© Getty Images.

Van matchabar tot Syrische streetfood: 9 nieuwe hotspots in Brussel om nu te ontdekken

Met haar bruisende culturele scène en smeltkroes aan nationaliteiten, is Brussel een broeihaard voor hippe start-ups, vernieuwende conceptstores en culinaire hotspots. Met de zomer in aantocht openden weer heel wat nieuwe adresjes de deuren. Bij deze gloednieuwe shops, koffiebars en internationale fusion kitchen-restaurants wil je zeker eens langsgaan.

1. Café de la Presse

Voor de gemiddelde Elsenaar heeft Café de la Presse, de modern-minimalistische koffiebar die het midden houdt tussen een midcentury moderne bistro in Parijs en een koffiebar in New York, intussen geen geheimen meer. Op algemene aanvraag opende de bar recent dan ook een tweede vestiging in centrum Brussel. Die nieuwe stek is geen copy-paste van de vorige, maar wel een gemoderniseerde versie: een beetje verfijnder, maar nog steeds met gastvrijheid in de hoofdrol. Het interieur bestaat vooral uit donker kersenhout. Samen met een toog in vertroebeld glas, een gespikkelde terrazzo vloer en zitbanken met vloeiende lijnen, goed voor een rokerige seventiesvibe, maar dan in een hedendaags grootstedelijk jasje. Een van onze favoriete nieuwe hotspots in Brussel voor die dagelijkse cafeïneboost.

nieuwe hotspots in Brussel café de la presse

Kardinaal Mercierstraat 41 in Brussel.

2. Nectar

Slow fashion en vintage mode is wat de klok slaat bij Nectar. De focus ligt er op ethisch winkelen en op duurzaamheid. Net als bij Melting Pot Kilo, kun je je vintage waar er per kilo aan de haak slaan. Hoewel de boetiek zelf aanzienlijk kleiner is als de ruimte van een ‘Melting pot’, is het aanbod er zo gecureerd dat je er toch heel makkelijk unieke stukken en verborgen parels uit het gros opdiept. En dat aan een zeer democratische prijs: voor één kilo aan vintage goods betaal je er 18 euro.

nieuwe hotspots in Brussel

Blaesstraat 49 in Brussel.

3. Old Boy

Na zes maanden sluiting en een complete transformatie keert Old Boy terug met een nog rauwer en nog intenser concept dat zijn wortels nog steeds diep vervlochten houdt met de Zuidoost-Aziatische culinaire traditie. De keuken van Old Boy is een eigengereide ode aan Aziatische streetfood en meer in het bijzonder: aan de Aziatische grill. Van sappig vlees tot met barbecuekruiden geïnfuseerde vissen en knapperige geroosterde groenten: alles smaakt beter met een bereiding op de rooster. Leuke extra: dankzij een grondige renovatie kunnen er bij Old Boy voortaan bijna dubbel zoveel gasten aanschuiven.

Old boy in brussel

Tenbosstraat 110 in Elsene.

4. Kage Matcha

Een gezonde geest in een gezond lichaam: dat streven te midden van alle werkstress en dagelijkse hectiek ook steeds meer stedelingen na. Naast een heuse yoga- en pilateshype, lijkt daardoor ook matcha aan een revival bezig. Bij Kage Matcha, de gloednieuwe specialty tea-bar in hartje Brussel, staan kwaliteit en authenticiteit voorop. Geen losse thee of theebuiltjes hier, maar wel een zorgvuldig assortiment theepoeders zoals matcha, hojicha en genmaicha, verschillende varianten van gemalen groene thee die rechtstreeks van bij lokale theeboeren in Japan tot bij ons gebracht worden. Overdag schuif je er aan voor een crèmige matcha latte of een kleine stapel matcha pancakes.

kage matcha hotspots in Brussel

’s Avonds transformeert de bar zich tot een thee-infused cocktailbar waar eeuwenoude Oosterse traditie zich vermengt met moderne westerse mixologie. Het resultaat: verbluffende tea-tails zoals je die – voorlopig – nog nergens anders vindt.

Antoine Dansaertstraat 19 in Brussel.

5. Karma Kitchen

Voor liefhebbers van de Zuid-Aziatische keuken zal Mission Massala geen onbekende zijn. Na bloeiende zaken in Antwerpen en Gent, een vaste plek op de foodcourt van verschillende grote festivals in ons land, en een eerste Bombay BBQ-stek in onze hoofdstad, waren zaakvoerders Tim en Pavan klaar voor een tweede vestiging in Brussel. Bij Karma Kitchen gaat de menukaart verder dan de gebruikelijke Mission Masala Indian classics. Ook traditionele gerechten uit Zuid-Aziatische regio’s zoals Sri Lanka, Maleisië, Singapore en Nepal krijgen er een plek. Vol nieuwe inspiratie vanop hun recente culinaire ontdekkingsreizen, willen Pavan en Tim het Belgische publiek opnieuw verrassen en inspireren. Wat ons betreft: missie geslaagd.

karma kitchen oude graanmarkt brussel

Oude Graanmarkt 6 in Brussel.

6. Dries Van Noten

Antwerpen heeft het Modepaleis en Brussel sinds kort de Dries Van Noten Brussels Gallery. Deze gloednieuwe boetiek is het allereerste ‘Gallery’-concept van ons land – naar Parijs’ voorbeeld – en focust exclusief op parfums, beauty en accessoires. In een prachtig pand in de Dansaertstraat waarin vroeger designerschoenenwinkel Hatshoe huisde, ontdek je ‘onmogelijke combinaties’ in de vorm van historische elementen en hedendaags design: kunst van Gill Button, een kroonluchter uit muranoglas en uiteraard de sompteuze handtassen, lipsticks en meer van het modehuis.

Dries van Noten brussels gallery

Antoine Dansaertstraat 49 in Brussel.

7. Togâ

Togâ, de betere banketbakkerij van Léonie Guillemont verhuist naar een nieuwe en grotere locatie. Geboren in de zuidelijke Jura was Guillemont al van kindsbeen af gebeten door gastronomie. Toen ze op twaalfjarige leeftijd Juliette Binoche harten zag stelen met haar chocoladen creaties in de film Chocolat, wist ze wat ze wilde worden: chocolatier. Na een opleiding in Parijs verfijnde de Française haar vaardigheden op gebied van patisserie en verfijnde gastronomie in restaurants over de hele wereld. Op reizen naar Australië en Mexico ontdekte ze het belang van kwaliteitsvolle grondstoffen en een ethische productieproces. Naast een uitgebreid gamma artisanale patisserie ook andere zoetigheden als cookies, cinnamon rolls, tartelettes en de populaire ‘jacqueleines’ in de toog.

toga bakkerij in brussel patisserie

Oude Korenbeursplein 45 in Brussel.

8. The Wayne Café

Een hybride koffiebar waar kunst, cultuur en gastronomie elkaar ontmoeten, dat is de uitdrukkelijke opzet van The Wayne Café, de minimalistisch ingerichte gastro-koffiebar in hartje Brussel. “We wilden een plek creëren die de grenzen tussen werk en privé deed vervagen: een soort derde ruimte die niet ‘thuis’ is, maar ook niet op het ‘werk’, maar waar mensen wel kunnen afspreken om elkaar te ontmoeten of om over koffie te brainstormen over werkgerelateerde dingen”, zo klinkt het bij eigenaars Théo en Lamine. Op de kaart geen ingewikkelde culinaire creaties, maar wel een trendy toast avocado of een flan caramel. De koffie? Die mag er dan wel weer een tikje bijzonder uitzien. Hun blauwe matcha latte lijkt nu al een eigen leven te leiden on the grams.

the wayne café in brussel

Rue van Eyck 30 in Brussel.

9. My Tannour

Maar liefst zes vestigingen heeft My Tannour, het authentieke Syrische streetfoodconcept van de van oorsprong Libanees-Armeense chef Georges Bagdhi Sar, al in Brussel. Samen met zijn team brengt hij er de smaken en geuren vanuit zijn Syrische geboortedorp tot bij ons. Ster van de gerechten is het brood dat à la minute gebakken wordt in de tannours, een traditionele Syrische klei-oven. Gebakken tegen de hete wanden en vervolgens rijkelijk belegd met huisgemaakte ingrediënten als köfte, falafel, halloumi, verse groenten en oosterse specerijen, goed voor streetfood rolls zoals je die nog nooit eerder onder de neus geschoven kreeg.

my tannour syrische streetfood nieuwe hotspots in Brussel

Henri Mausstraat 5 in Brussel. Alle andere adressen via mytannour.com.

Meer food en hotspots:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap