“Op sommige aspecten van je huid heb je gewoon géén invloed, wat slimme marketing je ook vertelt,” schrijft Sam Bunting, cosmetisch dermatoloog uit Londen, op haar website. Volgens haar zijn een aantal beautyproducten je aandacht (én geld) niet waard.

1. Huidverzorgingsproducten kunnen je huid niét strakker maken

“Een verouderde huid kan je niét verstevigen of gladstrijken. De verslapping ontstaat door afbraak en beschadiging van je beperkte elastinevoorraad en is onomkeerbaar. Wat wel helpt, is voorkomen. Precies daarom is het zo belangrijk om jezelf dagelijks in te smeren met een zonnecrème. Enkel hiermee kan je jouw aangeboren elastinevoorraad beschermen tegen uv-stralen. Klik hier om te ontdekken welke zonnecrèmes een aangename textuur hebben en dus perfect zijn om elke dag te smeren.”

SLECHTE KOOP: Topische verzorgingsproducten met elastine.

SLIMME KOOP: Zonnecrème is de meest betrouwbare ‘anti-ager’ op de markt. Is het te laat en wil je dolgraag weer een strakke huid, win dan correctie informatie in over plastische chirurgie of probeer één van deze ingrepen waarvoor je niet onder het mes moet.

2. Huidverzorgingsproducten kunnen je huid niét voller maken

“Volume in je gezicht kan je alleen verkrijgen door vetcompartimenten weer aan te vullen. Met enkel crèmes kan je de 3D-contouren niét herstellen. Naarmate we ouder worden, verliezen we van nature heel wat gezichtsvet. Dat zie je vooral als je vrij slank bent. Hierdoor vallen de lijnen tussen je neus en mondhoeken (de nasolabiale plooien) en de holtes rond de ogen harder op. Producten die je ‘volume’ beloven, laat je dus beter op de plank.”

SLECHTE KOOP: Beautyproducten die volume beloven en je huid opnieuw zouden ‘plumpen’.

SLIMME KOOP: Win correctie informatie in over plastische chirurgie of probeer één van deze ingrepen waarvoor je niet onder het mes moet.

3. Poriën kunnen niet krimpen

“Het uitzicht van je poriën is voornamelijk genetisch bepaald en met de leeftijd kunnen ze groter worden. Dit komt door collageenafbraak waardoor poriën verwijden; het komt er dus in eerste instantie op aan dit proces af te remmen door zonnecrème te smeren. Verder hangt de poriegrootte af van je talgklieren en hun olieproductie (die wordt bepaald door je hormonen). Hoe meer olie er via de klier door het buisje naar je porie stoomt, hoe meer die zal openstaan. Dit kan je onder controle houden met medicijnen die de olieproductie verminderen (denk aan Roaccutane) maar zo’n kuur is nogal intensief voor je lichaam. Probeer je poriën dus eerst vrij te houden van dode huidcellen en vuil, want hierdoor lijken ze soms groter. Salicylzuur en retinoïden zijn hiervoor de beste ingrediënten. Ga vooral niét voor een vergrotende spiegel staan om mee-eters uit te knijpen want dat kan je poriestructuur vervormen waardoor ze nog groter lijken.”

SLECHTE KOOP: Producten die je poriën beweren te ‘verkleinen’.

SLIMME KOOP: Een basic reiniger voor jouw huidtype die het vuil en overtollige olie uit je poriën haalt én een leave-on tonic, serum of peeling met salicylzuur.

4. Een reiniger lost géén huidproblemen op

“Je cleanser is gemaakt om maar kort contact te maken met de huid. Dat is niet meteen de meest efficiënte manier om actieve ingrediënten in je gelaat af te geven. Precies daarom zijn reinigers met actieve ingrediënten vrij zinloos; hou dit verzorgingsstapje simpel en focus op datgene waarvoor het bedoeld is, namelijk overtollig vuil en olie weghalen plus voorkomen dat de huidbarrière wordt verstoord. Laat de actie vervolgens over aan zorgvuldig gedoseerde leave-on producten die meer waar zijn voor je geld!”

SLECHTE KOOP: Een dure cleanser met actieve ingrediënten als glycolzuur, vitamine C of vitamine A.

SLIMME KOOP: Een serum met actieve ingrediënten die langzaamaan in je huid kunnen binnensijpelen.

5. Veel water drinken verandert niks aan je ‘glow’

“Het is zo’n mooi idee maar helaas zorgt water niet voor extra hydratatie van de huid. Als de huidbarrière niet in topvorm is, is er eigenlijk geen enkele manier om hydratatie in je huid vast te houden. Je kan dus beter dingen eten die de werking van de huidbarrière ondersteunen. Goeie vetten uit avocado, noten of supplementen met visolie of lijnzaad helpen bijvoorbeeld bij het opbouwen van die essentiële lipidenbarrière.”

6. Striemen en cellulite smeer je niet zomaar weg

“Er zijn massa’s producten die striemen en sinaasappelhuid beweren aan te pakken maar niets werkt echt, helaas. Wat tijdelijk kan helpen tegen cellulite is lichaamsborstelen; het duwt het vet even terug in zijn vezelige capsule maar dat vet heeft uiteindelijk toch weer de neiging om eruit te vallen. Verder kan 6 maanden tretinoïne op recept striemen een beetje verbeteren maar topische crèmes zullen ze nooit helemaal wegnemen. Zijn ze daar, probeer ze dan gewoon te omarmen. Het heeft geen zin om energie te verspillen aan dingen die we niet kunnen controleren.”

SLECHTE KOOP: Topische, vrij verkrijgbare crèmes die cellulite en striemen beweren weg te werken.

SLIMME KOOP: Hoewel ze géén garantie bieden op een blijvend resultaat zijn deze behandelingen voor cellulite de moeite waard om uit te proberen.

Meer beautyweetjes

Openingsbeeld: Launchmetrics.