Pascale Naessens zweert er al jaren bij: calorieën tellen is géén goed idee als je kilo’s kwijt wilt. En nu is er ook een nieuwe studie die het bewijst. Minder koolhydraten eten en gezonde vetten zijn wél een goed idee als je kilo’s kwijt wilt.

Jarenlang leek calorieën tellen dé manier om af te vallen. Minder eten en meer bewegen zou de sleutel zijn om van die kilo’s verlost te raken. Al krijgt die theorie al een tijdje heel wat tegenwind. Onder andere Pascale Naessens en arts William Cortvriendt beweren dat een koolhydraatarm voedingspatroon mét gezonde vetten beter is.

Sneller metabolisme

Een nieuwe studie – in het tijdschrift BMJ – steunt die theorie. Voor het onderzoek lieten Amerikaanse onderzoekers 250 mensen met overgewicht een dieet volgen: ze moesten koolhydraatarm en vetrijk eten. Het gevolg: hun metabolisme versnelde en na vijf maanden verbrandden ze 250 calorieën meer dan mensen die wel veel koolhydraten en weinig vetten eten. Ze vielen af én konden hun gewicht beter behouden. Laat die vette vis en avocado’s dus maar komen.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Zelf aan de slag? Hier vind je handige tips: