De Wachtkamer: ‘Hoe voorkom je een lastige blaasontsteking?’

Welkom in De Wachtkamer van Feeling, waar de designstoelen comfortabel zijn en het leesvoer uitstekend. Wij stellen jouw prangende gezondheidsvragen rechtstreeks aan een expert van dienst. Ine (29) heeft vaak last van een blaasontsteking en vraagt zich af aan wat dit kan liggen. Maar nog meer wil ze weten hoe ze deze ontstekingen te slim af kan zijn. Uroloog prof. Guy Bogaert van het UZ Leuven beantwoordt haar vragen.

Wat Ine wil weten

“Om de zoveel maanden heb ik het gevoel dat ik veel moet plassen. Wanneer ik dan het kleinste kamerteje bereik, doet plassen pijn. Meestal voel ik het correct aan; alweer een blaasontsteking. Graag wil ik af van dit terugkerende, lastige gevoel, dus vroeg ik me af: hoe bekom je zo’n blaasonsteking en wat kan je doen om die infectie te vermijden?

Alle lezersvragen en de antwoorden van onze experten lees je in het Wachtkamer dossier.

Het antwoord van onze expert

Uroloog prof. Bogaert: “Een blaasontsteking of lage urineweginfectie oplopen is geen sinecure. Decennia geleden was er een dokter die een wetenschappelijke studie wou doen. In ruil voor geld liet hij de blazen van enkele geneeskundestudenten met duizenden bacteriën vullen. De dag erop had het merendeel van de studenten geen blaasontsteking opgelopen, zij hadden alle bacteriën weg geplast. Toch hebben veel mensen – en voornamelijk vrouwen – er last van.

Het grootste probleem is niet zozeer dat er bacteriën zijn, maar dat ze zich in de blaas kunnen nestelen. De meest frequente veroorzaker van blaasontstekingen is de coli bacterie. Die is met miljarden aanwezig in de darmen. Wanneer deze verderreist naar de blaas, zit je al vlug met een blaasontsteking. Mensen die vaak last hebben van constipatie, kunnen dus ook extra gevoelig zijn aan urineweginfecties.

Ook wanneer je last hebt van een vaginale schimmelinfectie, kunnen bepaalde slechte bacteriën de oversteek maken naar de blaas. Je beschermende mechanismen zijn in dat geval al verstoord, dus diezelfde bacteriën kunnen dan weer een blaasontsteking uitlokken. De kortere plasbuis en de kans op honeymoon cystitis (een blaasontsteking opgelopen na seksueel contact, red.) maken van vrouwen extra easy targets voor een infectie.

Veel plassen is erg belangrijk als je weet dat een coli bacterie zich per twintig minuten verdubbeld. Om de drie à vier uur gaan plassen is dus key

prof. Guy Bogaert

Daarbovenop zijn er bepaalde mensen die hun blaas niet volledig leeg plassen. Dit kan de innesteling van de slechte bacteriën in de hand werken. Ik schrijf mensen dan vaak het volgende voor: ga plassen, wacht vijf minuten en ga opnieuw plassen. Als er dan nog urine in je blaas zat, betekent het dat je blaas niet helemaal leeg was.

Een blaasontsteking of infectie op de lage urineweg kan zich verder ontwikkelen met een hoge urineweginfectie als gevolg. Hierbij gaat de infectie zich manifesteren in de nieren en urineleider. Met als gevolg dat je heel ziek zal worden, koorts zal maken en in enkele gevallen zelfs kans loopt op een nierfunctiebeschadiging.”

Hoe kan je dergelijke vervelende infectie dan voorkomen?

“Mensen hebben het altijd over ‘veel drinken’ wanneer ze een blaasontsteking hebben. Het drinken op zich gaat niet veel verhelpen, maar het feit dat je er veel van moet gaan plassen is wel belangrijk. Veel plassen wordt erg belangrijk als je weet dat een coli bacterie zich per twintig minuten verdubbeld. Om de drie à vier uur gaan plassen is dus key. Ook plassen na het vrijen is essentieel. Niet echt romantisch, maar pleeg best even een toiletbezoek na het vrijen en voordat je begint te lepelen.”

Kan cranberry-extract helpen?

“Als ondersteuning, zou cranberry-extract blaasontstekingen eventueel kunnen helpen voorkomen. Erg belangrijk is dat het gaat over de Canadese cranberries. De Europese veenbessen beschikken niet over de stof die de vermeerdering van de bacteriën zou kunnen vertragen of tegenhouden. Best neem je een pilletje van het extract voor het slapengaan. Als je ’s ochtends het extract neemt plas je het even later gewoon terug uit. Let wel: deze cranberries zijn geen middel voor een blaasontstekingvrij leven. Gebruik van het extract zou wel het aantal ontstekingen kunnen terugdrijven.

Wat als je een blaasontsteking hebt?

Zit je uiteindelijk toch met een lage urineweginfectie opgezadeld? Vraag dan eerst en vooral raad aan je arts. Die zal een urinestaal afnemen en onderzoeken. Pas dan – en met de goedkeuring van je dokter – kan je medicatie beginnen nemen.”

Onze expert

Guy Bogaert is uroloog in het UZ Leuven en specialiseert zich onder andere in blaasledigingstoornissen, terugkerende urineweginfecties en bedwateren.

Heb jij een vraag voor de dokter, maar sla je de wachtkamer liever over? Stuur een mail naar cleo.decoster@feeling.be en wie weet nemen wij jouw thema binnenkort onder de loep.

Meer gezondheid

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content