Grove poriën duiken bij iedereen weleens op: of je nu een droge, vette, gecombineerde of normale huid hebt. Een allemansvijand dus, die dringend onder de aandacht mag. Hier lees je alles over het nut, verwijden én verkleinen van grove poriën.

Waarvoor dienen poriën eigenlijk?

We zijn maar beter meteen eerlijk: poriën zijn essentieel voor de gezondheid van je huid en zullen dus nooit compleet onzichtbaar worden. Het zijn openingen waarlangs onze zweet- en talgklieren hun productie én afval naar het huidoppervlak brengen om ze zo uit het lichaam te verwijderen. Nuttige beestjes dus!

Waarom verwijden poriën?

Al kunnen die nuttige beestjes ook best vervelend zijn, zeker wanneer ze lijken te ‘groeien’. Hierbij is er één ding dat je moet weten: echt wijder worden je poriën niet, er zitten namelijk geen spiertjes in! Ze verkleinen lukt dus bijgevolg ook niet al zijn er wél enkele elementen die je poriën een stuk groter doen ogen en die je vervolgens weer kan aanpakken.

Wist je dat… je poriën eigenlijk niet wijder kùnnen worden? Er zitten namelijk geen spiertjes in!

Poriën kunnen bijvoorbeeld verstopt raken door talg, make-up en vuil waardoor ze kunnen uitrekken en groter ogen dan ze daadwerkelijk zijn. Dat valt doorgaans het meest op rondom de T-zone, omdat dit gebied het meeste talg aanmaakt. Verder speelt de elasticiteit van je huid een rol. Met het ouder worden, maak je minder collageen aan waardoor de elasticiteit vermindert. Ook poriën kunnen hiervan de dupe zijn.

Grove poriën verkleinen: het kan!

Het aanpakken van grove poriën doe je grofweg in drie stappen: neem je huidige reinigingsroutine onder de loep, zuiver je poriën met zuren en kies uit één van onderstaande behandelingen om ze te verkleinen.

1. Reinig correct

Doei, agressieve reiniger

Mensen willen hun huid liefst zo proper mogelijk maar wat ze niet weten, is dat te agressieve reinigingsproducten meer kwaad doen dan goed. In plaats van één harde reiniger te gebruiken, maak je jouw huid beter twee keer schoon met een mild product. Zo onttrek je jouw huid niet van haar natuurlijke oliën en voorkom je dat poriën overcompenseren en juist extra olie beginnen te produceren. Tip: een reinigingsmelk is doorgaans beter dan een reinigingsmousse.

Hallo, toner!

Grote kans dat jij nog geen toner of tonic gebruikt na je reiniging en toch maakt het een verschil bij grove poriën. Idealiter smeer je ‘s ochtends na je toner een vitamine C-serum, gevolgd door een olievrije moisturizer en SPF. ‘s Avonds combineer je de toner best met retinol gevolgd door een niet-comedogene moisturizer.

Scrubben en exfoliëren: liever niet té vaak

Ben je verslaafd aan een schone huid dan neig je al snel naar regelmatig scrubben of exfoliëren. Toch pas je hier maar beter mee op want het zou je talgklieren net harder kunnen stimuleren. Poriën maken door die overstimulatie extra olie aan met alle gevolgen van dien. Gebruik je toch graag een exfoliant, doe dat dan zeker niet dagelijks en ga voor een mild exemplaar.

2. Zuiver met zuren

Geraakten je poriën toch verstopt, dan los je dat op één manier op: zuiveren met zuren! Heel wat skincareproducten bevatten ‘Alpha Hydroxy Acids’ en ‘Beta Hydroxy Acids’, de heilige graal als het op ‘ontstoppen’ aankomt. De meest bekende vormen van AHA’s zijn glycolzuur (glycolic acid), melkzuur (lactic acid) en citroenzuur (citric acid). BHA’s worden ook weleens salicylzuur genoemd.

Terwijl beide types zuren je huid exfoliëren op cellulair niveau, werken de Alpha-varianten ook in op de oppervlaktelaag van je huid door haar zacht en glanzend te maken. De Beta-varianten dringen dan weer dieper door in de huid om er mee-eters aan te pakken. BHA’s zijn dan ook vooral geschikt voor mensen met een vette, acne-gevoelige huid.

3. Verklein met topbehandelingen

Retinol

Retinol is overal tegenwoordig en werkt niét enkel op veroudering. Het vitamine A-goedje kan ook grove poriën verkleinen dankzij z’n ‘magische gave’ om je olie-productie te verlagen. Resultaat? Minder oneffenheden, minder mee-eters én gesloten poriën. Retinol zit in heel wat producten voor thuisgebruik maar let wel op: het actief ingrediënt heeft de neiging nogal agressief aan de slag te gaan. Heb je een gevoelige huid, bouw het gebruik dan geleidelijk aan op.

Facials

Regelmatig langs de schoonheidsspecialist gaan voor een facial, verbetert de algemene huidstructuur. Peelings, microneedling en microdermabrasie helpen poriën verfijnen en ook deze behandeling die onze beautyredactrice onlangs testte heeft een zichtbaar effect.

Lasers

Wie er écht genoeg van heeft en gerust wat geld wil spenderen, kan – in overleg met de dermatoloog – voor een laserbehandeling kiezen. Je hebt een milde en een agressievere variant:

Genesis laser

  • Veel milder
  • Stimuleert de diepste huidlagen met een minimum aan pijn
  • Maakt je teint weer zacht en glanzend

Fractional laser

  • Iets agressiever
  • Brandt microscopische gaatjes in de huid
  • Verwijdert zo dieperliggende littekens – gecreëerd door acne – en grove poriën

Voor meer info en prijzen kan je o.a. terecht bij carpe.be in Antwerpen, lightfallsclinic.be in Gent en davinciclinic.be in Beerse.

Daily Glycolic Cleanser van dermalogica

Dankzij deze nieuwe Daily Glycolic Cleanser reinig jij jouw huid helder, zònder je barrière aan te tasten. Deze milde maar effectieve formule verbreekt de verbindingen tussen je huidcellen en -oppervlakte om op die manier de poriën letterlijk te ontstoppen. Dit terwijl terwijl het de vochtbarrière onderhoudt!

€ 35 via dermalogica.be

Ready Steady Glow Daily AHA Tonic van REN

Deze tonic is zacht genoeg voor dagelijks gebruik en effectief genoeg om de huid te exfoliëren voor een stralende glow. Hij geeft een direct verhelderend effect en egaliseert zonder de huid te irriteren.

€ 32 via debijenkorf.be

Daily Pore-Refining Treatment met 2% BHA van Paula’s Choice

Niet zeker welk type ‘zuur’ voor jouw huid het best geschikt zou zijn? Begin dan idealiter met een item uit het cult-gamma van Paula’s Choice: dit Daily Pore-Refining flesje met 2% BHA bijvoorbeeld. Het gebruik ervan is simpel: dep om de andere avond voor het slapengaan een drupje op je droge en gereinigde huid en laat het gedurende een tiental minuutjes intrekken. De rest van je skincare producten voor de nacht, mag je er gewoon bovenop aanbrengen. Een zichtbaar stralendere huid – met minder mee-eters – verzekerd!

€ 36 via paulaschoice.be

PhysioLift regenererende gladstrijkende nachtbalsem van Avène

Omdat retinol – wanneer je voor de eerste keer start met het gebruik ervan – de huid even aardig kan irriteren, begin je liefst met een niet al te agressieve formule. De PhysioLift nachtbalsem van Avène, met een kleine dosis retinal, is een prima optie.

€ 33,50 bij de apotheker

Meer huidprobleempjes opgelost

Openingsbeeld: Doctor Babor.