Waarom (solo)seks zo goed is voor je gezondheid

Sofie Albrecht

Gezond eten, voldoende bewegen... We zijn veel bezig met gezond leven. Ook seks is belangrijk voor je gezondheid, en wel om deze redenen.

 

Fysieke en mentale gezondheidsvoordelen

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor gezondheid en welzijn. De pandemie heeft veel mensen doen beseffen hoe belangrijk lichamelijk contact en intimiteit is. “Het is een basisbehoefte. Klaarkomen heeft heel wat voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid”, weet Ann Cuyvers, oprichtster van de legendarische eroticawinkel Erotische Verbeelding, auteur en erotisch counselor. “Er komen heel wat stofjes vrij die ons gelukkig maken en helpen te ontspannen, een stabiliserende invloed hebben op de menstruatiecyclus, de vruchtbaarheid verbeteren, de band met de partner versterken, de vetverbranding stimuleren en de eetlust onderdrukken, het geheugen en de hartslag in rust verbeteren, de bekkenbodemspieren versterken en de vaginale elasticiteit verbeteren… Kortom, het maakt je jonger, gezonder en gelukkiger. Een actief seksleven houdt bovendien veel kwaaltjes tegen.”

“Veel vrouwen verwachten vaak dat hun partner alles moet kunnen, maar het is ook hun verantwoordelijkheid om hun eigen lichaam te kennen”

Toch merkt ze dat heel wat mensen er niet aan toe komen. “Wanneer je lichaam of je situatie verandert, kan het helpen om je lichaam opnieuw te leren ontdekken en na te denken over erotiek. Nieuwe relaties zijn bijvoorbeeld een belangrijk moment, haalt Cuyvers aan. “Mensen die lang geen seks hebben gehad, worden weer wakker wanneer een nieuwe partner in beeld komt. Dan beseffen ze dat ze er zelf ook aan moeten werken. Veel vrouwen verwachten vaak dat hun partner alles moet kunnen, maar het is ook hun verantwoordelijkheid om hun eigen lichaam te kennen.” Ook op momenten dat je lichaam verandert, zoals in de menopauze of na zwangerschap, gaan vrouwen actief op zoek naar informatie, antwoorden of oplossingen voor de bijbehorende ongemakken die ze ervaren.

“Zodra je oestrogenen zakken na een bevalling, stressperiode, menopauze of een kankerbehandeling met antihormonen verandert de doorbloeding in je kleine bekken”, legt gynaecologe Marijke Aerts uit. “De vagina en vulva drogen uit, waardoor de huidkwaliteit slechter wordt, de huid verslapt en de slijmaanmaak vermindert. Ook de blaas droogt wat uit en raakt dus sneller geïrriteerd. Dat geeft heel wat ongemak, zoals urineverlies, plasdrang, huidaandoeningen, irritaties of te veel wrijving. Daardoor ga je zaken zoals fietsen, een grote wandeling of seks vermijden, wat een impact heeft op je levenskwaliteit. Veel mensen die pijn en ongemak ervaren, denken dat dat bij de leeftijd hoort. Maar op je 50ste ben je nog veel te jong om je daarbij neer te leggen. Jammer dat pampers dan als enige oplossing door media worden voorgesteld, terwijl er zoveel meer opties zijn.”

“Schaamlip- of littekencorrecties en vaginale versmallingen zitten in de lift en zijn vaak vooral functioneel, niet alleen esthetisch”

Ingrepen & verzorging

“Artsen hebben vaak onvoldoende aandacht voor levenskwaliteit”, weet Aerts. “Op de kankerafdeling wordt bijvoorbeeld niet gesproken over oplossingen voor droge huid en slijmvliezen. Een oncoloog is daar niet mee bezig, enkel met de kanker. Maar door de droogte op te lossen, neem je de oorzaak van pijn weg, en dus ook de spierspanning die die pijn uitlokt.” Daarvoor bestaan verschillende opties. Hoewel het aanbod aan intieme verzorgingsproducten steeds groter wordt, leeft het niet echt bij de gemiddelde Belgische vrouw, ondervinden zowel Cuyvers als Aerts. Er bestaan hydraterende zalven, scheerproducten, scrubs, enzovoort. Maar het is belangrijk dat je die enkel uitwendig, voor de vulva, gebruikt, waarschuwt Aerts. “Om de vagina te reinigen volstaat water. Het is een perfect zelfreinigend systeem. Voor de vulva gebruik je het best aangepaste formules die de zuurtegraad niet verstoren, om kwaaltjes te vermijden.” Voor diezelfde reden zijn geparfumeerde inlegkruisjes en zeker deodorant geen goed idee, vindt Aerts. “Wanneer je een heel droge huid hebt, is het nuttig om hydraterende, ontstekingswerende stoffen als kokosvet of arganolie te gebruiken of omegavetzuren in te nemen. Ook behandelingen met lasers, PRP of fillers kunnen de kwaliteit van de huid en de beleving verbeteren.”

In haar praktijk krijgt Aerts steeds meer patiënten voor deze functionele en esthetische gynaecologie. “Mensen willen mooi, gezond en goed oud worden. Vroeger legden vrouwen zich erbij neer dat je vanaf je menopauze afgeschreven was, maar vandaag blijven ze tot op hoge leeftijd actief. Veel vrouwen ervaren minder kwaliteitsvolle betrekkingen na een zwangerschap (door urineverlies of pijn) of menopauze (vaginale droogte), omdat hormonen verminderen. Schaamlip- of littekencorrecties en vaginale versmallingen zitten in de lift en zijn vaak vooral functioneel, niet alleen esthetisch.” Maar er bestaan ook heel wat minder invasieve technieken. “Met PRP-technologie (platelet-rich plasma) waarbij gefilterd eigen bloed met groeifactoren wordt ingespoten, kun je het herstelvermogen van de huid stimuleren. In de G-zone of de clitoris geeft het betere orgasmes. Idem dito voor hyaluronzuurfiller, waarmee je de zone kunt vergroten voor een betere stimulatie. Met lasers en radiofrequentie kan huidverslapping aangepakt worden. Ook heel populair is de elektromagnetische stoel voor bekkenbodemtraining. Die werkt als een soort Power Plate die de spieren automatisch doet samentrekken.” Een vorm van fitness die in sneltempo de bekkenbodemspieren versterkt. Want ook voor je seksuele wellness geldt: rust roest.

 

Meer over seks & relaties:

Openingsbeeld: For Love & Lemons

Partner Content

Gesponsorde content