Dat te veel alcohol niet goed is voor je lichaam, weet je natuurlijk al. Maar matig drinken zou wel eens positieve effecten kunnen hebben. Volgens Franse onderzoekers lopen mensen die nooit drinken een groter risico op dementie.

De Franse onderzoekster Severine Sabia analyseerde data uit een Briste bevolkingsdatabank. Samen met collega’s zocht ze een verband tussen alcholgebruik van volwassenen en dementie.

Voor het onderzoek werden 9.000 mensen tussen 35 en 55 jaar oud, 23 jaar lang gevolgd. Opvallend: de groep die nooit alcohol dronk, liep meer kans dementie te krijgen, en zelfs met 74%. Af en toe een glaasje heeft dus wel degelijk zijn voordelen.

Let wel op, dat betekent nu niet dat je de kurken meteen moet laten knallen. De medische wereld is er duidelijk over, mensen die meer dan 14 eenheden alcohol per week drinken, lopen heel wat gezondheidsrisico’s. Bovendien hebben zij tot 40% meer kans op dementie. Om naar maar te zwijgen van de andere nare gevolgen die het met zich meebrengt.

Volgens de studie heeft alcohol nog wat voordelen, het zou onder andere de bloeddoorstroming verbeteren en zo de kans op bloedklonters verminderen. Geniet dus vananavond gerust van een glaasje rosé met vriendinnen, maar overdrijf zeker niet. 😉

Meer over alcohol:

(Bron: Time Magazine)