Waarom de stewardess je van kop tot teen bekijkt bij het boarden

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Heb je ook het gevoel dat de steward of stewardess je wel héél goed bekijkt als je het vliegtuig opstapt? Wel, je beeldt het jezelf niet in, het is écht zo. Ze keuren je niet omdat ze zo’n grote fan zijn van jouw nieuwe sneakers of een tikje jaloers zijn op de Prada die aan je arm bungelt, wél omwille van deze 5 redenen.

5 dingen die stewardessen checken

Stewards en stewardessen hebben via Quora onthuld waar ze precies naar kijken wanneer jij het vliegtuig opstapt. Janice Bridger, een 27-jarige stewardess, zei: “Aan vliegen zitten risico’s verbonden en daarom moeten wij voortdurend alert zijn. Dus wanneer ik mensen begroet, probeer ik voor mijzelf zo goed mogelijk te bepalen wie het vliegtuig binnenstapt,” geeft ze toe.

1. Ben je sterk?

Het klinkt als een ge-wel-dig excuus om iemand zijn spieren te bekijken, maar Bridger legt uit dat het heel handig kan zijn om te weten of een passagier fysiek sterk is. Wanneer er een probleem is tijdens de vlucht, kan een sterk persoon wel eens van pas komen.

“Als ik iemand zie die gespierd, krachtig, sterk en fit is, probeer ik goed naar zijn/haar gezicht te kijken en te onthouden waar diegene zit,” zegt Bridger. “In het geval van een aanval op het vliegtuig of op mij, zijn dit de mensen die je aan je zijde wil hebben. Als een situatie dreigend is, vraag ik deze mensen of ze – indien nodig – willen helpen. We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt, maar nemen graag het zekere voor het onzekere.” Zelf wat gespierder worden? Zo versterk je jouw lichaam in de woonkamer.

2. Ben je dronken of onwel?

Dat je bij het instappen je boarding pass moet laten zien, is niet enkel om je stoel te vinden of om er zeker van te zijn dat je aan boord bent. Het is voor de stewardessen ook hét ideale moment om te checken of je dronken bent.

Myriam Mimi, een stewardess bij Condor sinds 1994, zei hierover: “Ik check of ze dronken zijn, aan de drugs zitten, of boos of bang zijn. Heel belangrijk, aangezien ik de verantwoordelijkheid heb om problemen te voorkomen wanneer we over de Atlantische Oceaan vliegen. Ik zeg vriendelijk ‘Hallo, welkom aan boord...’ en luister dan goed naar hun reactie.”

Bridger gebruikt het meet & greet moment ook om te checken of een passagier ziek is en eventuele behandeling nodig heeft. “Ik heb passagiers aan boord gehad die bleek waren en doodziek leken. Ze mochten niet mee vliegen; niemand zit te wachten op besmetting!,” zegt ze.

3. Heb je vliegangst?

Meestal is het nogal duidelijk wanneer iemand last heeft van vliegangst – denk aan tranen, slaappillen en een trillend lichaam als symptomen – maar blijkbaar wil het vliegtuigpersoneel het graag op voorhand weten. “Zo kunnen we indien nodig de werking van het vliegtuig uitleggen en de mensen geruststellen,” zegt Bridger. Heb je zelf last van vliegangst? Met deze 5 tips geraak je er misschien vanaf.

4. Heb je een zichtbare beperking?

“Ik let op fysieke beperkingen die ervoor zorgen dat mensen niet naast de nooduitgang mogen zitten. Die mensen moeten namelijk in staat zijn om een zware deur open te maken in geval van nood,” aldus Bridger. “Daarnaast checken we of die personen extra ondersteuning of hulp nodig hebben tijdens een noodgeval.”

5. Probeer je snode plannetjes uit te voeren?

“Sommige passagiers houden nogal eens van illegale praktijken. En met ‘illegaal’ bedoelen we dan vooral het meesmokkelen van een huisdieren in je handtas. Naast het opzetten van mijn vriendelijke ‘welkom-gezicht’ moet ik hier echt constant alert voor zijn,” aldus Bridger. “Wanneer je ongeveer 3-4 seconden hebt om een passagier zich welkom te laten voelen, en je ook alle bovenstaande puntjes moet bekijken... nu, dat vereist nog best wat concentratie. En oefening, natuurlijk.”

Meer geheimen uit het vliegtuig

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content