© Liesbet Peremans.

Strakker zonder snijden: Martine liet haar fronsrimpel opvullen met spierontspanners

Lise Milbou

Esthetische geneeskunde zit al langer in de lift en tegenwoordig komt daar zo min mogelijk een scalpel aan te pas. Hoe je gelaat op een zachte manier strakker en jonger wordt, lees je in dit up-to-date dossier.

Mooi ben je, en blijf je. De dermatoloog, het schoonheidsinstituut en hightech cosmetica kunnen je echter wel helpen ouderdomskwaaltjes tegen te gaan. Lees hier alle artikels uit onze Strakker Zonder Snijden-gids.

Strakker zonder snijden

Je huid elke avond reinigen, een zonnecrème overdag, genoeg water drinken én… een spuitje om de zes maanden. Steeds meer vrouwen houden hun gezicht strak door een mini-cosmetische ingreep zo nu en dan, want zelfs voor langetermijnresultaten hoef je tegenwoordig niet meer onder het mes.

Het grote voordeel van zo’n niet-invasieve behandeling is dat je huid amper beschadigd wordt en je dus dezelfde dag gewoon weer kunt werken (wat bij een klassieke facelift of ooglidcorrectie vaak niét het geval is). “Veruit de populairste behandelingen zijn nog altijd spierontspanners en fillers,” zegt esthetisch arts Pamela Willekens van Da Vinci Clinic in Beerse. “De laatste jaren is dat veel minder een taboe geworden. Zelf vind ik wel: less is more. Kleine beetjes maken het verschil en je blijft er toch ‘natuurlijk’ uitzien.” Volgens plastisch chirurg Vassiliki Laina – ze heeft een praktijk in Brussel (drvlaina.be) – zijn bij jonge vrouwen vooral lipfillers met hyaluron heel populair.

Hoeveel patiënten er specifiek voor het gelaat komen? Bij plastisch chirurg Clement Coenen, verbonden aan het AZ Sint Augustinus in Wilrijk, is dat ongeveer één derde van de dames die hij over de vloer krijgt. De helft daarvan vindt een niet-invasieve ingreep aantrekkelijker, vaak omdat de kosten lager zijn. “Helaas moet je zulke behandelingen herhalen”, zeg Dr. Coenen. “Een niet-invasieve ingreep is dan ook vaak de voorloper van een facelift, of geschikt voor mensen die na een operatie nog verder willen perfectioneren.”

Martine (40) liet haar fronsrimpel vullen

“Mijn papa heeft een heel harde fronsrimpel en die heb ik jammer genoeg geërfd,” getuigt lezeres Martine. Omdat ik ook hoofdpijn krijg van dat ‘ongewild’ fronsen, liet ik hem zo’n twintig jaar geleden voor het eerst inspuiten. De man van mijn nicht is sales manager bij Merz Aesthetics en dus mocht ik mee naar congressen als model. Een pijnlijke ervaring dat wel, want terwijl de naalden heel traagjes in en uit mijn vel gingen, mocht het publiek rustig vragen stellen. Ik zat ook ooit eens bij een arts in de wachtzaal toen mijn oog op flyers van zogenoemde ‘botox party’s’ viel. Vrouwen konden zich hiervoor inschrijven en aan een korting spierontspanners laten prikken, een soort ‘groepsaankoop’ dus. Of ik ooit verder zal gaan dan dit? Nee, al tip ik wel – als het financieel kan – 1 keer per 3 maanden langs de arts te gaan. Als je het regelmatiger doet, heb je een langduriger en beter resultaat.”

Martine liet haar kraaienpootjes, voorhoofd- en fronsrimpel behandelen met spierontspanners van Merz Aesthetics, bij The Loft Clinic (dermatoloog Piet De Merlier) in Antwerpen.

Spierontspanners: hoe werkt het en wat kost het?

Wat? Spierontspannende toxines – waarvan we de meest bekende merknaam hier niet mogen vernoemen – halen diepere rimpels uit je gezicht.

Zone? Voornamelijk voor de bovenste helft van je gezicht, denk aan voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes en fronsrimpels tussen de wenkbrauwen. Je kunt er ook een gummy smile (te veel bloot tandvlees) mee aanpakken of bunny lines (boven op de neus) mee wegwerken.

Hoe? Door het spuitje ontspannen de gelaatsspieren die lijntjes veroorzaken, waardoor je huid op die plek niet meer ‘kreukt’. Hierdoor kan ze zich herstellen en vervagen rimpels.
Hoelang in de stoel? 5 à 10 minuten.

Herstel? Als er per ongeluk een bloedvaatje wordt geraakt, kun je er een blauw plekje aan overhouden, maar voor de rest zie je er niets van.

Resultaat op de lange termijn? Spierontspanners leveren vanaf de derde week maximaal resultaat. Met één keer spuiten ben je er niet. Spierontspanners spuit je om de 4 tot 6 maanden in.

Prijs? Vanaf € 120 voor één zone.

Make-up na een ingreep

Wil je jezelf meteen weer kunnen opmaken en eventuele blauwe plekjes verbergen na de behandeling? “Aangezien je huid wat gevoeliger is na zo’n cosmetische ingreep kies je best voor producten met zo weinig mogelijk ingrediënten,” tipt Caroline Rigo van het Belgische Cent pur Cent. Het minerale make-up merk bevat poeders met lichaamseigen stoffen, denk aan zink, ijzer en titanium. Hierdoor is de kans op een reactie véél kleiner én de producten werken naast camouflerend ook nog eens verzorgend. “Als een poeder niet genoeg is om blauwe plekjes te verdoezelen, kan je een dekkendere vloeibare concealer inschakelen,” raadt Caroline aan. “Liet je jouw ogen corrigeren, leg je mascara dan even aan de kant of koop er een nieuwe zodat-ie zeker vrij is van bacteriën.”

Loose Mineral Foundation

Loose Mineral Foundation

Loose Mineral Foundation

Cent pur Cent
€ 36,99 – Shop het hier

Liquid Mineral Concealer

Liquid Mineral Concealer

Liquid Mineral Concealer

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Mineral Mascara Noir

Mineral Mascara Noir

Mineral Mascara Noir

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Mineral Lipstick

Mineral Lipstick

Mineral Lipstick

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Lees nog meer artikels uit onze Strakker zonder snijden-gids:

Partner Content

Gesponsorde content