Ook zonder dierlijke producten is het heerlijk tafelen: dat bewijzen deze originele en culinair hoogstaande vegan adressen in hartje Antwerpen.

Plant-based: 8 x vegan adressen in Antwerpen

1. CIRCUS

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In deze eigenzinnige plantbased zaak in de Antwerpse Kasteelpleinstraat hangt een heerlijk ongedwongen sfeertje. De heerlijke biologische – en voornamelijk Belgische – korteketen-keuken is honderd procent vegetarisch en in de meeste gevallen zelfs vegan geïnspireerd. Van de zuurdesem boterham met hummus van rode biet en feta tot het huisgebakken bananenbrood of het vegan kaasbordje: voor nagenoeg elk gerecht op de kaart roept CIRCUS de hulp van lokale bioboeren in. De zero waste-filosofie indachtig probeert de lunch- en brunchplek haar menu zodanig samen te stellen dat er zo weinig mogelijk overschotjes verloren gaan.

Kasteelpleinstraat 26, 2000 Antwerpen. 

2. Clo

Bij Clo zouden we op een onbewaakte woensdagmiddag zomaar even binnen struinen voor het gezellige huiselijke interieur en de gemoedelijke service van chef Claudia en co alleen al. In een eclectisch samenraapsel van vintage zetels, moderne hanglampen, ouderwetse kaders en een overvloed aan planten, geniet je in alle rust en stilte van een paar hartige zoete aardappelwafels, een bagel met vegan zalm of een oatmeal cappuccino. Bij Clo komt elke latte, cappuccino of andere koffie met melk trouwens standaard met een plantaardige variant. Zonder verdere vragen is dat haver-, maar ook amandel-, kokos- of sojamelk zijn een optie.

Kroonstraat 172, 2140 Borgerhout. 

3. Camion / Camionette

In 2019 openden horecavriendinnen Camille en Boqion Camion: een low key apero- en lunchzaak die werkt met lokale, verse, biologische en vooral 100% plantaardige seizoensgebonden producten. Een concept dat het Antwerpse publiek zozeer wist te smaken, dat het duo drie jaar later een tweede all vegan zaak opende: Camionette, het verfijndere zusje van Camion dat inzet op vegan fine dining en natuurwijn. Bij Camionette vooral creatieve en funky plantaardige gerechten om te delen op het menu. In een urban, trendy decor en onder begeleiding van een stevig streepje muziek gaan de vriendinnen er voor gastronomie, maar dan zonder het traditioneel klassieke jasje.

Camion (ontbijt & lunch), Paleisstraat 7. Camionette (fine dining & wijn), Regine Beerplein 1. 

4. Spritz

In de schaduw van de kathedraal geniet je van veganistische pizza en andere Italiaanse delicatessen op basis van 100% plantaardige producten. Die bijzondere combinatie maakt van Spritz de allereerste vegan Osteria in Antwerpen en omstreken. In het Italiaans betekent ‘Osteria’ letterlijk: een plek waar je kan genieten van eenvoudig, maar soulful eten én van goede wijn. En dat is dan ook exact wat je bij Spritz kan vinden. Must-try tip van chef Luna zelf: de calamari fritti’, gefrituurde koningsoesterzwam calamari met tartaarsaus. Ook absoluut het proberen waard: de selectie Italiaanse signature cocktails.

Oude Koornmarkt 11, 2000 Antwerpen. 

5. HART

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HART (@hart_antwerpen)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lekker eten en drinken, en dat volledig plantaardig: dat is precies waar het bij de plantbased lunch- en brunchplek HART in hartje Antwerpen om draait. De roots van chef-koks en eigenaars Melissa en Mario liggen in Spanje, Chili en China en dat merk je aan de menukaart. De kaart varieert van een eenvoudige vegan croissant naar een Chileense hotdog met chorizo, scrambled tofu en een broodje pita met pulled seitan.

Minderbroedersrui 34, 2000 Antwerpen. 

6. Lento

‘Lento’ betekent letterlijk ‘langzaam’ in het Spaans. Daarmee refereren de eigenaars van Lento uiteraard niet aan de bediening in hun zaak, maar wel aan de duurzame keuken en slowfood-mindset: via pure en doordachte gerechten willen ze een stapje terugnemen uit de drukte van alledag. Met een variatie aan knap in elkaar gestoken vegetarische en veganistische gerechten laten ze zien dat plantaardig eten ook rijkelijk bourgondisch kan zijn.

Oude Koornmarkt 44A, 2000 Antwerpen. 

7. Simone’s Kitchen

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gezond eten draait niet om discipline en opoffering, maar wel om balans en om de juiste keuzes maken. Met deze food filosofie in het achterhoofd bereidt het team achter Simone’s kitchen de meest originele plantaardige gerechten. Voor de samenstelling daarvan volgen ze vooral het ritme van de seizoenen. In de winter- en herfstmaanden onder meer op het menu: Shepherd’s pie met linzen en pompoen, gevulde champignons met prei en pijnboompitten en Brussels sprout salade.

Breughelstraat 32, 2018 Antwerpen. 

8. Frituur Tina

Nope: ook frituurfrietjes hoeven niet per se gebakken te worden in dierlijk vet. En ja: je favoriete frituursnack kan tegenwoordig ook perfect vegan. Dat bewijst de hippe vegan frituur Tina op de hoek van het gezapige Krugerplein in Borgerhout. Voor hun snacks gebruiken Dieter en Evelyne een mix van verschillende oliën, waardoor ze ook niet moeten bakken in palmvet. Dat maakt de frietjes er niet alleen perfect goudgeel en krokant gebakken, maar ook nog eens helemaal ecologisch verantwoord. Opgelet op het spitsuur wel: de plantbased fastfood van Tina zijn is gegeerd dat er zich af en toe weleens een rij wachtenden voor de deur durft opstapelen. Zowel de lekkernijen als de fijne service van de enthousiaste eigenaars maakt het het wachten echter meer dan waard.

Reuzenstraat 43, 2140 Borgerhout. 

Openingsbeeld: Camionette / Morrec. 

Meer adresjes in Antwerpen:

Alles in één handige gids?

Download onze gratis digitale gids.
Zo heb je altijd een overzicht van de beste adressen in Antwerpen op zak.

Download onze gratis cityguide hier!