Een dagcrème tegen die eerste rimpeltjes, een oogcrème om wallen te bestrijden, een toner om schadelijke vuiltjes te verwijderen en serum voor een diepe voeding.. Jep, voor een efficiënte skincare routine hebben de meeste vrouwen een heel aantal potjes op het badkamerschapje staan. Maar bewijzen nu al die productjes ook effectief hun nut en vooral: in welke volgorde breng je ze nu eigenlijk best aan?

Eerst en vooral willen we geruststellen: hoewel sommige huidjes wel nood zullen hebben aan een diepe voeding en een omvangrijke skincare-routine, heb je heus niet alle producten uit het stappenplan nodig. Geen beauty-adept, maar wel interesse in een gewone gezonde huid? Dan raden we vooral een goede reiniger (deze stap is absoluut niet over te slaan), een dagcrème, een nachtcrème en eventueel ook iets met een degelijke SPF-filter aan.

Wel interesse in het hele gamma? Dan volgt hier voor jou de volgorde die je binnen je skincare-uitspattingen het best hanteert.

1. Reinigen: demaquilleren en zuiveren

Onder het motto ‘first things first‘ begin je een gezonde skincare natuurlijk altijd met een degelijke reiniging, dat wil zeggen: zuiver je huid van alle vervuilende stofjes die in de lucht rondzweven of van alle zelf-geproduceerde of aangebrachte producten die je poriën kunnen doen verstoppen. Wie z’n routine niet begint met een goede reiniging van het gelaat, kan de rest in feite ook meteen overslaan.

Een goede reiniging bestaat uit twee stappen. Eerst en vooral wil je je huid na een lange werkdag of een feestje altijd zo snel mogelijk ontdoen van alle make-up: wie dus wel eens met foundation, oogschaduw of blush aan de slag gaan, schaft best ook een degelijke ontschminker aan. Demaquilleren doe je bij voorkeur met een reinigende olie of melk, zoals bijvoorbeeld de Perfect Cleansing Oil van Shiseido.

Niet alleen ‘s avonds heeft je huid echter nood aan een reinigingsbeurt, ook na een nachtje slapen wil je je huid ontdoen van alle talg en andere afvalstoffen die het gedurende de nacht geproduceerd heeft. Tijdens de nacht herstelt je lichaam zich immers van alle indrukken van overdag en werkt ook je huid alle afvalstoffen die het opdeed weer naar buiten.

En die wil je natuurlijk eerst weghalen vooraleer je een crème aanbrengt, want anders moet die eerst nog door het laagje vuil zien te breken ook. Een erg goede reiniger in dat opzicht is de Effaclar Purifying Foaming gel van La Roche-Posay.

2. Je huid in balans brengen: toner

Na een eerste reiniging, wil je je huid bij voorkeur ook nog even in balans brengen met een toner. Dit ‘watertje’ zorgt ervoor dat eventuele restjes die toch nog achterbleven na de reiniging – dat kunnen afvalstoffen zijn, maar ook zeker restjes product – alsnog verwijderd worden en zorgt er ook voor dat de poriën van je huid zich na de reiniging opnieuw sluiten.

Daarnaast zorgt een toner er ook voor dat alle crèmes of serums die je daarna aanbrengt, extra goed door de huid zullen worden opgenomen. Geen noodzakelijke stap dus, maar wel eentje die bij kan dragen tot een mooie en gezonde huid. Vooral in Azië – waar de skincare-routine van de meeste vrouwen nog net een tikje uitgebreider is dan bij ons – wordt een toner druk gebezigt. Gezien de onberispelijke toestand van de huidjes daar, misschien toch wel het overwegen waard dus, nee?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Diepe voeding: een serum

Ook geen noodzakelijke stap, maar wel aan te raden voor wie z’n huid graag diep wil voeden: een serum. Een serum is vaak erg compact en geconcentreerd waardoor het erg diep in de huid kan doordringen en bovendien ook vrij makkelijk door de huid opgenomen wordt. Daardoor kan het erg effectief tewerk gaan en eventuele huidproblemen of onzuiverheden direct bij de bron aanpakken.

Een serum kan ook erg hydraterend zijn. Wil dat dan zeggen dat je je dag- of nachtcrème kan overslaan? Neen, dat nu ook weer niet. Je verzorgende dagcrème zorgt er immers voor dat er een beschermingslaagje op je huid gelegd wordt. Wie dat laagje niet legt, en dus enkel werkt met een serum, laat zijn huid dus gedurende de dag ‘open en bloot’ voor schadelijke stofjes.

Wie een erg vette huid heeft, heeft aan een serum qua hydratatie dan misschien wel weer voldoende. Een beetje zoeken naar het perfecte evenwicht voor jouw specifieke huid en wat wikken en wegen van voor-en nadelen, is hier dus de boodschap.

4. Wallen en kringen: een oogcrème

Last van vetophoping, donkere kringen of een verlies aan elasticiteit van de huid onder ogen, dan is een oogcrème voor jou de volgende stap. Je brengt je specifiek voor jouw problematiek uitgekozen oogcrème aan ná je serum, maar vóór je dagcrème: je wil immers niet dat de sowieso al dunne huid rond de ogen reeds verzadigd is met rijk dagcrème-product, en daardoor geen plaats overhoudt om de efficient werkende oogcrème-formule diep te integreren.

Let sowieso op met het overslaan van een oogcrème en het rechtstreeks overgaan tot je dagelijkse dagcrème als je wel degelijk last hebt van wallen: omdat de meeste dagcrèmes een iets rijkere textuur hebben dan oogcrèmes, zou het wel eens kunnen dat het product zich vastzet in de nauwe poriën van de huid rond de ogen, en daardoor het wal-effect nog wat extra versterkt.

Hoe dat precies werkt, en waarom je misschien toch beter die oogcrème aanschaft, lees je hier.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

5. Hydrateren en beschermen: de dagcrème

Na een paar perifere stappen in onze skincare, is het dan eindelijk de beurt aan een basisproductje. Ook wie toner, serum en oogcrème liever overslaat, is wel gebaat bij deze tussenstop, want een dagrème hydrateert je huid niet alleen, hij beschermt je huid idealiter ook tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Omdat iedere huid anders is, vraag je voor het uitkiezen van een dagcrème dan ook best raad aan je dermatoloog, je schoonheidsspecialiste of gewoon aan de dame uit de parfumerie of skincare-shop natuurlijk. Heb je een vette huid, ga dan voor een lichte crème die wel hydrateert, maar niet te vol is van textuur. Heb je een normale huid, dan kan je wél kiezen voor een iets rijkere variant. Een rijpere huid? Grijp dan terug naar erg volle anti-age crèmes.

6. Layer up: Olie

Heb je een erg droge huid, of wil je je huid net dat tikje extra voeding geven, kies dan eventueel ook nog voor een olie. Die breng je idealiter aan na al je andere hydraterende producten, zodat hij zeker geen laagje kan vormen tussen je huid en de andere verzorgende crèmes. Ook nog een optie: vermeng een paar druppeltjes van de olie met je gebruikelijke dag-of nachtcrème.

Een goede olie voor het gelaat is de Abeille Royale Verstevigende Olie van Guerlain. Nog meer weten over pure oliën die je huid een mooie glans meegeven? Lees dan zeker dit artikel. 

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

7. Aan te raden topping: een SPF

Een goede SPF maakt voor de meeste vrouwen misschien niet meteen een basisonderdeel van hun dagelijkse skincare-routine uit, maar dat zou het beter wel doen, want: aan de schadelijke invloed van UV-straling staan we niet alleen op uiterst zonnige, maar ook op bewolkte dagen bloot. Die straling kan er op termijn niet alleen voor zorgen dat we een type huidkanker ontwikkelen, maar werkt ook ouderdomsverschijnselen – zoals rimpels en pigmentvlekken – en een verlies van elasticiteit in de hand.

Wie z’n huid liever strak en gezond houdt, kiest dan ook best dagelijks voor een product met een SPF van factor 30 in verwerkt. Dat product in kwestie hoeft trouwens niet per se een specifiek daarvoor ontwikkelde zonnecrème te zijn: ook in tal van dagcrèmes zit een degelijke SPF-filter verwerkt.

Je weet niet juist waarvoor de SPF-, UVA- en UVB-aanduidingen op je flesje zonneblokker precies staan? Lees het hier dan even na. Je probeerde als laatste stap in je beauty-routine wel al eens een SPF te smeren, maar stopte daar al snel mee toen het witte laagje niet bleek in te trekken? Dat kan drie redenen hebben:

  • de reiniging van je huid zit niet goed, waardoor er vuil en afvalstoffen aan de oppervlakte blijven zitten, en je SPF vervolgens niet goed kan intrekken. Oplossing: schaf een degelijke reiniger of toner aan.
  • je hydrateert met een té rijke dagcrème: hoewel zo’n crème goed zal aanvoelen omdat hij dus wel een vettig laagje legt óp de huid, heb je er qua hydratatie weinig aan omdat hij niet in de huid doordringt. Ook je SPF kan bijgevolg niet door dit rijke laagje heendringen.
  • Je huid is te droog: je huid is zo droog dat het geen vocht meer opneemt. Vergelijk het met water gieten op het aardelaagje van een plant die heel erg lang zonder water heeft gestaan: dat trekt in eerste instantie ook niet in, maar blijft gewoon in een plasje bovenop het verdorde landschapje staan.

8. Eventuele extra’s: exfoliëren en gelaatsmaskers

Wie zijn huid bovenop een doordachte dagelijkse skincare-routine af en toe ook nog eens graag aan een extra grondige reiniging onderwerpt, kan zich twee á driemaal per week aan een peeling of exfoliërende scrub wagen. Dankzij de korrelige structuur van die producten zal je huid niet alleen ontdaan worden van dode huidcellen – waardoor de huid extra gaat stralen – ook zal je collageenproductie erdoor gestimuleerd worden, wat dan weer goed is voor de elasticiteit van je huid.

Exfoliëren doe je best ná de eerste reiniging, maar wel vóór het aanbrengen van de overige skincare-producten. Leg je je gelaat daarnaast bovendien ook graag een keertje in de watten: probeer dan eens een verzorgend gelaatsmasker. Bewaar die occasionele gewoonte wel bij voorkeur voor een vrije dag of voor een ontspannen zetelavond – zodat je na het masker zeker geen make-up meer hoeft aan te brengen.

Lees ook: