© Getty Images

De Wachtkamer: “Wat gebeurt er als je plots stopt met spierontspanners?”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Welkom in De Wachtkamer van Feeling, waar de designstoelen comfortabel zijn en het leesvoer uitstekend. Wij stellen jouw prangende gezondheidsvragen rechtstreeks aan een expert van dienst. Lieve (57) heeft even genoeg van spierontspanners en denkt aan een botox detox. Maar hoe zullen haar rimpels hierop reageren? Wij vroegen het aan Lynn De Roeck, plastisch chirurg bij Clinic 12b in Antwerpen.

Wat Lieve wil weten

“Op mijn dertigste liet ik voor het eerst een spuitje zetten om mijn fronsrimpel te verdoezelen. Later volgden ook mijn voorhoofdrimpels en kraaienpootjes. Ik passeer zo’n 4 keer per jaar langs mijn esthetisch arts maar wil daar binnenkort graag mee stoppen. Tijd om mijn leeftijd en rimpeltjes te omarmen! Maar wat gebeurt er als ik plots stop met spierontspanners? Zullen de rimpels niet plots té opvallend zijn?”

Alle lezersvragen en de antwoorden van onze experten lees je in het Wachtkamer dossier.

Het antwoord van onze expert

Wat doet botox eigenlijk?

“De meest gekende spierontspanner is botulinetoxine, in de volksmond botox genoemd”, aldus Lynn De Roeck, plastisch chirurg bij Clinic 12b in Antwerpen. “Enkele dagen na de injectie zal de spieractiviteit in de behandelde zone afnemen. Die verminderde spieractiviteit is zo’n 3 tot 6 maanden zichtbaar. Botox legt dus enkel de dynamische rimpeltjes lam, ofte: groeven die ontstaan door spieractiviteit als fronsen, de ogen dichtknijpen of wenkbrauwen ophalen.

Je spieren zullen dus lokaal niet meer bewegen, waardoor het verouderingsproces afgeremd wordt en rimpels amper kans krijgen. Toch worden spierontspanners niét enkel bij rimpels ingezet. Ook als je last hebt van migraine, overmatig zweten en tandenknarsen kan zo’n spuitje helpen.”

Komen rimpels harder terug, zodra je ermee stopt?

“De werking van spierontspanners is van tijdelijke aard. Zodra het product is uitgewerkt, worden je spieren terug krachtiger en zullen de rimpeltjes weer terugkomen zoals je die voorheen had. Weet wel dat het langdurig en frequent gebruik van spierontspanners je spieren dunner kan maken. Hierbij maak ik soms de vergelijking met iemand die voor lange tijd in een ziekenhuisbed lag: de spieren zullen wegkwijnen en de benen worden dunner. Wanneer je dus op zeer frequente basis botulinetoxine gebruikt, nemen die lokale spiertjes niet alleen in kracht maar ook in volume af. Mijn aanbeveling? Geef je spieren af en toe wat tijd om te recupereren en laat zo nu en dan weer wat spieractiviteit toe. Er zijn bijvoorbeeld heel wat patiënten die hun fronsrimpel énkel laten behandelen in de zomer omdat de zon dan opnieuw begint te schijnen en die rimpel tussen de wenkbrauwen meer wordt gebruikt.

Het langdurig en frequent gebruik van spierontspanners kan je spieren dunner maken. Geef ze dus af en toe wat tijd om te recupereren en laat zo nu en dan weer wat spieractiviteit toe.
Dr. Lynn De Roeck

Dr. Lynn De Roeck

Toch zal je gelaat niet plots drastisch verouderen van zodra je stopt met botox. Omdat je de spieractiviteit en dynamische rimpeltjes een aantal jaar hebt uitschakelt, heb je in heel wat gevallen net wat jaartjes gewonnen. Je gelaat bleef langer gespaard van rimpels (die met het ouder worden ook in rust aanwezig zullen blijven) dus hoe vroeger je spierontspanners gebruikt, hoe sneller je dat verouderingsproces vertraagt.”

Wat is de ideale leeftijd om ermee te starten?

“De meeste patiënten starten met botox rond hun dertigste levensjaar of later. Sommigen kiezen in het begin voor een babybotox-behandeling waarbij er een lagere dosis toxine wordt ingespoten. Dit zal de eerste rimpeltjes vervagen maar nog steeds wat spierbeweging toelaten. Zo blijft het effect heel natuurlijk.”

De meest populaire zones?

“Botox wordt het vaakst ingezet in het bovenste derde van het gelaat. Heel wat patiënten starten met de denk- of fronsrimpel tussen de wenkbrauwen. Daarnaast zijn ook het voorhoofd, kraaienpootjes, rokerslijntjes, bunny lines, een lip flip of gummy smile gebruikelijke indicaties.”

Kostenplaatje?

“De prijs hangt af van het aantal zones die behandeld worden en varieert tussen € 150 en € 350.”

Onze expert

Dr. Lynn De Roeck doet aan plastische, reconstructieve en esthetische heelkunde in het Heilig Hartziekenhuis te Lier en het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Ze is ook verbonden aan Clinic 12b in Antwerpen.

Heb jij een vraag voor de dokter, maar sla je de wachtkamer liever over? Stuur een mail naar cleo.decoster@feeling.be en wie weet nemen wij jouw thema binnenkort onder de loep.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content