Zwarte puntjes verwijderen: zo maak je voorgoed komaf met mee-eters

Mee-eters zijn vervelend, da’s een feit. Ze kunnen een echte plaag zijn en je teint helemaal ruïneren. Gelukkig kan je er wél vanaf geraken en zijn er heel wat methoden om eindelijk al die zwarte puntjes te verwijderen. Online magazine Byrdie vroeg aan enkele huidexperten hoe je ze best voorkomt én aanpakt.

Zo ontstaan mee-eters

Zwarte puntjes, ook bekend als comedonen, worden veroorzaakt wanneer er een haarzakje verstopt geraakt,” legt Alexis Granite van Mallucci London uit. “Aan elk haarzakje hangt immers een vetklier die talg produceert. Dode huidcellen, olie en bacteriën kunnen zich opstapelen op de oppervlakte van je huid, wat kan leiden tot een verstopping. De zwarte kleur van een open comedoon liegt niet aan het vuil maar eerder aan de oxidatie van keratine (een proteïne in onze huid) binnenin de verwijde haarzak.”

Maar het is niet enkel een teveel aan talg dat mee-eters veroorzaakt. Huidexpert Nicholas Perricone zegt: “Eén van de grootste boosdoeners voor mee-eters is een verhoogd insuline-niveau. Wanneer onze bloedsuikerspiegel en insuline stijgt – door slechte eetgewoontes, hormonen of door stress – ervaren we een serieuze verhoging van chemicaliën die ontstekingen veroorzaken op cellulair niveau. Dit verergert zwarte puntjes.”

Waarom sommige mensen ze (niet) hebben

Talg is de grootste boosdoener bij mee-eters, dus iedereen met een vette huid heeft meer kans. Mensen met een droge huid, hebben meestal geen mee-eters,” zegt David Jack, een esthetische dokter aan Byrdie UK. “Ook te weinig cleansen en de het aanbrengen van foute make-up en olie-achtige crèmes kunnen zwarte puntjes veroorzaken,” zegt Pedro Catalá, stichter van Twelve Beauty. “Daarom is het belangrijk af te stappen van deze producten en nooit te gaan slapen zonder je huid goed te reinigen.”

Zo voorkom je mee-eters of zwarte puntjes

Mee-eters zijn geen poriën die vol vuil zitten, maar de huid reinigen helpt wél talg te verminderen. “Het oppervlaktevuil zo klein mogelijk houden, doe je door te exfoliëren,” zegt Jack. Granite raadt aan om “regelmatig exfoliërende wasgels te gebruiken en reiniginsborstels (wij tippen die van Babor) om je poriën proper te houden.”

Wat ook helpt om zwarte puntjes te verwijderen, is de dubbele cleansing techniek waarbij Rabbia Aslam, klinisch directeur bij HC MedSpa zweert: “Een dubbele reiniging verwijdert eerst alle make-up en vuil dat op de oppervlakte ligt. Daarna reinig tot veel dieper in de poriën.” Peelings bij de huidkliniek of microdermabrasie kunnen ook helpen dus ga eens naar je dermatoloog als het probleem heel erg is.

“Zorg er wel voor dat je niet té vaak exfolieert,” waarschuwt Mahto. “Dit kan ervoor zorgen dat de ontsteking net erger wordt en dat je huid te droog zal zijn en irriteert. Als je een olie-achtige huid exfolieert, doe je dat best één keer in de week. Wanneer je ziet dat zwarte puntjes een groot probleem vormen, probeer dan je huid te ontlasten met non-comedogene producten en vermijd olies en olie-achtige cleansers,” voegt ze toe. Extra tip: zelfs als je huid vet is, mag je nooit een serum of moisturizer vergeten. Kies een lichte, hydraterende, olie-vrije en non-comedogene variant.

Mag je zwarte puntjes zelf verwijderen?

“Natuurlijk mag je zwarte puntjes verwijderen,” zegt Jack. “Je moet het gewoon op een propere manier doen. Reinig je gezicht eerst grondig en zet je poriën open met stoom. Duw dan zachtjes met je handen (in handschoenen) om de inhoud van je poriën te verwijderen.” Rabbia raadt aan een “AHA- of BHA-gebaseerde scrub te gebruiken om alle dode huidcellen te verwijderen na het cleansen.” Je kan ook een speciale mee-eter tool gebruiken. Maar als je moeite hebt met zwarte puntjes te verwijderen thuis, laat het dan aan de professionals over om ontstekingen en littekens te voorkomen.

Deze stofjes helpen

Er zijn enkele ingrediënten die je kan toevoegen aan je skincare routine om mee-eters te voorkomen. “Gebruik producten die de talg-producte afremmen,” zegt Jack. “Serums en cleansers die glycolzuur, melkzuur, of salicylzuur bevatten zijn goed.”

Topische retinoïden zorgen ervoor dat poriën minder snel vuil worden en zorgen voor huidvernieuwing,” legt Granite uit. Wil je jouw zwarte puntjes op een natuurlijker er manier verwijderen? Dan raadt Catalá raadt om zwarte bes en frambozen extracten te gebruiken. “Ze zitten vol anti-oxidanten die ervoor zorgen dat de natuurlijke oliën van je huid niet oxideren. Gezichtsmaskers met klei kunnen ook helpen. Klei heeft desinfecterende en reinigende eigenschappen terwijl het ook nog eens exfolieert.” Mahto raadt het Origins Clear Improvement Active Charcoal Masker aan.

DIY remedies, goedgekeurd door de dokter

“In geval van nood, kan je bakpoeder met water gebruiken als een exfoliërende scrub,” zegt Granite. Dokter Jack raadt aan daar nog poeder van groene thee aan toe te voegen, een anti-oxidant. Lorraine Dallmeier, directeur van Formula Botanica, zegt: “Het is mogelijk om DIY scrubs te maken maar zorg ervoor dat ze niet te bijtend zijn op je huid. Sommige exfolianten kunnen schuren en daardoor kleine scheurtjes veroorzaken.” Wij raden aan om absoluut geen zout of kristalsuiker te gebruiken op je gezicht. Jojobakorrels zijn wél prima in een DIY face-scrub. Ze zijn heel rond waardoor ze je gezichtshuid niet zullen beschadigen en ze zijn afkomstig uit natuurlijke bronnen. Het is een fantastisch alternatief voor plastieken micro-korrels! Pas wel op met de gevoelige huid; reageer je, laat deze stap dan achterwege.

Cosmetica tegen mee-eters

Clear-out stick + masker

Clear-out stick + masker

Clear-out stick + masker

Clarins
€ 22,51 – Shop het hier

Exfoliant met 2% BHA (salicylzuur)

Exfoliant met 2% BHA (salicylzuur)

Exfoliant met 2% BHA (salicylzuur)

Paula’s Choice
€ 13 – Shop het hier

Warme mee-eter stick

Warme mee-eter stick

Warme mee-eter stick

Clinique
€ 29,90 – Shop het hier

Meer over beauty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content