Expert tipt: zo maak je nu eindelijk die sportvoornemens waar

Een nieuw jaar, dat zijn nieuwe voornemens. Je weet ondertussen dat bewegen noodzakelijk is voor je gezondheid. Tegelijkertijd heb je een drukke job, een tof sociaal leven en wie weet enkele huppelende kinderen. Met andere woorden: het is druk. Toch is het écht nuttig om tijd in te lassen voor je wekelijkse sportsessies. Dat zegt Sam de Bruyn, partner manager en personal trainer bij Basic-Fit, hij geeft dé tips om je sportvoornemens nu wel waar te maken.

Rexona onderzocht het sportgedrag van Belgen. Enkele opvallende cijfers:

  • 7 op de 10 Belgen beweegt wekelijks actief
  • 36% van de Belgen beweegt één of twee keer per week
  • 33% beweegt 3 keer per week
  • 6 op de 10 wilt graag minstens 3 keer per week bewegen, al biljft het meestal bij goede voornemens.
  • 11% van de vrouwen en 12% van de 55-plussers geeft aan nooit actief te bewegen

Hoewel we dus al best sportief zijn, liggen onze ambities nóg hoger: 90% van de Belgen wil minstens elke week actief bewegen en maar liefst 6 op 10 Belgen wil dat minstens 3 keer per week doen. Nog eens 34% zou al tevreden zijn met één of twee keer per week. Het mag dus duidelijk zijn dat de Belg de ambitie heeft om veel te bewegen. Met de ‘Move More.Live More’-campagne wil Rexona de Belg dus ondersteunen om deze sportieve ambities waar te maken.

Het meest gebruikte excuus van de Belg om niet actief te bewegen? “Ik wil gewoon ontspannen wanneer ik thuiskom” (39%). Deze reden zien we vooral terugkomen bij jongere mensen: 49% van de jongeren (≤ 34 jaar) wil duidelijk vooral relaxen wanneer ze thuiskomen van hun werk. Daarnaast geeft 38% van de Belgen aan niet genoeg energie te hebben of te vermoeid te zijn. Bij nog eens 28% van de Belgen is actief bewegen “geen prioriteit” in hun drukke schema. Er is wel een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen: vrouwen geven vaker aan dat ze geen energie hebben of te vermoeid zijn (M: 32%, V: 44%), terwijl bij mannen eerder andere zaken (zoals het werk of de kinderen) ertussen komen wanneer ze willen sporten (M: 19%, V: 11%).

Sam de Bruyn, partner manager en personal trainer bij Basic-Fit, vindt dat we er een prioriteit van moeten maken. Hij deelt zijn gouden tips:

1. Plan je sportactiviteiten in

“Meetings, etentjes, activiteiten met vrienden... We plannen ze allemaal in. We zouden net hetzelfde moeten doen met onze sportactiviteiten. Heb je maandagochtend vrij? Plan dan iedere maandag een sportmoment in. Past een andere dag beter, ga er dan voor. Of je nu een ochtendmens bent of net ’s avonds het liefst sport... Het maakt allemaal niet uit, zolang je maar een moment in je agenda vastlegt.”

2. Zorg voor triggers

“Een trigger is iets kleins wat je aanzet tot beweging. Neem nu eten als voorbeeld: als je honger hebt, triggert je dat om iets te eten. Zo moet je ook voor jezelf voor triggers zorgen om te bewegen. Leg bijvoorbeeld je sportkleren klaar op een zichtbare plaats, zodat je meer geneigd ben om te gaan. Blijf je moeilijk gemotiveerd? Spreek dan af om met een vriend of vriendin samen te sporten. Stuur elkaar bijvoorbeeld een sms’je een half uur voor het sporten, dat kan een trigger zijn om zeker te gaan.”

3. Kies een haalbaar doel

“In principe sport je best minstens 2 keer per week. Maar als je al lang niets meer hebt gedaan, is het misschien nuttig om eerst een kleiner doel te stellen. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om minstens 1 keer per week te sporten, lukt dat enkele weken goed, dan kun je naar 2 keer per week gaan. Ik zie vaak dat mensen meteen 3 keer per week intensief willen gaan sporten, na een paar weken blijkt het te zwaar en geven ze volledig op. En dat is zonde, want beweging moet een langetermijndoelstelling zijn. Zet dus liever babystapjes en maak daarna grotere stappen, zo houd je het vol.”

4. Zoek de fun

“Dit is zó belangrijk: of je nu houdt van lopen of net liever naar de fitness gaat of lange fietstochten maakt... Zorg dat je plezier vindt in het sporten. Als je het niet leuk vindt, zijn er altijd wel betere dingen te doen.”

5. Vraag desnoods hulp

“Weet je echt niet waar beginnen, vraag dan hulp. Doe beroep op een personal trainer of probeer gewoon nieuwe dingen uit. Belangrijk om weten: als je goede voornemens maakt, moet je uit je comfortzone, dat kan misschien eng zijn, maar het levert daarna alleen maar voordelen op.”

Dit helpt je op weg:

Legging

Legging

Legging

Goede voornemens starten met een goede sportoutfit. De basis? Een legging. En waarom niet voor een mooie kiezen, zoals deze?

Legging – Reebok – € 54,95 i.p.v. € 64,95

Hoodie cashmere

Hoodie cashmere

Hoodie cashmere

Alleen al om deze cashmeren hoodie aan te kunnen trekken, plan je met plezier de sportschool in.

Hoodie – Filippa K – € 400

Halters

Halters

Halters

Geen tijd voor de sportschool? Dan beweeg je gewoon thuis. Doe spierversterkende oefeningen en daag jezelf extra uit met gewichtjes.

Halters – Decathlon – €12

Draadloze oortjes

Draadloze oortjes

Draadloze oortjes

Geen sportbuddy? Luister dan op zijn minst je favoriete muziek. Wij sportten met de draadloze oortjes van Sony én zijn grote fan. Er zijn verschillende formaten, ze blijven fantastisch goed zitten, geven goede geluidskwaliteit én hebben een batterij waarmee je zelfs een hele dag kan sporten.

Draadloze oortjes WF-1000XM3 (mét noise cancelling) – Sony – € 250

Meer over voornemens:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content