Dat je best niet te veel wit brood eet, weet je ondertussen al. Maar koolhydraten volledig mijden, is moeilijk en niet nodig. Want er bestaan wel degelijk gezonde koolhydraten en ongezonde koolhydraten: we geven een overzicht.

Hoewel sommige experten beweren dat je koolhydraten beter mijdt, zeggen anderen dan weer dat het wél kan. Zo vertelde Dr. Ir. Eric De Maertelaere tijdens een interview dat koolhydraten wél kunnen in een gezond dieet. “Je hersenen hebben die glucose zelfs nodig. Het gaat echter om de hoeveelheid, als je amper sport en een zittend beroep hebt, eet je best minder koolhydraten dat iemand die veel sport en altijd op de been is. Koolhydraten worden immers omgezet in glucose (suiker dus) en wanneer je lichaam die niet verbrandt, wordt die omgezet in vet. En zo kom je dus bij. Het zit hem dus in de hoeveelheid. Wil je graag weten hoeveel koolhydraten je mag eten? Vraag dan hulp aan een arts of diëtist.

Al is er wel een onderscheid tussen welke koolhydraten je best kiest.

1. Kies bruine koolhydraten

Volgens wetenschappelijk onderzoek uit 2017 kies je liever voor vollen bruine granen dan voor de witte variant. Onderzoekers aan de Tufts University in Massachusetts ontdekten dat mensen die hun wit brood, pasta en rijst vervingen doorde bruine variant, sneller afvielen dan de groep die dezelfde hoeveelheden koolhydraten in het wit aten. Zet dus liever volkoren brood op het menu in plaats van wit.

2. Kies voor vezels

Wil je langer leven, eet dan vezels. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ze de kans op kanker en hart- en vaatziekten verminderen, én ze versnellen je metabolisme. Met andere woorden: je valt sneller af als je voor vezels kiest. Kies daarom voor de koolhydraten in groenten (ja, ook wortels en zelfs broccoli bevatten koolhydraten), fruit en de bruine pasta- en broodsoorten.

3. Eet zo weinig mogelijk bewerkt

Kies dus liever voor de koolhydraten uit groenten en fruit of bruine rijst dan de koolhydraten die je vindt in een pizzabodem die je kocht in de winkel. Groenten of fruit bevatten bovendien heel wat vitamines en voedingsstoffen die andere voedingsmiddelen niet of minder hebben.

4. Kies voor havermout bij het ontbijt

Havermout mag dan wel koolhydraten bevatten, het is een prima optie voor je ontbijt. Het zit boordevol vezels en geeft veel energie. Of kies ook eens voor haverzemelen, die zijn perfect als je graag wilt afvallen.

5. Quinoa, zoete aardappel, kikkererwten, linzen

Ze bevatten allen koolhydraten, maar bevatten ook heel wat gezonde voedingsstoffen. Zet gerust op het menu!

Koolhydraatvervangers

Wil je toch graag wat minder koolhydraten op het menu? Kies dan voor goede vervangers. Lasagnevellen die bestaan uit pompoen, bloemkoolrijst of courgetti zijn heerlijk en bevatten veel minder koolhydraten dan je gebruikelijke pasta-opties.

Vervang je slechte koolhydraten door gezondere varianten:

Gezonde recepten met gezonde koolhydraten: