De vakantie loopt te einde. Besloot jij na al die barbecues, cocktails en ijsjes om wat gezonder te leven? Dankzij deze tips houd je het deze keer écht vol.

1. Volg geen gekke crashdiëten

Beyoncé kreeg heel wat kritiek op haar 22-dagen-dieet en er zijn regelmatig celebs die een zot dieet proberen. Van babyvoeding tot sapjes… Kies een gezonde levensstijl die haalbaar voor je is; Maak een planning én heb geduld: want om blijvend af te vallen, moet je nu eenmaal geduldig wachten. Liever geen calorieën tellen? Volgens deze dokter is dat helemaal niet nodig! 

2. Stel je ontbijt niet uit

Als je opstaat, heeft je lichaam gedurende lange tijd geen brandstof gekregen, waardoor een goed ontbijt essentieel is. Je lichaam moet er de voedingsstoffen uit kunnen halen die het nodig heeft om niet puur op reserve te werken. Begin je dag bijvoorbeeld met een kom havermoutvlokken met melk of yoghurt, want hiermee ben je tot wel vier uur lang verzadigd.

3. Drink nu eindelijk voldoende water

Water is een onmisbaar element voor eender wie gezond wilt leven en/of afvallen. Wanneer je veel water drinkt, voer je gemakkelijker afvalstoffen uit het lichaam af. Wissel af met thee, koffie (zonder melk en suiker) en infused water. Frisdranken, fruitsappen en alcohol vermijd je best.

4. Ban geen vetten, maar kies de juiste

Het is absoluut niet nodig om alle vetten uit je maaltijden te bannen, maar let er gewoon op dat je de juiste kiest. Goede vetten bevatten evenveel calorieën als slechte vetten, maar zijn beter voor de cholesterol. Vervang dus slechte vetten als roomboter door goede vetten als olie en zorg op die manier voor een evenwichtig cholesterolgehalte.

5. Schrap snelle koolhydraten, niet trage

Je suikerspiegel gaat minder op en neer wanneer je snelle suikers schrapt. Trage suikers zijn – in beperkte mate – geen probleem, schrap dus alleen de snelle koolhydraten. Koolhydraatarm is een optie, maar pak het dan op een gezonde manier aan, zoals volgens de basisregel van Pascale Naessens. 

6. Controleer je porties

Ieder pondje gaat door het mondje, dus ook dat extra schepje puree, dat extra klontje suiker of dat ene blokje chocolade. Schep bijvoorbeeld niet nog die overbodige portie bij of eet een boterhammetje minder. Let wel op: overdrijven is geen optie, je moet nog steeds voldoende eten en wilt geen hongergevoel.

7. Houd een eetdagboek bij

Alleen al om gefocust te blijven op je doelen en je ervan bewust te zijn wat je binnenkrijgt, is een eetdagboek een echte aanrader. Zo kan je op een zwak momentje even teruggrijpen naar je boekje en je eraan herinneren waarom je dit zo graag wilt.

De tip: vervang je ‘ongezonde’ gewoontes door een gezonde. Maak bijvoorbeeld een gezonde versie van je lasagne, balletjes in tomatensaus of videe.

Enkele voorbeelden:

  • Vervang witte pasta door de volkorenvariant, of nog beter: kies voor courgetti (slierten van courgette)
  • Zin in videe? Maak zelf een gezonde versie met kipfilet, veel champignons en een zelfgemaakte saus. Laat het koekje achterwege en serveer met een grote portie rauwkost.
  • Zin in pizza? Hier lees je hoe je een bodem maakt op basis van groenten. Kies voor je topping voornamelijk groenten en weinig vlees en kaas.
  • Zin in een snack? Vervang chips door ongezouten noten. Of dip groenten in een home made hummus.
  • Drink je graag koffie? Laat suiker en room of melk achterwege.
  • Vervang je vet of rood vlees door lekkere vis.

4 x dit helpt je op weg

Geen idee hoe je moet beginnen aan je goede voornemens? Dit helpt je op weg.

Banaan haver ontbijtkoeken

Julie Van Den Kerckhoven is een grote voorstander van de KETO-levensstijl. Op haar website verkoopt ze allerlei lekkers, waaronder deze ontbijtkoekjes.

14 euro voor vijf stuks – Hier verkrijgbaar

Nog eenvoudiger 2 – Pascale Naessens

De basisregels van Pascale Naessens ken je ondertussen. Weinig tijd? In ‘Nog Eenvoudiger 2’ vind je tal van recepten die snel klaar zijn én slechts 4 ingrediënten vereisen. Heerlijk eenvoudig.

Uitgeverij Lannoo – Hier te koop

Herbruikbare fles voor je water

Zo heb je jouw water altijd bij de hand! De waterbekers van Kambukka zien er cool uit én zijn milieuvriendelijk.

Vanaf € 29,99 – Hier verkrijgbaar

Gezonde drukte: wat eten we vanavond? 2

Lekker en gezond eten zonder zwaar dieet, waar ook de kids dol op zijn. Dat kun je verwachten van ‘Wat eten we vanavond? 2’. Geniet van een gezonde versie van vogelnestjes, videe of chocoladetaart.

Meer tips voor een gezonde levensstijl: