeerd.

3. Verwijder notificatie-meldingen

Verklein de drang om je emails of sociale media te controleren als dat niet de bedoeling is door notificatie-meldingen uit te schakelen. Zo’n indicatoren die je herinneren aan ongelezen berichten of updates verwijder je in de app zelf. Wat ook kan helpen, is jouw toestel op ‘niet storen’ zetten. Tip: laat ook WhatsApp Web voor wat het is als je ’t niet nodig hebt voor je werk.

4. Versimpel je startscherm

Door simpele aanpassingen aan je startscherm, maak je nog doelgerichter gebruik van je smartphone. Apps die je kunnen afleiden, zwier je naar de tweede pagina. Zo blijf je gefocust op de taak die voor je ligt. Probeer ook het aantal pagina’s met apps te verminderen door ze te groeperen. Verder kan je grijstinten inschakelen waardoor je scherm zwart en wit kleurt. Hierdoor wordt het gebruik van je toestel en apps minder aantrekkelijk.

5. Multitasken werkt soms contraproductief

Veel taken tegelijk aankunnen, is in heel wat gevallen een voordeel maar online werkt het soms contraproductief. Probeer het aantal schermen om je heen zo klein mogelijk te houden om je focus op je belangrijkste taak te verbeteren. Zorg er ook voor dat er zo weinig mogelijk tabjes openstaan in je browser.

Meer telewerk-tips

Openingsbeeld: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content