Opgelet! Deze beauty-ingrediënten combineer je beter niet met elkaar

Ook voor wie zich niet bezighoudt met een 10-stappen-routine is een serum en crème vaak dagelijkse kost. Toch moet je met één en ander rekening houden want sommige ingrediënten leg je beter niet op elkaar. Dit moet je weten.

Wéét wat je smeert

Vergelijk je skincareroutine als het volgen van een recept tijdens het koken. Sommige ingrediënten matchen simpelweg niet. Dermatoloog Dagmar Ostijn bevestigt: “retinol, vitamine C en benzoylperoxide zijn bijvoorbeeld moeilijk te combineren omdat de huid gemakkelijk irritatie oploopt van de individuele ingrediënten. Als je ze gaat mixen, verdraagt je huid deze krachtpatsers nòg moeilijker. Sommige huiden kunnen de combinatie wel aan, maar de meeste huiden dus niet. Ik raad altijd aan om met één ingrediënt te starten gedurende enkele weken en daarna pas het andere toe te voegen en af te wachten hoe je huid reageert. Wat je ook kan doen, is met een zeer lage concentratie beginnen.”

Het begrijpen van je dagelijkse beauty-ingrediënten en het over elkaar aanbrengen daarvan, is dus een belangrijk onderdeel van een gezonde en resultaatgerichte verzorgingsroutine. Wat je moet weten, is dat de makers van huidverzorgingsproducten daarbij slim te werk gaan. Ze stemmen serums en crèmes op elkaar af zodat ze samen het beste resultaat bieden. Wil je liever verschillende labels combineren, dan is het belangrijk dat je weet wat je doet en welk effect dit mogelijks heeft op je huid. Over het algemeen kan je met het volgende rekening houden:

1. Retinol en vitamine C

Retinol (een vorm van vitamine A) is de ‘asociaalste’ van de hoop. Het ingrediënt dat op acne en rimpeltjes werkt, laat zich niet makkelijk mengen want is uit zichzelf al een krachtpatser van jewelste. Je kan ‘m het best combineren met voedende en hydraterende ingrediënten als hyaluronzuur, ceramiden en zéker een SPF.

Retinol laat zich niet makkelijk combineren want is uit zichzelf al een krachtpatser van jewelste.

Retinoïden in combinatie met vitamine C kan bijvoorbeeld clashen en hen op elkaar smeren heeft bovendien weinig zin. Vitamine C (ook: ascorbinezuur) beschermt je huid tegen schade door vrije radicalen, pakt bruine vlekjes aan én boost je glow; perfect voor ’s ochtends en overdag dus. Vitamine A is eerder een corrector die herstelt, collageen heropbouwt en celvernieuwing boost. Het ingrediënt kan géén zonlicht verdragen en gebruik je beter ’s nachts én met een SPF overdag.

Mix vitamine C vooral wél met antioxidanten (denk vitamine E) en zonnebescherming want die vullen elkaar aan en beschermen tegen UV-schade.

2. Retinol en benzoylperoxide

Eén van de beste acnebestrijders is benzoylperoxide. Retinol is er ook eentje maar de combinatie is vaak te veel van het goede én ze kunnen elkaar zelfs minder effectief maken. Benzoylperoxide kan je het best combineren met zachte cleansers en crèmes die hydraterende ingrediënten bevatten. Daarnaast matchen voorgeschreven, topische antibiotica als clindamycine en SPF prima. Weet wel: wat vaak géén kwaad kan is een wash-off benzoylperoxide cleanser in combinatie met een retinol-crème.

3. Retinol en AHA/BHA

Retinol gaat verder niet goed in de mix met AHA (waaronder glycolzuur en melkzuren) en BHA (salicylzuur). Het zijn effectieve exfolianten die de huidtextuur én teint kunnen verbeteren. Salicylzuur helpt ook bij de behandeling van acne. Hierdoor kunnen ze je huid mogelijks uitdrogen en op een gevoelige velletje nog meer irritatie veroorzaken. Daarom: smeer achteraf hydraterende en verzachtende crèmes (met ceramiden, petrolatum of vaseline, hyaluronzuur en glycerine) én een SPF. Tip: ga ook geen chemische en mechanische exfolianten als scrubs na elkaar gebruiken. Het kan je huid enorm gevoelig maken en zelfs leiden tot eczeem.

4. Niacinamide en vitamine C

Niacinamide of vitamine B3 is een prachtig antioxidant en werkt in op ontstekingen. Het kan je huid zelfs verhelderen en verkleuring aanpakken. Niacinamide kan met zowat alles gemengd worden want irriteert doorgaans niet en is het effectiefst in een crème, serum of olie. Toch is er één combinatie die niet helemaal ideaal is. Mix je niacinamide met vitamine C (beiden antioxidanten) dan gaat hun actieve werking erop achteruit. Beter apart van elkaar of met een tussenpose smeren dus!

SOS huidproblemen

Openingsbeeld: Eucerin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content