Feeling boekenclub: 8 x must-reads geselecteerd door onze boekenexpert

Ans Vroom

Boekenexpert Ans Vroom vertelt je vanaf nu elke maand wat er op je to read-lijstje moet staan. Ontdek hier haar 8 favorieten van het moment.

Kerozine – Adeline Dieudonné

Een fascinerend mozaïek van gefragmenteerde mensenlevens, die samenkomen op een mysterieuze zomernacht in een benzinestation langs een snelweg in de Ardennen. Het verhaal dendert voort in een rotvaart, en als lezer word je meegezogen in het weinig hoopvolle bestaan van de soms absurde, maar altijd intrigerende personages. Je wacht op een ontknoping die nooit komt, om dan te beseffen dat je ze eigenlijk niet gemist hebt. Een boek dat je overvalt, meesleurt, en ademloos achterlaat.

Adeline Dieudonné – Kerozine (Atlas Contact)

Kerozine – Adeline Dieudonné

Zijn enige vrouw – Peace Adzo Medie

Om haar arme Ghanese familie blij te maken, trouwt de jonge naaister Afi met een rijke man die ze amper kent. Wanneer hij een stand-in naar zijn eigen huwelijk stuurt, begint het Afi te dagen dat ze misschien te snel ja heeft gezegd. Het engagement van de schrijfster is voelbaar op elke pagina. Ze maakt van haar heldin een feministische en eigentijdse Assepoester, die het geluk dat ze in haar huwelijk niet vindt gaat zoeken in onafhankelijkheid.

Peace Adzo Medie – Zijn enige vrouw (Pelckmans)

Zijn enige vrouw – Peace Adzo Medie

Zegen de dochter – Warsan Shire

Als niemand minder dan Beyoncé je gedichten gebruikt op haar bejubelde album Lemonade weet je dat je woorden een gevoelige snaar raken. De Brits-Somalische Warsan Shire schrijft toegankelijke poëzie over thema’s als vrouwelijkheid, moederschap en racisme. Zegen de dochter is haar langverwachte eerste bundel, vol ontroerende en kleurrijke gedichten die de tijdsgeest perfect vatten.

Zegen de dochter – Warsan Shire (Das Mag)

Warsan Shire – Zegen de dochter | Das Mag

Zee Nu – Eva Meijer

Wie dit boek enkele jaren geleden las, zou het afgedaan hebben als pure science fiction. Maar in tijden waarin geen enkel doemscenario nog ondenkbaar is, maakte het lezen van deze onheilsroman mij lichtjes ongemakkelijk. Zee nu is een parabel over klimaatverandering, waarbij de zee in Nederland elke dag een kilometer verder het land instroomt. Toch schuilt er ook een grote poëzie in het verhaal, en schemert er hier en daar een vleugje hoop in de duisternis, want ons mensenras blijkt verrassend veerkrachtig.

Zee Nu – Eva Meijer

Hier begint de natuur – Caro Van Thuyne

Net zoals velen onder ons trok schrijfster Caro Van Thuyne er tijdens de coronapandemie op uit om de natuur te ontdekken. Haar voornemen om zintuiglijker in het leven te staan leidde tot dit poëtische boek vol prachtige natuurobservaties. Geen meeslepende roman, maar een beeldrijke verzameling anecdotes die de lezer helpt om te vertragen. Ideaal voor tijdens een gestolen moment in de tuin of het park. Met prachtige illustraties van Wiske Vandendriessche.

Caro Van Thuyne - Hier begint de natuur (Luster)

Hier begint de natuur – Caro Van Thuyne

Dood op kasteel Brémont – M.L. Longworth

Met de zomer in zicht nestelen wij ons al eens graag in een hangmat met een spannend detectiveverhaal. Deze verslavende reeks, die zich afspeelt in de Provence, is de ideale lectuur voor zo’n luie zomerdagen. Speurdersduo Verlaque en Bonnet zijn de geesteskinderen van de Canades Marie Lou Longworth, die al sinds 1997 in Aix-en-Provence woont. Zij roept als geen ander de zwoele sfeer van het Franse zuiden op. Eind mei verschijnt het tweede deel in de reeks: Moord in de Rue Dumas.

Dood op kasteel Brémont – M.L. Longworth

Wanneer de herten komen – Joke van Vliet

Voor wie geen zin of tijd heeft om een volledige roman te doorploeteren, is deze wonderlijke bundel kortverhalen van de Nederlandse debutante Joke van Vliet het ideale leesvoer. Een verzameling gebalde vertellingen vol mysterieuze figuren, soms een tikje bevreemdend en donker, badend in een sprookjesachtige sfeer à la Haruki Murakami. Dood en rouw zijn zelden ver weg, maar door de laconieke toon wordt het nooit te zwaar op de hand.

Wanneer de herten komen

Wanneer de herten komen – Joke van Vliet

De tijd is een moeder – Ocean Vuong

Nadat ik compleet onder de indruk was van zijn romandebuut, de internationale besteller Op aarde schitteren wij even, keek ik reikhalzend uit naar deze poëziebundel van de Amerikaans-Vietnamese Ocean Vuong. In zijn sprankelende eigentijdse gedichten behandelt hij dezelfde thema’s als in zijn boek. Het verdriet om zijn onlangs overleden moeder staat centraal, maar er klinkt ook strijdlust en mildheid. Een eerbetoon aan de kracht van zachtheid in een steeds harder wordende wereld.

De tijd is een moeder – Ocean Vuong

Lees ook:

Partner Content

Gesponsorde content