Feeling boekenclub: 8 x must-reads geselecteerd door onze boekenexpert

Ans Vroom

Boekenexpert Ans Vroom vertelt je vanaf nu elke maand wat er op je to read-lijstje moet staan. Ontdek hier haar 8 favorieten van het moment.

Een levenswerk – Rachel Cusk

De bekende Canadese auteur schreef dit boek al in 2001, maar haar oprechte zoektocht naar wat het inhoudt om een moeder te zijn, voelt nog steeds even fris en herkenbaar aan als twintig jaar geleden. Soms wanhopig, bij momenten hilarisch, maar altijd bloedeerlijk én bovendien van zeer hoog literair niveau. Boeiende en vermakelijke lectuur voor iedereen die moeder is, een moeder heeft, of ooit moeder wil worden.

Boekenclub Januari Een levenswerk

Een levenswerk – Rachel Cusk – de Bezige Bij

Margriete – Kathleen Vereecken

Iedereen kent de schilderende broers Hubert en Jan Van Eyck. Weinigen weten dat zij nog een zus hadden, die minstens even getalenteerd was, maar door haar status van eigengereide jonge vrouw werd weggestopt in een klooster, waar ze zich in stilte moest beperken tot het illustreren van manuscripten. Kathleen Vereecken geeft in deze leerrijke en meeslepende historische roman een stem aan Margareta Van Eyck en schrijft zo een nieuw, feministisch hoofdstuk in de Bourgondische geschiedenis.

Margriete - boekenclub

Margriete – Kathleen Vereecken – De Geus

Heerlijk monster – Fleur Pierets

Fleur Pierets raakte eerder al een gevoelige snaar met haar roman Julian over het verlies van haar geliefde. Voor haar nieuwe boek vond ze inspiratie bij een verfilmde roman, namelijk het prachtige Carol van Patricia Highsmith, een van de eerste verhalen over de vrouwenliefde met een relatief happy end. Pierets treedt tijdens een roadtrip door de Amerikaanse midwest in de voetsporen van Carol en haar minnares Therese en ontdekt zo de kracht van haar eigen weerbaarheid.

boeken januari_heerlijk monster

Heerlijk monster – Fleur Pierets – Das Mag

Confettiregen – Splinter Chabot

Nog een boek dat momenteel verfilmd wordt is dit ontroerende verhaal over de coming out van Wobie, een jongen die gelukkig is in zijn eigen universum vol glitter en confetti, tot hij beseft dat de buitenwereld hem veroordeelt omwille van zijn anderszijn. Dit spraakmakende debuut van de Nederlandse Splinter Chabot brak twee jaar geleden al potten, maar is nu uitgegeven in een kleurrijke, gelimiteerde oplage. Een aanwinst voor je boekenkast!

boeken januari_confettiregen

Confettiregen – Splinter Chabot – Podium

Meisje, 1983 – Linn Ullmann

Tijdens een koude winternacht in 1983 doolt een zestienjarig meisje door de straten van Parijs, op zoek naar de fotograaf die een portret van haar zal maken voor een modemagazine. Wanneer datzelfde meisje veertig jaar later in een depressie verzeild geraakt, probeert ze zich te herinneren wat er tijdens haar verblijf in de Franse hoofdstad gebeurde. Een rauwe, gefragmenteerde roman over machtsmisbruik, schaamte, maar ook over de kracht van schoonheid.

boeken januari_meisje

Meisje, 1983 – Linn Ullmann – De Geus

De Val – Sarah Moss

Dit boek had drie jaar geleden niet geschreven kunnen worden. Het is zogenaamde post-coronalectuur, maar wel van het luchtige soort. Wanneer Kate even wil ontsnappen aan de verstikkende quarantaineregels komt ze tijdens een stiekeme wandeling in de heide gevaarlijk ten val. Wat bedoeld was als een ontspannend tochtje mondt uit in een spectaculaire reddingsoperatie. Geschreven met veel humor en spanning, plaatst dit verhaal vraagtekens bij hoe de wereld er sinds maart 2020 uitziet.

boeken januari_de val

De Val – Sarah Moss – Orlando

De Volksjury 2 – Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck

Fans van de gelijknamige populaire podcast kunnen opnieuw hun hart ophalen aan dit tweede boek van het olijke duo achter De Volksjury. Deze keer gaan ze op zoek naar antwoorden op de meest prangende vragen over spraakmakende misdaadverhalen en onderzoeken ze wat de beste manier is om een plaats delict schoon te maken, een alibi te checken of een psychopaat te herkennen. Een boeiende must read voor iedere true crime addict.

boeken januari_volksjury

De Volksjury 2 – Silke Vandenbroeck en Laura Scheerlinck – Borgerhoff & Lamberigts

Markering – Frida Isberg

Het uitgangspunt van deze debuutroman is even intrigerend als gevaarlijk. Wat als iedereen in het land een verplichte empathietest moet afleggen om te mogen meedraaien in de maatschappij? De bedoeling van de Ijslandse overheid is om de samenleving op die manier veiliger en vredelievender te maken, maar in de aanloop naar het nationale referendum raakt het land zo erg verdeeld dat net het tegenovergestelde gebeurt. Een slim, spraakmakend en trefzeker boek.

boeken januari_markering

Markering – Frida Isberg – De Geus

Meer aanraders:

Partner Content

Gesponsorde content