5 dingen die je beter niet weet over het eten op een vliegtuig

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Heb jij al ooit eens stilgestaan bij waar jouw eten op het vliegtuig vandaan komt? Welke geheime ingrediënten er inzitten, hoeveel calorieën je maaltijd telt en hoe lang je bakje voedsel al aan boord was tot het voor jouw neus stond? Dit is wat je wil – of liever niet wil – weten over vliegtuigeten.

5 weetjes over je vliegtuigeten

Eens we op een vliegtuig zitten en nog zo’n 8 uur voor de boeg hebben, verlangen we allemaal maar naar één dingen: the fooood. Het moment dat het gordijntje opengaat en de trolleys vlak naast je arm passeren, is jouw lucky vliegtuigmoment maar stewardess Jennie Jordan gooit vanaf nu roet in het eten. “Eigenlijk is het maaltijd-moment net hét tijdstip waarop je bang moet worden. Héél bang.” En wel hierom:

1. Je eten werd waarschijnlijk de dag ervoor al gekookt

De meeste maaltijden werden al voorgekookt op de grond, zo’n 12 uur voor de vlucht vertrekt. Ze worden meteen diepgevroren en in opslagplaatsen bewaard tot ze in het vliegtuig worden geladen. Afhankelijk van de lengte van je vlucht of het aantal uren vertraging, kan het nog eens 12 uur duren vooraleer jouw cabin crew de ovens opzet om het eten opnieuw te verwarmen en te serveren.

2. Het zal nooit écht goed smaken

Een lage druk in de cabine en lage luchtvochtigheid drogen je neus uit waardoor je smaakzin wordt onderdrukt. Volgens wetenschappers kunnen zelfs geluiden je smaakzin beïnvloeden, dus die vliegtuigmotoren doen er ook niet goed aan. Dit is dus ook één van de redenen waarom jouw maaltijd niet écht smaakt.

3. Het heeft een geheim ingrediënt of twee

Chefs en wetenschappers proberen er toch voor te zorgen dat sky-high dining zo aangenaam mogelijk blijft. Ze weten welke extra’s een wereld van verschil maken bij de passagier en dat zijn basically peper en zout. Daarnaast bestaat er zoiets als de ‘fifth taste’umami of een hartige smaak. Het is één van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter en zou zoete en zoute smaken versterken. Vooral in tomaten, champignons en spinazie komt het voor dus niet raar opkijken als je vooral deze dingen krijgt voorgeschoteld op het vliegtuig.

4. Het is niet gezond (en da’s ook niet de bedoeling)

Op bepaalde hoogte verliezen we ons smaakvermogen voor suiker en dus wordt er op vliegtuigeten een hele kwak bijgedaan om dit te compenseren. Bovendien zijn de porties op een vliegtuig vaak groter dan je denkt. Charles Spence is professor aan de Oxford University en zegt dat we zo’n 3400 calorieën naar binnenspelen op een doorsnee lange afstandsvlucht (dat is hetzelfde aantal als zes Big Macs, voor moest je het willen vergelijken ;-)).

5. Zelfs het water kan je niet vertrouwen

Verder worden de watertanken op een vliegtuig heel zelden uitgekuist en zitten ze vol bacteriën volgens Jennie Jordan. Bovendien kookt water op zo’n hoogte al op een lagere temperatuur waardoor je nooit het perfecte kopje thee kan zetten en er heel wat bacteriën in achterblijven.

Meer weetjes uit het vliegtuig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content