Plastische chirurg duidt: dit zijn de populairste ingrepen in België (en de bijhorende prijskaartjes!)

Aangezien esthetische ingrepen niet worden terugbetaald, bestaan er helaas geen exacte cijfers over. Daarom somt dokter Alexis Verpaele ons de 5 meest gevraagde ingrepen op. Lees er alles over hieronder.

5 X de populairste ingrepen in België

1. Ooglidcorrectie

Wat: Afhankelijk van de patiënt en de situatie kunnen ooglidcorrecties minimaal of uitgebreid zijn. Soms volstaat een kleine huidcorrectie, waarbij een reepje huid wordt weggenomen om het wat strakker te doen ogen. Maar ernstige huidveroudering vraagt om een totaalaanpak, waarbij zowel boven als onder de ogen huid wordt weggenomen, volumeverlies hersteld wordt met eigen vet en de (afhangende) stand van de wenkbrauwen gecorrigeerd wordt.

Hersteltijd: Bij een eenvoudige ooglidcorrectie ben je na een week weer aan het werk, eventueel met wat make-up om blauwe plekken te camoufleren.

Mogelijke complicaties: Wanneer er te veel huid wordt weggenomen of er littekenvorming is in het ooglid, dan kan het onderste ooglid wat gaan hangen. Andere ongewenste fenomenen zijn langdurige zwelling van het oogwit, last van droge ogen, enige asymmetrie qua genezing of elasticiteit. Niets wat niet gecorrigeerd kan worden.

Duur van het resultaat: Na 10 à 15 jaar heb je mogelijk een nieuwe retouche nodig, afhankelijk van de manier waarop je veroudert en je huidkwaliteit.

Littekenvorming: De littekens zijn bijna steeds vrijwel onzichtbaar. Bovenaan liggen ze onder de huidplooi van het ooglid, en onderaan verlopen ze onmiddellijk onder de wimpers.

Pijn: Nee. Behalve een wenkbrauwlifting, waarbij onder de spieren wordt gegaan.

Prijsindicatie: Reken voor een eenvoudige correctie op € 1.250 tot € 2.000 (excl. btw), een totaalaanpak van de bovenste en onderste oogzone kan oplopen tot € 4.000.

2. Facelift

Wat: Dr. Verpaele past de MACS-face lift (Minimal Access Cranial Suspension) toe, die hij met zijn partner dr. Tonnard ontwikkelde. Deze techniek geeft een zo natuurlijk mogelijk resultaat met een minimum aan littekens, herstel en nadelige gevolgen. Via een kleine snede voor het oor wordt wat huid losgemaakt en het gelaatsweefsel met draadjes verticaal opgetrokken, zodat de hals, onderkin en wangen gelift worden.

Hersteltijd: Voor een uitgebreide facelift moet je rekenen op 3 weken. De eerste dagen is er een stevige zwelling, die verdwijnt na 7 à 10 dagen.

Mogelijke complicaties: Het risico op bloeduitstortingen wordt fel verminderd door een speciale techniek, waarbij de hele huid tijdelijk vastgenaaid wordt. Het helpt ook om de huid beter te herschikken, zodat die mooi glad wordt zonder plooitjes. Dat ziet er wat vreemd uit, maar de draadjes gaan er na 48 uur uit en laten geen sporen na. Er kan mogelijk ook een zenuwuiteinde tijdelijk gekneld raken door een draadje, maar dat komt in principe vanzelf in orde.

Duur van het resultaat: Gemiddeld draait een facelift de klok 7 à 10 jaar terug. Indien gewenst kan een MACS-lift nadien zonder problemen herhaald worden.

Littekenvorming: Deze zijn zeer onopvallend, want ze lopen op de grens tussen wang en oor, en zelfs gedeeltelijk binnen de oorschelp.

Pijn: Er kan een oncomfortabele spanning zijn ter hoogte van de wangen, waar de draadjes zijn bevestigd. Daarvoor volstaan normale pijnstillers.

Prijsindicatie: Gemiddeld € 7.000 tot € 15.000 bij een ervaren chirurg.

3. Lipofilling

Wat: Door huidveroudering verlies je volume (vet) aan de bovenste en onderste oogleden, de appeltjes van je wangen en rond de mond. Ook je borsten verliezen aan volume met de jaren. Je kunt het oorspronkelijk volume herstellen met eigen materiaal (vet) op een zeer natuurlijke manier, wanneer het op de juiste plaatsen en in de juiste hoeveelheden wordt ingespoten. Eerst wordt het vet elders op het lichaam weggenomen (liposuctie) en terug ingespoten waar nodig.

Hersteltijd: Een kleine week.

Mogelijke complicaties: Indien correct uitgevoerd, zijn de enige mogelijke complicaties wat kneuzing en een infectie van het geïnjecteerde vet. Bij onervaren chirurgen kunnen zich soms enige onregelmatigheden voordoen.

Duur van het resultaat: Permanent. Hou er rekening mee dat een deel van het geïnjecteerde vet (15 à 30%) zal wegsmelten vier maanden na de behandeling.

Littekenvorming: Op de plaats van de vetafname is er een littekentje van 3 millimeter.

Pijn: De plaats waar het vet werd afgenomen, voelt gekneusd aan.

Prijsindicatie: € 1.500 à € 3.000.

4. Borstlifting

Wat: De vorm van de borst wordt verbeterd door enerzijds de tepel hoger te verplaatsen, en anderzijds door verslapte huid weg te nemen. Eventueel wordt volume toegevoegd met eigen vet (lipofilling) of een borstprothese. Afhankelijk van het type borst worden er verschillende technieken toegepast en soms gecombineerd. De ingreep duurt 1,5 à 2 uur onder algemene verdoving.

Hersteltijd: Uitrijpen van littekens en volledig herstel van de gevoeligheid van de tepel vraagt zes tot twaalf maanden.

Mogelijke complicaties: Verminderde tepelgevoeligheid doordat een aantal zenuwen onderbroken zijn bij het verplaatsen van de tepel. Meestal keert de gevoeligheid van de tepel en de tepelhof terug na vier à zes maanden. Rokers lopen het risico om huid te verliezen aan de tepelhof.

Littekenvorming: Een littekentje rond de tepelhof. Wanneer er huid wordt weggenomen, geeft dat een litteken van de tepelhof naar de onderkant van de borst en eventueel een kort horizontaal lijntje dat in de plooi onderaan de borst loopt. De littekens zijn dun en verbleken na verloop van tijd, waardoor ze nauwelijks nog zichtbaar zijn.

Pijn: Weinig pijnlijk. Mogelijk een drukkend gevoel in geval van borstprothese.

Prijsindicatie: € 5.000 à € 7.000.

5. Buikwandcorrectie

Wat: Verwijderen van vetopstapeling en overschot aan huid. Eerst wordt vet weggenomen in de buikwand, aan de heupen en de rug (liposculptuur). Daarna worden de verslapte rechte buikspieren aangespannen, wordt de overtollige huid weggenomen en de navel opnieuw ingenaaid.

Hersteltijd: één à twee weken werkonbekwaam. Je mag vier weken geen gewichten heffen.

Mogelijke complicaties: Nabloeding, vochtuitstorting (‘seroma’), verminderde gevoeligheid onderaan de buik, verbreding van de littekens wanneer de wond moeizaam geneest.

Duur van het resultaat: Blijvend, op voorwaarde dat je nadien je gewicht onder controle houdt.

Littekenvorming: Normaal gezien kunnen die verborgen worden onder het ondergoed. Wanneer de wond goed geneest, geeft dat een dun, bleek potloodlijntje. Het litteken rond de navel ligt doorgaans verborgen in de navel.

Pijn: Pijnlijker dan de meeste andere ingrepen door de spanning op de buikspieren en de huidnaad. De eerste drie dagen krijg je een pijnpomp, nadien volstaan gewone pijnstillers.

Prijsindicatie: € 7.000 à € 9.000.

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content