Zonnen zonder zorgen: 5 x gevaarlijke mythes over huidkanker
Zalig van het zonnetje genieten na al die maanden binnen? Zéker, maar dan wel op een verantwoorde manier. Onderzoek wijst uit dat wij Belgen ons nog steeds veel te weinig tegen de zon beschermen. Het resultaat daarvan: een almaar toenemend aantal gevallen van huidkanker. Hoe je dan verantwoord zont zonder zorgen? Euromelanoma, een netwerk van vrijwillige Europese dermatologen, zet een aantal misvattingen over zonbescherming en huidkanker op een rij.
Zonbescherming: 5 x mythes over huidkanker
1. “In de schaduw hoef je niet te smeren”
Helemaal fout, zelfs bij minder warm weer kan uv-straling schadelijk zijn voor je huid. In de schaduw zijn zonnestralen weliswaar een stuk minder sterk, maar ze zijn er wel degelijk. Zeker als je een huid hebt die snel verbrandt, loop je risico. Bescherm je huid dus altijd, ook als je niet in direct zonlicht zit. Hoe dan? Door je in te smeren met een voldoende hoge factor, door je huid te bedekken en door de schaduw op te zoeken.
2. “Alleen zonnebankkloppers lopen risico op huidkanker”
Fout, niet alleen zonnekloppers of zonnebankgebruikers lopen risico op huidkanker, maar iedereen is vatbaar. Naast een overmatige blootstelling aan de zon of aan een artificiële lichtbron, zijn er immers ook nog andere factoren in het spel. Denk bijvoorbeeld aan personen met een buitenberoep, mensen die in openlucht sporten of families met een melanoomgeschiedenis. Ongeacht je voorgeschiedenis of je haat/-liefdeverhouding met de zon is het dus heel belangrijk om je goed te beschermen.
3. “Een jonge huid heeft geen risico op verdachte vlekken”
Fout. Het klopt dat verbranding op jonge leeftijd de kans op huidkanker op latere leeftijd vergroot. Maar het is een fabel om te denken dat die huidkanker zich dan ook alleen manifesteert bij mensen die op leeftijd zijn. Ook jonge mensen kunnen perfect slachtoffer worden. Sterker nog: steeds meer jongvolwassenen krijgen die oncomfortabele diagnose. Maak je je zorgen over een verdacht vlekje? Ga dan zeker langs bij je dermatoloog of huisarts. Hoe vroeger je erbij bent hoe beter: bij een vroegtijdige diagnose is huidkanker immers goed te genezen.
4. “Bij zonnen achter glas loop je geen risico”
Ook deze vaak gehoorde misvatting, klopt niet: ook achter glas kan je huid beschadigd raken. De verwarring ontstaat doordat glas wel een groot deel van UVB-straling tegenhoudt. Dat zijn het type zonnestralen waarvan je rood wordt of verbrandt. Wat glas echter niet tegenhoudt, zijn de veel schadelijkere UVA-stralen. Die stralen zorgen voor huidveroudering en spelen een rol bij de ontwikkeling van huidkanker.
5. “Hoe donkerder je huidtype, hoe minder zonnecrème je moet smeren”
Het klopt dat donkere huidtypes meer melanine aanmaken, wat deels beschermt tegen de zon. Die ‘extra’ hoeveelheid, is echter verre van voldoende om je tegen huidkanker te beschermen en sluit het risico op de ziekte zeker niet uit. Daarom smeren deze huidtypes best een even hoge factor als alle andere huidtypes. Een hogere factor staat trouwens niet gelijk aan een langere beschermingsduur. Minder smeren moet je dankzij een hogere factor ook niet. Smeer dan ook vaak genoeg en met voldoende volume. Breng je de dag buiten door, dan smeer je best om de twee uur een nieuwe laag zonnecrème, -lotion, -olie, of -spray.
Meer lezen over huidbescherming en skincare:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier