© Cynthia Bolingo

Vrouw met Feeling: de favorieten van Cynthia Bolingo

Ze hebben voeling met de wereld, met wie ze zijn en wat ze willen. Elke maand laten we een Feeling-vrouw aan het woord over precies dat. Deze keer: topsprinter Cynthia Bolingo, nu al in topvorm voor de Olympische Spelen.

Wat me nu bezighoudt: Op persoonlijk vlak probeer ik de beste versie van mezelf te zijn door op zoek te gaan naar wie echt ik ben. Als sportvrouw hoop ik dat ik me kan blijven inzetten voor mijn geliefde sport. Sinds mijn 18de, het jaar waarin ik me kon plaatsen voor mijn eerste wereldkampioenschap op de 400 meter, is mijn carrière niet lineair geweest. Ik heb mijn ups en downs gehad, ook emotioneel.

Nieuws dat me heeft aangegrepen: Het ene is veeleer negatief: dat mijn visum werd geweigerd waardoor ik ondanks mijn kwalificatie niet naar de VS kon vliegen om deel te nemen aan de finale van de Diamond League. Het andere resoluut positief: het gevoel dat ik kreeg toen ik tijdens de ­laatste Memorial Van Damme het ­stadion binnenkwam. Toen ik het ­publiek mijn naam hoorde scanderen, voelde ik me een superster.

Rolmodel: Tot voor kort zou ik ­Amerikaans sprinter Allyson Felix gezegd hebben, maar sinds ik de biografie van tennisster Serena Williams gelezen heb, is mijn bewondering voor haar enorm gegroeid. Ze is een indrukwekkende atleet en haar parcours is heel inspirerend.

Toen ik het publiek mijn naam hoorde scanderen, voelde ik me een superster.

Mooiste cadeau: Heel eenvoudig: het leven zelf. Ik voel me ontzettend gelukkig dat ik in een veilig land woon – waar geen oorlog is – en dat ik kan genieten van alles wat het leven te ­bieden heeft.

Favoriete muziek: Ik luister van ’s morgens tot ’s avonds naar muziek, heb altijd een koptelefoon op. Waar ik precies naar luister, hangt af van mijn stemming en mijn gemoedstoestand. Op dit moment ben ik helemaal weg van het nummer ‘I’m Lying’ van Burna Boy (afropopmuzikant en componist met Nigeriaanse roots, red.).

Waar je niet zonder kunt: Mijn bankkaart. (lacht) Alle gekheid op een stokje: handcrème. Net als mijn moeder heb ik heel droge handen. En lippenbalsem. Ik heb de gewoonte om mijn lippen elke 10 minuten te hydrateren. Het is een automatisme.

Onvergetelijke plek: Op sportief gebied, Boedapest. De stad waar het wereldkampioenschap plaatsvond, heeft mij ongelooflijke herinneringen opgeleverd. En Gôdè in Ivoorkust, een ongelooflijk mooi kustdorp waar ik het beste fruit van mijn leven heb gegeten. Mijn voormalige coach (die dit jaar overleed, red.) kwam daarvandaan. Ik denk er met veel liefde aan terug.

Ivoorkust

Bron van humor: Het is niet moeilijk om me aan het lachen te krijgen. Tegenwoordig lig ik dubbel met de memes die ik op Instagram ontdek.

Gasten op mijn droomdiner: ­Familieleden, sporters die ik ­bewonder en oude vrienden die ik lang niet ­gezien heb. Ik ben extreem loyaal als het op vriendschappen aankomt.

Moeilijkste aan de liefde: Ik ­geloof in langetermijnrelaties, maar ik heb gemerkt dat er na een jaar of twee sleet op kan komen te zitten doordat je compromissen moet sluiten. De passie desondanks levendig houden blijft een uitdaging.

Favoriete modeontwerper: Die heb ik niet echt. Maar ik hou wel van mode en ik vind het heel leuk om ­trendy kleding te mixen met ongewone stukken. Op de piste kunnen we niet zomaar doen wat we willen met de outfits die we van de sponsors krijgen, maar ik probeer mijn look toch altijd een persoonlijke touch te geven.

Stijlicoon: Actrice, danser, componist en regisseur ­Teyana Taylor. Haar atletische figuur lijkt op dat van mij. Voor de rest haal ik mijn inspiratie uit de looks die ik op Pinterest ontdek.

Teyana Taylor

Beauty-essentials: Ik ben heel trouw aan mijn schoonheidsrituelen. Zo gebruik ik al een paar jaar producten van Clarins, die heel goed bij mijn huidtype passen. Op dit moment voel ik niet de behoefte om te ­veranderen.

Favoriete podcast: Kiffe ta race van Rokhaya Diallo en Grace Ly. De titel spreekt me aan, net als de boodschap en de manier waarop de onderwerpen aan bod komen. Het gaat over discriminatie: op basis van ras, maar ook van gender.

Grootste fout van je leven: Ik heb niet het gevoel dat ik echt zware fouten heb gemaakt in mijn leven, wel meerdere kleintjes en die beschouw ik als levenslessen. Voor mij is het leven een eeuwig leerproces.

Grootste angst: Dat ik mijn angsten niet kan overwinnen en dat ze me overweldigen. Ik weiger om me te ­laten beperken door mijn angsten.

Sinds 2018 drink ik elke ochtend citroensap in een glas warm water. Ik weet niet of het mijn lichaam goeddoet, maar ik blijf het nauwgezet volhouden.

Favoriet restaurant: Ik ben een huismus, dus dat heb ik niet echt. Ik blijf liever thuis en kook zelf iets ­lekkers.

Onmisbaar in je koelkast: Zelfs als die helemaal leeg is, heb ik altijd een citroen in huis. Sinds 2018 drink ik elke ochtend citroensap in een glas warm water. Ik weet niet of het mijn lichaam goeddoet, maar ik blijf het nauwgezet volhouden. (lacht)

Cultboek: Ik heb er twee. Mes ­étoiles noires van Lilian ­Thuram, een echt pleidooi dat me ervan overtuigd heeft dat kennis het ultieme wapen is. Dat boek heeft me echt geraakt. En dan is er The Color Purple van Alice Walker, een roman over onze meervoudige identiteiten en de strijd van zwarte vrouwen.

Ben & Jerry's

Guilty pleasure: Het zal je misschien verbazen, maar ik ben dol op ijs. Mijn favoriet is ‘Cookie Dough’ van Ben & Jerry’s. Als ik een hap durf te nemen, kan ik niet meer ­stoppen.

Meest romantische moment: Op een nacht had ik zoveel buikpijn dat ik op de koude keukenvloer was gaan liggen in een poging om de krampen te verlichten. Mijn toenmalige vriend is toen naast me komen liggen en zo zijn we samen in slaap gevallen: ondanks de pijn was dat een van de mooiste nachten van mijn leven.

Kunstwerk dat je raakt: Het werk van Prince Gyasi, een Ghanese ­beeldende kunstenaar die ik toevallig ontdekte op Instagram (@princejyesi). Ik hou echt heel veel van zijn vrolijke, kleurrijke creaties.

Prince Gyasi

Belangrijkste decostuk: Mijn sofa. Hij is bekleed met denim, niet erg groot, maar wel supercomfortabel. Ik heb hem bij Ikea gekocht zonder hem uit te testen en mijn broer heeft me geholpen om hem boven te krijgen. Ik breng er veel tijd op door. (lacht)

Slechte gewoonte waar je vanaf wilt: Die heb ik niet... ik ben perfect. (lacht) Maar ik denk dat ik absoluut moet stoppen met mijn ­whatsapps te openen op ­momenten waarop ik geen tijd heb om ze meteen af te handelen. Anders ­vergeet ik het en antwoord ik nooit.

Duurzame daad: Ik sorteer mijn afval: eenvoudig, maar essentieel. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Mijn ouders deden het al en ik ben er nooit mee gestopt.

Professionele doelen: Eerst en vooral de kampioenschappen estafette met de Belgische Cheetahs in mei volgend jaar. Een maand later zijn er de Europese kampioenschappen in Londen en dan volgen de Olympische Spelen in juli. In de carrière van een sporter is dat een beetje de heilige graal, maar ik probeer mezelf niet te hard onder druk te zetten.

Ik heb er altijd van gedroomd om te dansen zoals Beyoncé. Ik heb nooit lessen gevolgd, maar ik heb urenlang de choreografie in haar videoclips ontleed.

Ultieme verwennerij: Ik hou niet alleen van ijs, maar ook van allerlei andere zoetigheden. Ze staan symbool voor mijn kindertijd. Maar omdat ik moet letten op wat ik eet, zijn ze een verboden traktatie. En als iets niet mag, is het natuurlijk extra ­lekker.

Alternatieve carrière: Die van professionele danser. Ik heb er altijd van gedroomd om te dansen zoals Beyoncé. Ik heb nooit lessen gevolgd, maar ik heb urenlang de choreografie in haar videoclips ontleed.

Hoe we van de wereld een ­betere plek kunnen maken: ­Iedereen moet diens steentje bijdragen en bij zichzelf beginnen. Als we allemaal een inspanning in de goede richting zouden doen, zou dat een goede zaak zijn. Of zoals Médine, mijn favoriete rapper, het zegt: “Als je overal kritiek mag op hebben, begin dan met jezelf.”

Wie is Cynthia Bolingo? (30)

  • Werd in Ukkel geboren en heeft Congolese roots.
  • Is momenteel vrijgezel.
  • Is gespecialiseerd in de sprint.
  • Plaatste zich in augustus 2023 als eerste Belgische atleet voor de finale van de 400 meter op het wereldkampioenschap in ­Boedapest. Ze eindigde vijfde en vestigde tijdens die wedstrijd een nieuw Belgisch record.
  • Zette tijdens de 47ste Memorial Van Damme in september de op één na snelste tijd uit haar carrière neer en won de wedstrijd.
  • Neemt volgend jaar in juli deel aan de Olympische Spelen in Parijs.

Tekst: Marie Honnay

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content