Een paar dagen onthaasten in een boomhut midden in de Vlaamse bossen of een houten cabin tussen de velden: het is al een tijdje hip. Post-corona waarschijnlijk nog meer trending: je groene verblijf wat duurzamer maken. Van eco-lodgen in Retie tot een duurzame ‘tiny house’ in hartje Antwerpen: deze op-en-top sustainable adresjes wil je leren kennen.

4 x duurzaam logeren in het groen

1. Eco-friendly cabin tussen de velden

Eco-lodgen in hartje Kempen: dat doe je in deze houten cabin op zonne-energie tussen de velden en bossen van Retie. Het houten huisje is modern, maar gezellig ingericht met veel lichte en natuurlijke materialen. Je koffie bij het ontbijt? Die drink je op de gezellige houten porch met zicht op Vlaamse velden. Het water dat je verbruikt, komt recht uit de grond. Back-to-basics dus, maar wel in stijl.

eco-friendly cabin tussen de velden

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op airbnb.be

2. Eco-Glamping in the woods

Bij Cowcooning Glamping breng je de nacht door in een luxueuze glamping-tent van 100 procent duurzaam geproduceerd katoen, omgeven door rustige bossen en natuur. Het katoen van je tijdelijke woonst is gemaakt uit de zaden van deze droogtebestendige plant en daardoor duurzaam en hernieuwbaar: het is één va nde meest biologisch afbreekbare stoffen op aarde.

glamping in the woods

De binnenkant van je tent ziet er bohemian chique uit: een minimalistische, maar gezellige inrichting met houten planken vloer, een paar berbertapijten en een sanseveria of twee. Om je romantische glamping-ervaring compleet te is de opening van de tent gericht op het westen, zo geniet je recht vanuit je bed van een knappe Belgische zonsondergang achter de bomen.

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op airbnb.be

3. Duurzame tiny house in Antwerpen

Wie dacht dat je voor duurzaam logeren diep de Belgische bossen in moest trekken, heeft het mis. Ook in hartje Antwerpen kunnen eco-liefhebbers hun hart ophalen. In een pittoresk steegje vlak achter de Kloosterstraat bouwden Nikolas Sterck en Ellen Dictus een van de piepkleine arbeiderswoningen uit de 16e eeuw om tot het meest duurzame tiny house van Antwerpen. De kleine woning van slechts 36 vierkante meter groot laat zien dat het gebruik van milieuvriendelijke materialen absoluut hand in hand kan gaan met een modern en uniek interieur.

Voor het interieur hield het koppel een Scandinavisch-Japanse stijl aan: een sobere inrichting met veel hout, veel lichte kleuren en veel natuurlijke materialen. Ook het tiny house-aspect past binnen hun opvatting van duurzaam wonen: hoe meer ruimte je hebt, hoe meer spullen je als mens immers verzamelt die je eigenlijk niet nodig hebt. In niet corona-tijden verhuurt het koppel hun tiny house aan iedereen, in wel-corona tijden geven ze voorrang aan eenieder die net dat tikje extra rust en zuurstof in z’n leven kan gebruiken.

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op de website

4. Recycling: The Backyard club

In hun prachtige en weidse tuin in Herenthout bouwden schrijnwerkers Hanne en Jeff hun ‘tuinhuisje’ om tot een echte Backyard Club. Voor de cabin die nu dienst doet als back-to-basics vakantiewoning gebruikten ze vooral duurzaam hout en natuurverf. Ook veel van het meubilair dat je er kan vinden is zelf ontworpen en -gemaakt: de Backyard club verandert dan ook regelmatig van interieur en alle stuks die je er kan vinden, zijn ook te koop.

the backyard club

Voor meer info en reservaties: neem een kijkje op airbnb.be

Meer lezen over reizen in eigen land: