Zen: 10 tips om écht van die stress af te raken

Het is druk. Heel druk. En stress steekt regelmatig de kop op. Je wordt er niet alleen minder gelukkig van, het is ronduit ongezond. Daarom zetten wij 10 tips op een rijtje die écht helpen tegen stress.

Ontdek hier ook 6 signalen waaraan je merkt of je stress hebt zonder dat je het weet

We willen het allemaal. Een interessante job, een fascinerend sociaal leven, een prachtig huis en ook nog enkele kinderen die er in rondhuppelen. Heel mooi, maar al dat werk bezorgt veel deadlines, dat sociaal leven moet naarstig gedeeld worden op Instagram (waar ieder ander sociaal leven nog 100 x interessanter is) en dat huis vraagt onderhoud, om nog maar te zwijgen van al het extra werk dat onze kinderen met zich meebrengen. En dat zorgt voor stress. Veel stress. Er zijn heel wat tips: een deugddoende yoga-sessie, een wandeling in het park en wat minder hooi op je vork. Gemakkelijk gezegd, maar wij willen weten wat nu écht helpt tegen stress. In ‘Uit je burn-out – Een 30-dagen-programma’ geeft Carien Karsten dé tips om in 30 dagen terug beter in je vel te zitten. Wij verklappen alvast 10 tips om stress te reduceren.

1. Ochtend

Neem iedere ochtend minstens vijf minuten de tijd om je rustig voor te bereiden op de dag. Ga even zitten en sta stil bij je ademhaling, kijk uit het raam, luister naar de geluiden om je heen, of maak een rustige wandeling.

2. Geen tijdsverspilling

Als je op weg naar je werk moet stoppen bij een rood stoplicht of moet wachten op een trein, zie dat dan niet als tijdsverlies, maar gebruik de tijd om aandacht te besteden aan je ademhaling, naar de lucht te kijken of je aandacht naar binnen te richten.

3. Pauze

Als je een pauze hebt, doorbreek dan je normale pauzegedrag zoals een kop koffie drinken, of een sigaret roken, maar maak een korte wandeling, loop de trappen op en af of doe een paar rek- en stretchoefeningen achter je bureau.

4. Andere omgeving

Mocht je tijd hebben om tussen de middag te lunchen, verander dan eens van omgeving. Neem eens een langere pauze en ga met een paar aardige collega’s in een restaurant lunchen. Kijk of er in de buurt van je werk een lunchconcert wordt gegeven, bezoek een museum in de buurt. Blijf tijdens je pauzewandeling eens staan bij een straatmuzikant en luister een hele melodie af.

5. Twee minuten pauze

Besluit ieder uur twee of drie minuten te stoppen. Word je bewust van je ademhaling en de spanning in je nek en schouders. Schep orde in je gedachten. 

6. Signalen

Gebruik signalen van alledag, zoals de ringtone van je mobiel, het uitlaten van een cliënt of het zitten achter de computer als een teken om tot jezelf te komen. Je te concentreren en niet volgens de automatische piloot op het signaal te reageren.

7. Stilte

Eet iedere week een of twee keer je lunch in stilte. Gebruik die tijd om langzaam te eten, goed te proeven en bij jezelf te zijn. Lees hier meer over mindful eating. 

8. Complimentje

Ga aan het einde van de werkdag na wat je allemaal hebt gedaan. Maak jezelf een complimentje voor wat je bereikt hebt en maak een lijstje voor wat je morgen gaat doen. Zeg tegen jezelf: voor vandaag is het genoeg!

9. Rustig naar huis

Ga rustig naar huis. Neem de tijd om te genieten van het licht, de temperatuur, het feit dat je weer buiten bent. Hoor de geluiden om je heen, neem de kleuren waar, de bloemen of het ijzel op de takken van de bomen.

10. Een ritueel om het einde van je werkdag in te zetten

Neem een douche of bad als je thuiskomt, of doe andere kleren aan. Zorg voor een ritueel om te markeren dat de werkdag voorbij is en dat je thuis bent. Neem de tijd voor contact met je huisgenoten of gezinsleden, kijk ze aan als je ze bij thuiskomst begroet. Maar neem ook even de tijd om zelf tot rust te komen. 

Meer tips om tot rust te komen:

De tips komen uit ‘Uit je burn-out – Een 30-dagen-programma’ van Carien Karsten (Veen Bosch & Keuning uitgeversgroep). Lees de verschillende stappen om je burn-out aan te pakken in het boek.

 

 

Openingsbeeld: & Other Stories

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content