Paula Begoun ontkracht beautymythes: “Dat je huid vooral ’s nachts herstelt? Onzin!”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Paula Begoun wordt ook wel de ‘Cosmetics Cop’ genoemd en dat is niet overdreven. De vrouw achter het populaire skincarelabel Paula’s Choice gaat geen controverse uit de weg en met haar jarenlange ervaring in de beauty-industrie nemen wij graag aan wat ze zegt. In een recent Zoom-gesprekje ontrkrachtte ze 10 beautymythes waar zelfs onze mond nog van openviel.

Mythe 1: Je huid masseren, gaat verslapping tegen

Paula Begoun: “Dit fabeltje wil ik echt de wereld uithelpen want het is heel simpel: van zodra je aan je huid blijft trekken, verslappen de elastine- en collageenvezels. Een elastiek waaraan je lange tijd trekt, deinst toch ook niet meer terug? Skincarestofjes werken perfect op zichzelf en hebben geen tools nodig om ze beter te doen functioneren. Niet alle ingrediënten hoeven bovendien te absorberen; sommige krachtpatsers dienen net om je huid te beschermen aan de oppervlakte. Weg dus met faceyoga, scrubs en dermarollers, al zeker die met naaldjes. Die laatsten maken kleine wondjes in je huid waardoor die collageen type III zal aanmaken, ofte: wondhelend collageen. Dit is géén mooi, jong collageen maar collageen dat littekentjes maakt. Wil je niét. Wat je wel wil, is collageen type I en dat kan je enkel behouden door zonnecrème te smeren en je huid te beschermen tegen pollutie met antioxidanten. Koele- en jade rollers kunnen wel, zolang ze je huid niet té hard bewegen.”

“Een elastiek waaraan je lange tijd trekt, deinst toch ook niet meer terug?”

Mythe 2: Iedereen heeft een moisturizer nodig

“Dat is niét waar. Iedereen heeft bepaalde ingrediënten nodig, denk aan AHA, BHA, retinol, azaleïnezuur, niacinamide, vitamine C... In welke substantie je ze smeert, is heel persoonlijk – grijp dus niet zomaar naar een crème maar experimenteer ook met serums, lotions en boosters.”

Mythe 3: Je past je skincareroutine best aan aan je leeftijd

“Voor eens en altijd: leeftijd en huidverzorging zijn niét gerelateerd (behalve als het aankomt op oestrogeenverlies). Acne, psoreasis rosacea... kan op alle leeftijden; zelf ben ik bijna 70 en heb ik de huidproblemen van een tiener! Onthou dat iedereen een goeie SPF, antioxidanten, vitamine C, niacinamide, azaleïnezuur, peptiden, ceramiden, AHA’s en BHA’s kan gebruiken maar dat je de formule kan aanpassen naar wens. Behandel volgens je huidtype; mensen met een olieachtige huid houden meestal van gel- en vloeibare texturen, combinatiehuidjes hebben doorgaans baat bij een gel of lichte lotion/serumtextuur, droge huiden willen dan weer een dikkere, crème-achtige formule.

“Zelf ben ik bijna 70 en heb ik de huidproblemen van een tiener!”

Ook een mythe? Je producten aanpassen al naargelang het seizoen. Hoeft helemaal niet, volg gewoon het ritme van je huid. Pas enkel je producten aan als je huid effectief verandert. Wordt je huid droger in de winter, voeg dan een rijke moisturizer toe, ga je naar een vochtige omgeving, kies dan een lichte moisturizer (je hoeft je routine heus niet helemaal om te gooien). Weetje: een droge huid is niét hetzelfde als een gedehydrateerde huid. Die eerste is genetisch, die tweede krijg je door overmatig scrubben, heet water, sauna’s, skincare met veel slechte alcohol...”

Mythe 4: ‘Skin Slugging’ is goed voor je huid

“Laat ik één iets vertellen over deze trend: doe het niet. Op TikTok zie je geregeld meisjes een dikke laag petrolatum of vaseline op hun gezicht smeren om vocht zogezegd in te sluiten. Petrolatum is op zich geen slecht ingrediënt en goed voor de droge huid maar als je dit énkel en alleen gebruikt, doet het helemaal niets. Het is een oppervlaktestof die occlusief werkt – nadat je jouw slimme ingrediënten hebt aangebracht dus. Doe je er geen herstellende actieven onder, dan laat het je huid hongerig achter.”

“Petrolatum is op zich geen slecht ingrediënt en goed voor de droge huid maar als je dit énkel en alleen gebruikt, doet het helemaal niets.”

Mythe 5: Natuurlijke ingrediënten zijn altijd beter

“Dit is gewoonweg absurd. Wist je dat water in skincare trouwens ook ‘chemisch’ is? Dat laatste woord gebruik ik overigens niet graag, juister is ‘lab engineerd’. Natuurlijke ingrediënten zijn van nature instabiel (denk hoe lang sla goed blijft in de frigo) en hebben dus bewaarstoffen en stabilisatoren nodig om goed te werken. Ook sommige plantbased ingrediëntentrends vind ik trouwens ridicuul. Zo las ik onlangs over Plantbased Epidermal Growfactor (EGF). Het concept is interessant maar de notie dat planten een epidermale groeifactor hebben die je huid herstelt, is absurd. Ze maken inderdaad bloemen en blaadjes maar doen je huidcellen niét groeien, dat is pure marketing. Hetzelfde met plantbased ceramiden. De meest briljante skincareproducten gebruiken naar mijn mening een combinatie van natuurlijk en ‘uit het lab’.”

Mythe 6: Je huid past zich na een tijdje aan je ingrediënten aan

“Nonsens. Net zoals je lichaam niet aanpast aan chocolade (jammer, toch?) past je huid zich niet aan je huidproducten aan. Wel heeft het bij het ouder worden misschien meer nodig dan enkel één ingrediënt.”

Mythe 7: Collageen smeren helpt tegen verslapping

Collageen hydrateert of verstevigt niét. Als skincareingrediënt is het zinloos; het heeft een te hoog moleculair gewicht om te absorberen. Anno nu wordt er zelfs geen relevant onderzoek meer naar gedaan en dat zegt genoeg.”

Mythe 8: AHA’s en BHA tasten je huidbarrière aan

AHA’s en BHA zijn chemische exfolianten die voornamelijk ingezet worden om dode huidcellen los te weken. Heel wat mensen denken dat het daardoor je huidbarrière beschadigt maar integendeel. Het herstructureert net een ongezonde barrière en brengt het weer samen tot een gezond geheel. BHA (ook: salicylzuur) hydrateert ook ’s nachts en werkt ontstekingsremmend; een briljant anti-acne-ingrediënt! Hoe vaak je ze mag inzetten, hangt trouwens af van je huidprobleem. Toen ikzelf acne had, gebruikte ik het twee keer per dag. Ook als je veel in de zon zat en schade hebt opgelopen, raad ik aan ze twee keer te gebruiken. Het hangt er echt vanaf hoe geavanceerd je probleem is. Eén ding is wel zeker: zulke zuren (en alle andere ingrediënten) hebben nood aan consistentie.”

Mythe 9: Sommige zonnecrèmes zijn slecht voor mens en/of milieu

UVA- en UVB-stralen kunnen naast huidkanker ook andere kankers veroorzaken omdat ze celmutatie in gang zetten. Zonnecrème smeren is dus nòòit slecht! De angst dat het vitamine D tekorten zou veroorzaken is ook ongegrond. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek rond hoe lang (en met welke delen) je in de zon moet zitten om vitamine D op te nemen. In elk geval moet je denken: weegt dat mogelijke vitamine D tekort op tegen de celschade die de zon aanbrengt? Chronische vitamine D tekorten komen trouwens het meest voor bij mensen van kleur, in Afrika en India! Dat komt omdat hun kleur een groot deel UVB blokkeert (de stralen die vitamine D aanmaken).

“Verrassend: chronische vitamine D tekorten komen het meest voor bij mensen van kleur.”

Dat filters koraalriffen zouden beschadigen, is overigens onzin; pollutie schaadt de koraalriffen, niét zonnecrème. Tests die aantonen van wel werden in een lab uitgevoerd onder perfecte omstandigheden, in een kleine waterbak. Onthou ook dat minerale filters niet per definitie beter zijn voor het koraal. De reden waarom filters een probleem zouden vormen voor het milieu, is omdat ze UVB-stralen blokkeren en koraalriffen zonlicht nodig hebben om te groeien. Minerale filters blokkeren ook UVB dus die uitspraak houdt geen steek.”

Mythe 10: Je huid herstelt enkel ’s nachts

“Een fabel die ik vaak hoor: ‘Je huid herstelt zichzelf ’s nachts en niet overdag, dus tijdens het slapen heb je betere ingrediënten nodig’. Klopt niét. Hier is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek voor handen en fysiologisch gezien is het simpelweg nonsens. Ik ben van mening dat je huid misschien zelfs slechter herstelt als je slaapt. Wanneer je neerligt, zijn je bloedcirculatie en zuurstoftoevoer niet optimaal. Als je ziek bent en neerligt, willen de dokters je toch ook zo snel mogelijk terug in beweging brengen?! Beweging helpt je lichaam herstellen, het helpt onder andere hyaluronzuur en ceramiden zoeken naar vochttekorten in je huid. Met andere woorden: zowel overdag kan je antioxidanten, vitamine C, peptiden, BHA, AHA... gebruiken, enkel je zonnecrème hoeft ’s nachts niet op.”

Benieuwd wat Paula zelf dagelijks smeert? Hier check je haar volledige skincareroutine.

Meer beautyweetjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content