Foto: Liesbet Peremans.

Lezeres Lieve (66) onderging een facelift zònder chirurgie

Lise Milbou

Esthetische geneeskunde zit al langer in de lift en tegenwoordig komt daar zo min mogelijk een scalpel aan te pas. Hoe je gelaat op een zachte manier strakker en jonger wordt, lees je in dit up-to-date dossier.

Mooi ben je, en blijf je. De dermatoloog, het schoonheidsinstituut en hightech cosmetica kunnen je echter wel helpen ouderdomskwaaltjes tegen te gaan. Lees hier alle artikels uit onze Strakker Zonder Snijden-gids.

Strakker zonder snijden

Je huid elke avond reinigen, een zonnecrème overdag, genoeg water drinken én… een spuitje om de zes maanden. Steeds meer vrouwen houden hun gezicht strak door een mini-cosmetische ingreep zo nu en dan, want zelfs voor langetermijnresultaten hoef je tegenwoordig niet meer onder het mes.

Het grote voordeel van zo’n niet-invasieve behandeling is dat je huid amper beschadigd wordt en je dus dezelfde dag gewoon weer kunt werken (wat bij een klassieke facelift of ooglidcorrectie vaak niét het geval is). “Veruit de populairste behandelingen zijn nog altijd spierontspanners en fillers,” zegt esthetisch arts Pamela Willekens van Da Vinci Clinic in Beerse. “De laatste jaren is dat veel minder een taboe geworden. Zelf vind ik wel: less is more. Kleine beetjes maken het verschil en je blijft er toch ‘natuurlijk’ uitzien.” Volgens plastisch chirurg Vassiliki Laina – ze heeft een praktijk in Brussel (drvlaina.be) – zijn bij jonge vrouwen vooral lipfillers met hyaluron heel populair.

Hoeveel patiënten er specifiek voor het gelaat komen? Bij plastisch chirurg Clement Coenen, verbonden aan het AZ Sint Augustinus in Wilrijk, is dat ongeveer één derde van de dames die hij over de vloer krijgt. De helft daarvan vindt een niet-invasieve ingreep aantrekkelijker, vaak omdat de kosten lager zijn. “Helaas moet je zulke behandelingen herhalen”, zeg Dr. Coenen. “Een niet-invasieve ingreep is dan ook vaak de voorloper van een facelift, of geschikt voor mensen die na een operatie nog verder willen perfectioneren.”

Lieve (66) droomde van een strakkere huid

“Zes maanden na het overlijden van mijn man, liet ik een ooglidcorrectie doen. Iets te snel bleek achteraf, want doordat alles nog wat meer begon te zakken, heb ik nu horizontale fronsrimpeltjes. Omdat ik van nature aan de magere kant ben, begon het volume in mijn kaken af te nemen en kreeg ik ook daar last van rimpels. Mijn huidige vriend is niet zo voor plastische ingrepen dus dat hield me altijd wat tegen maar dit jaar ben ik toch overstag gegaan. Nu is hij toch blij dat hij naast een strakker gezichtje kan wakkerworden (lacht). Zelf ben ik héél gelukkig met het resultaat, het is veel natuurlijker dan een facelift en past beter bij mijn leeftijd. Of ik in de toekomst nog iets wil laten doen? Een beetje spierontspanners in mijn kraaienpootjes zie ik absoluut nog zitten!”

Dermatoloog Piet De Merlier van The Loft Clinic behandelde Lieve met 3 cogdraden van Merz Aesthetics, langs beide kanten: eentje op de kaakrand, één van de kaakhoek voor het oor naar boven en één van naast de mondhoek richting het oor. Dit is de klassieke 3 barbs-lift die vectoren bespeelt die tegenovergesteld zijn aan de huidverslapping. Daarnaast werd er nog wat hydroxyapatiet filler bijgespoten om het geheel wat meer vulling te geven.

Niet-invasieve behandelingen voor oogleden & gezichtscontouren

Plasma-therapie: ooglift zonder snijden

Wat? Een vernieuwende techniek waarmee je een ooglidcorrectie kunt laten uitvoeren zonder te snijden.

Zone? Vooral als ooglift gebruikt, maar kan ook ingezet worden voor pigmentvlekken, littekens, de halslijn of rimpels op je bovenlip.

Hoe? De techniek werkt op basis van plasma dat ontstaat als gevolg van geïoniseerde gasmoleculen uit de lucht. Die kleine boog geladen plasma raakt de huid op bepaalde puntjes aan, quasi zonder direct contact. De bovenste huidlaag verdampt (eiwitten worden verhit en krimpen), waardoor de huidvezels samentrekken en er een instant liftend effect ontstaat. Tegelijkertijd zorgt het plasma voor een bio-stimulatie in de diepere huidlagen, waardoor er nieuw collageen en nieuwe elastinevezels worden aangemaakt.

Hoelang in de stoel? Een klein uur, onder lokale verdoving.

Herstel? De behandeling gebeurt aan de oppervlakte, waardoor er geen bloeding of littekenweefsel in de huid ontstaat. Wel kunnen er kleine brandwondjes optreden, die na een week tot 10 dagen weer verdwijnen. Het duurt een 4 tot 6-tal weken voordat de huid volledig is hersteld, dus smeer zeker genoeg zonnecrème om hyperpigmentatie te voorkomen.

Resultaat op de lange termijn? Deze behandeling vervangt geen invasieve ooglift. De resultaten blijven een jaar zichtbaar, maar als je echt veel veloverschot hebt, kun je beter onder het mes. Voor een kleine lifting zit je wél goed.

Prijs? Gemiddeld € 450 voor rokerslijntjes rond je lip, € 550 voor de bovenste oogleden, € 750 voor bovenste en onderste oogleden.

Draadjeslift: niet-chirurgische facelift

Wat? Wanneer er geen volumetekort is, maar wel vormverlies, kunnen onderhuidse liftende draadjes de oplossing zijn.

Zone? Kaaklijn, afhangende mondhoeken, decolleté, maar ook wenkbrauwen. Het wordt over het algemeen ingezet als V-lift, om de omgekeerde V terug te brengen naar de jeugdige V-vorm.

Hoe? Oplosbare suspensiedraden worden onder de huid aangebracht met een naald en stimuleren er de aanmaak van collageen. De huid rondom wordt strakker en sterker. Voor het decolleté worden gladde monodraden gebruikt die steun geven. Voor andere zones zijn er cogdraden die haakjes hebben en zich vastgrijpen in de huid om een bepaalde richting te herstellen.

Hoelang in de stoel? 20 à 30 minuten.

Herstel? Sneller dan bij een klassieke facelift en je kunt dezelfde dag nog naar huis.

Resultaat op de lange termijn? Ook hier: dit is geen vervanger voor een echte facelift. Monodraden kunnen 9 maanden tot een jaar blijven. Cogdradenblijven een jaar tot anderhalf jaar.

Prijs? Tussen € 250 en € 700.

Ultherapie: strakker met geluidsgolven

Wat? Voor wie diepgaand wil verstrakken en liften zonder snijden of prikken.

Zone? Vooral voor wangen, oogzone en voorhoofd.

Hoe? Bij ultherapie of ulthera wordt een toestel gebruikt dat met ultrasoundgolven kleine coagulatiepuntjes (brandwondjes) maakt in de diepte van de huid (tot 4,5 mm diep) en daar de aanmaak van nieuw collageen en elastine stimuleert. Het toestel werkt op een lage frequentie met hoge intensiteit en maakt een spiraalbeweging die eindigt op een punt. Het weefsel wordt verhit – je voelt kleine, warme prikjes – zonder het huidoppervlak te beschadigen.

Hoelang in de stoel? Gemiddeld 30 minuten per zone.

Herstel? Geen roodheid, smeer wel zonnecrème met hoge beschermingsfactor.
Resultaat op de lange termijn? Het maximale effect wordt pas na drie tot zes maanden bereikt en blijft tot 2 jaar na de behandeling (afhankelijk van de begintoestand van de huid). Relatief jonge patiënten (tot 60 jaar) die nog genoeg collageen aanmaken, ervaren het beste resultaat.

Prijs? Vanaf € 250 rond je mond of ogen.

Faceshaper: weg met je onderkin

Wat? Ook als de kin ónder je kin steeds meer opvalt, kun je – net als bij ulthera – de hulp inschakelen van High Intensity Focalised Ultrasound.

Zone? Kin en kaaklijn.

Hoe? Een geconcentreerde reeks ultrasound impulsen van hoge intensiteit gaat de diepere structuren waar het vet en de vezellaag zich bevinden, opwarmen tot 60°C. Het vet smelt en de onderliggende vezellaag wordt aangespannen. De sessie eindigt met oppervlakkige impulsen die je huid doen samentrekken. Het toestel werkt op dezelfde manier als bij ultherapie, maar maakt grotere coagulatiezones van 1cm2 tot dieper in je huid (15 mm).

Hoelang in de stoel? De behandeling duurt 20 tot 30 minuten. Voor het beste resultaat ga je 2 tot 3 keer terug voor de dubbele kin. Een strakkere kaaklijn zie je al vanaf de eerste sessie.

Herstel? Hou rekening met roodheid die soms een dagje blijft.
Resultaat op de lange termijn? Al na enkele weken zie je verschil, maar het beste resultaat bereik je na 2 maanden. Uiteindelijk ben je 12 maanden of langer van je ‘dubbele kin’ verlost.

Prijs? € 150 per sessie.

Make-up na een ingreep

Wil je jezelf meteen weer kunnen opmaken en eventuele blauwe plekjes verbergen na de behandeling? “Aangezien je huid wat gevoeliger is na zo’n cosmetische ingreep kies je best voor producten met zo weinig mogelijk ingrediënten,” tipt Caroline Rigo van het Belgische Cent pur Cent. Het minerale make-up merk bevat poeders met lichaamseigen stoffen, denk aan zink, ijzer en titanium. Hierdoor is de kans op een reactie véél kleiner én de producten werken naast camouflerend ook nog eens verzorgend. “Als een poeder niet genoeg is om blauwe plekjes te verdoezelen, kan je een dekkendere vloeibare concealer inschakelen,” raadt Caroline aan. “Liet je jouw ogen corrigeren, leg je mascara dan even aan de kant of koop er een nieuwe zodat-ie zeker vrij is van bacteriën.”

Loose Mineral Foundation

Loose Mineral Foundation

Loose Mineral Foundation

Cent pur Cent
€ 36,99 – Shop het hier

Liquid Mineral Concealer

Liquid Mineral Concealer

Liquid Mineral Concealer

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Mascara Noir

Mascara Noir

Mascara Noir

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Mineral Lipstick

Mineral Lipstick

Mineral Lipstick

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Lees nog meer artikels uit onze Strakker zonder snijden-gids:

Partner Content

Gesponsorde content