8 x heerlijke en eenvoudige aperitiefhapjes om je gasten te verrassen

Trommel je binnenkort nog eens je vrienden bijeen voor een gezellig lentediner of een lekkere paasbrunch en heb je nood aan wat inspiratie? Wij zochten en vonden enkele Pinterest-recepten om jouw gezelschap zonder veel moeite te verbluffen.

8 x speciale aperitiefhapjes

Lolly’s met liefdestomaatjes

Lolly's met liefdestomaatjes

Lolly’s met liefdestomaatjes

Ingrediënten (4 personen):

  • 20 kerstomaatjes
  • 20 cl balsamico-azijn
  • 1 tl zaden (sesam, papaver, enz.)
  • 20 gram poedersuiker
  • 20 houten tandenstokers
  • 1 vel bakpapier

Bereiding:

  • Was en pel de cherrytomaatjes.
  • Prik in elke tomaat met een tandenstoker.
  • Verwarm de suiker en azijn op laag vuur gedurende ongeveer 6 minuten om een karamel te maken.
  • Dip de tomaten in de karamel en vervolgens in de sesamzaadjes.
  • Leg ze op het bakpapier zodat de karamel hard wordt.
Via Pinterest

Oestertartaar met koriander, sjalot en gember

Oestertartaar met koriander, sjalot en gember

Oestertartaar met koriander, sjalot en gember

Ingrediënten (4 personen):

  • 8 oesters
  • Een sjalotje
  • Een paar takjes gehakte koriander
  • 1/2 tl geraspte gember
  • 1 el cider-azijn
  • 1 el limoensap
  • Rasp van een halve limoen
  • Peper
  • Zeezout

Bereiding:

  • Leeg de oesters neer en maak ze los in kleine blokjes.
  • Voeg het limoensap, de azijn en de peper toe, en meng voorzichtig.
  • Snijd de sjalot en koriander fijn en voeg toe aan de bereiding.
  • Voeg de geraspte gember toe.
  • Bewaar in de koelkast en serveer ze in de oesterschelpen.
  • Voeg vlak voor het serveren nog een beetje zeezout toe.
Via Pinterest

Zalmtartaar

Zalmtartaar

Zalmtartaar

Ingrediënten (4 personen):

  • 200g verse zalm
  • 2cl citroensap
  • Een sjalotje
  • Een appel
  • Zout
  • Peper

Bereiding:

  • Snijd alle ingrediënten in blokjes, en meng het geheel.
  • Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Via Pinterest

Avocadotoast met granaatappelsalsa

Avocadotoast met granaatappelsalsa

Avocadotoast met granaatappelsalsa

Ingrediënten:

  • een hele granaatappel
  • witte balsamico
  • sjalotjes
  • jalapeño (optioneel)
  • verse munt en/of peterselie
  • een avocado
  • sap van een citroen
  • een stokbrood
  • geitenkaas
  • sinaasappel(schil)

Bereiding: 

  • Combineer alle ingrediënten voor de granaatappelsalsa (granaatappelpitjes, witte balsamico, sjalot, jalapeño, verse munt en/of peterselie) in een kom en laat dit minimaal 20 tot 30 minuten op kamertemperatuur staan.
  • Vervolgens voeg je avocado en citroensap toe aan een kom en breng je het op smaak met zout. Prak de avocado goed tot een smeuïge massa.
  • Snijd het stokbrood schuin in plakjes van maximaal 1,5 cm dik. Bestrijk beide kanten lichtjes met olijfolie en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de plakjes op 230ºC gedurende 6 tot 9 minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Strooi een beetje zout over de toast.
  • Beleg de crostini’s door de avocado gelijkmatig over de sneetjes brood te verdelen. Schep de granaatappelsalsa erop en bestrooi met geitenkaas. Werk af met extra sinaasappelschil, als je dat lekker vindt.
Via Pinterest

Mini loaded potato bites

Mini loaded potato bites

Mini loaded potato bites

Ingrediënten: 

  • 500 g kleine aardappelen (ongeveer 5 cm doorsnede)
  • Olijfolie
  • Grof zout
  • Plakjes kaas naar keuze, in kleine vierkantjes gesneden
  • Lichte zure room
  • Gekookt spek, fijngehakt
  • Gesneden lente-uitjes

Bereiding: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie.
  • Gebruik een scherp mes om meerdere inkepingen te maken in elke aardappel, zonder helemaal door te snijden.
  • Leg de aardappelen op de bakplaat, wrijf ze in met olijfolie en bestrooi met zout.
  • Bak de aardappelen gedurende 30 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Plaats kaasplakjes in een paar van de inkepingen van elke aardappel.
  • Zet de aardappelen nog 5-10 minuten terug in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
  • Laat de aardappelen 10 minuten afkoelen voordat je ze belegt met zure room, spek, lente-uitjes of andere gewenste toppings.
Via Pinterest

Meloen met parmaham

Meloen met parmaham

Meloen met parmaham

Ingrediënten:

  • Meloen
  • Rucola
  • Pistachenoten
  • Burrata
  • Balsamico

Bereiding:

  • Schil de meloen en snij door. Haal de pitten eruit en snij de meloen in plakken van 1,5 cm.
  • Hak een handjevol pistache noten.
  • Giet 1 grote burrata af.
  • Leg op elk plakje Parmaham een stukje meloen, een lepeltje burrata en een paar takjes rucola.
  • Rol strak op en leg op een mooi bordje.
  • Bestrooi daarna met zout en peper. Doe er een paar streepjes balsamico siroop over en bestrooi met de pistachenoten. Serveren maar!
Via Pinterest

Mini-croques met truffelmayonaise

Mini-croques met truffelmayonaise

Mini-croques met truffelmayonaise

Ingrediënten:

  • 8 sneetjes toastbrood
  • 4 plakjes hesp
  • 4 plakjes kaas
  • 2 el truffelmayonaise
Bereiding:
  • Beleg vier sneetjes toastbrood met een plakje kaas en een plakje ham. Leg er opnieuw vier sneetjes toastbrood bovenop.
  • Toast de croques goudbruin en krokant in de oven of in een croquemachine.
  • Stans met een vormpje kleine sterretjes uit de croques. Serveer met truffelmayonaise.
Via Pinterest

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Mini steak tartare met mosterdmayo en groene asperges

Ingrediënten:

  • 2 el mayonaise
  • 2 tl dijonmosterd
  • 2 el kappertjes
  • 2 el olie
  • 250 g biefstuk
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • zout en peper
  • 4 sneetjes wit brood
  • 100g groene-aspergetips (kort geblancheerd)

Bereiding:

  • Meng de mayonaise met de mosterd.
  • Laat de kappertjes goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak er de kappertjes knapperig in, maar laat ze niet te donker worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Hak het vlees grof met een scherp mes. Meng het vlees met de sjalot en breng op smaak met zout en peper.
  • Steek uit ieder sneetje brood 3 kleine rondjes met een uitsteekvorm. Gebruik dezelfde uitsteekvorm om op ieder broodschijfje een ‘taartje’ van het vlees te maken. Druk dit een beetje aan met een theelepel.
  • Schep op ieder tartaartje wat van de mosterdmayonaise. Maak af met de groene asperges en de krokante kappertjes.
Via Pinterest

Meer food

Door: Laura Swysen m.m.v. Cleo Decoster en Eva Nijborg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise

Commerciële boodschap