Zoveel moet je eten om een halve kilo bij te komen

Een restaurantbezoek in het weekend, een pak friet na een te drukke dag of een heerlijk stuk taart op een feestje... We zondigen allemaal wel eens. De dag erna vloek je misschien als je op de weegschaal staat, gelukkig geeft het vaak een vertekend beeld. Want dit is hoeveel je moet eten om een halve kilo bij te komen.

Weeg je op de juiste momenten, hier ontdek je op welke momenten de weegschaal liegt tegen je. 

Zelfs zondigen, wilt zeker niet zeggen dat je meteen bijkomt. Volgens het Nederlandse Voedingscentrum dat advies geeft over gezonde voeding, zou je 3.500 calorieën extra moeten eten bovenop de 2.000 calorieën die het centrum aanraadt.

3.500 calorieën

Om aan die 3.500 calorieën te geraken, moet je al heel wat eten. Bijvoorbeeld: drie glazen rode wijn (370 calorieën), een grote zak zoutchips (1.080 calorieën), een brownie (290 calorieën), een hamburger (230 calorieën), een portie friet met mayonaiese (630 calorieën), een stuk chocoladetaart (360 calorieën) en 2 frikandellen special (273 calorieën per stuk). En dit alles bovenop je dagelijkse 2.000 calorieën, dus het vergt toch wel enige inspanning. 😉

Beetjes tellen ook

Hol niet meteen naar de frituur nu je dit leest. “Je kunt heel veel calorieën eten en langzaam aankomen, maar dat gewicht kwijtraken lukt helemaal niet zo snel”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. “Om een halve kilo af te vallen moet je er ook 3.500 verbranden. Genieten met mate is dus de boodschap.” (Hier ontdek je enkele sporten waarmee je veel calorieën verbrandt, maar je zult nog een heel aantal uren moeten tellen.)

Bovendien zijn 2.000 calorieën volgens diëtiste Ukie Harkema te veel. “Hoeveel energie je lichaam nodig heeft, is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel je beweegt. Bovendien neemt de behoefte aan calorieën tussen je 30ste en 80e met de helft af. Veel vrouwen komen dus aan als ze 2.000 calorieën verorberen.” Zelf denkt ze dat veel vrouwen zouden toekomen met 1.500 calorieën per dag. Zeker als je een zittend beroep hebt en ouder bent dan 30.

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content