model, modeontwerper en hobbykok

Binnenkijken bij Cesar Casier: “Ik vind het fijn dat mijn thuis een verzameling is van herinneringen”

Topmodel Cesar Casier heeft zijn derde kookboek uit: Model Kitchen. Geen betere plek om te gaan proeven dan in zijn ­Gentse appartement, het huiselijke nest van een wereldreiziger.

Cesar Casier (35) lacht luid wanneer ik hem vertel dat ik het ironisch vind om hem te bezoeken voor een ‘Thuis bij’-reportage, want ik ken hem een beetje: deze man is altijd onderweg. Casier reist de wereld rond voor zijn werk en leeft volgens het principe work hard, play hard. Dat spelen doet hij ook graag op reis: zijn horizon verrijken, vrienden in het buitenland ­bezoeken en internationale keukens ontdekken. “Ik ben nochtans ook wel een huismus, hoor”, spreekt hij me tegen. “Ik hou van gezelligheid en mensen ontvangen voor een etentje. Ik ben graag thuis en bij familie. Er gaat geen dag voorbij dat ik mijn beide ouders niet hoor, we bellen elke dag. Home is where the heart is.”

Benieuwd naar Cesars recepten? Vind het recept voor zijn mmmatcha tiramisu hier

Kopen van ver

“Ik wilde het geld van mijn modellenwerk investeren en had dit Gentse appartement gevonden op Immoweb. Mijn ouders zijn voor mij gaan kijken – ik woonde en werkte toen in New York – en adviseerden me om het te kopen. Ik heb hen blindelings vertrouwd zonder er één voet binnen te zetten. Toen ik enkele maanden later thuis was voor kerst heb ik het voor het eerst gezien. Ik voelde het écht niet in het begin en dacht niet dat ik hiervan mijn thuis zou kunnen maken. Ik zag deze plek als een investering en zou het toch de eerste periode verhuren, ik woonde nog in de States.”

“Na een tijdje wilde ik toch terug naar Gent omdat ik het huiselijke leven miste. In New York woonde ik samen met een huisgenoot uit financiële overwegingen. Maar ik wilde mijn eigen sofa en ook de zekerheid dat mijn eten niet werd opgegeten door andere mensen. En de levenskosten werden gewoon te hoog – I’m not Naomi Campbell. (lacht) Mensen vragen me vaak of die switch niet te groot was: het kleine Gent na acht jaar in New York. Maar ik zit veel in het buitenland, dat houdt het boeiend. Ik kan op regelmatige ­basis proeven van het internationale leven, wat voor mij essentieel is om Gent graag te kunnen blijven zien.”

CesarCasier Binnenkijken

New York in Gent

“Tijdens de verbouwingen hebben we een bakstenen muur ontdekt waarop een gigantische muurschildering staat van Solo, de bakboter. Die reclamemuur hebben we bloot gelaten. Het geeft deze plek een loftachtig New York-gevoel. Mijn moeder heeft me geholpen met de inrichting. Ze heeft een grote liefde en passie voor esthetiek. Als ik een plaid of vaas wil kopen, stuur ik haar eerst een foto ter goedkeuring. Ik vertrouw haar helemaal. Ik heb bijvoorbeeld samen met haar ­Afrikaanse vazen gekocht op een markt in Ibiza. Ik zag er niks in, maar zij zei: vertrouw mij, ze passen prachtig in je interieur. En ze had ­gelijk.”

Ik vind het fijn dat mijn thuis een verzameling is van herinneringen. Het geheel voelt cosy, sexy en ook een beetje gay

“Ik koop niet alles in één winkel. Mijn interieur bestaat uit zaken die ik verzameld heb over de hele wereld. Ik vind het fijn om souvenirs mee te brengen. Ik heb graag objecten met een geschiedenis. Ik heb een kunstwerk uit New York, mijn borden komen uit Japan. Ik vind het fijn dat mijn thuis een verzameling is van herinneringen. Mijn appartement is een winterappartement met warme tinten, gedempte lampen, kaarsen, donkere spiegels en plaids. Het geheel voelt cosy, sexy en ook een beetje gay.” (lacht)

CesarCasier Binnekijken
“De drie Afrikaanse vazen aan het raam kocht ik samen met mijn moeder op een marktje in Ibiza”

Schone slaper

“Ik woon graag alleen. Ik heb nog nooit in mijn leven samengewoond met een partner en ik weet eerlijk gezegd niet of ik dat ooit zal kunnen. Ik heb ’s avonds echt een moment voor mezelf nodig wanneer ik thuiskom. Ik heb echt nood aan dat Cesar­moment: naakt rondlopen, op mijn gemak koken, in de zetel tv-kijken in mijn eentje. Ook als ik ooit wel zou samenwonen met iemand, denk ik dat ik altijd nood zal hebben aan een eigen pied-à-terre: een studio in de stad, een plek aan zee of wie weet iets in het buitenland waar ik mijn eigen nestje kan hebben.”

Ik woon heel graag alleen en heb echt nood aan dat Cesarmoment

“Ik breng veel tijd door in mijn keuken. Ze is minder chic, maar wel praktisch. Ik zit vaak aan het tafeltje voor een ontbijt, een tas koffie of om telefoontjes te doen. Ik ben ’s avonds vaak weg, waardoor er weinig tijd overblijft om te netflixen. De dagen dat ik wel thuis ben, zorg ik dat ik op tijd in bed lig. De Slimste Mens is voor mij al te laat, tijdens het tweede reclameblok kruip ik in mijn bed. Daar breng ik ongetwijfeld het meeste van mijn tijd door. Ik kan makkelijk twaalf tot dertien uur slapen zonder wakker te worden.

Manusje-van-alles

“Dit is mijn thuis én mijn kantoor. Ik schrijf hier mijn boeken en ontwerp hier mijn kledinglijn: Cesar Casier Collection. Mijn merk is een zevental jaar geleden begonnen met ­T-shirts met quotes op. Sommige van die quotes zou ik nu niet meer durven te gebruiken, zoals ‘No romance without finance’ en ‘Overworked, underfucked’. (lacht) Ik droeg die ­T-shirts zelf zelden, ik hou meer van minimalistische stuks. Toen mijn moeder werd aangesproken door knitwearproducent Sabess uit Sint-Niklaas met de vraag of ik geen breiwerk wilde maken, heb ik hen gecontacteerd. Mijn eerste collectie was een trui in drie modellen. Ik ben toen in mijn auto gestapt en ben naar verschillende boetieks gereden waar ik zelf shop of waar ik als vrouw zou winkelen – ze hebben het allemaal ingekocht. Vandaag maak ik ieder seizoen een volwaardige collectie met de focus op breiwerk.”

“Mijn plusmoeder Natalie helpt me met de patronen. Ze is docent op de modeacademie en heeft voor Scapa en Ann Demeulemeester gewerkt. Zij doet de technische kant, want daar ken ik niets van. Mijn mama helpt me met de kleuren en modellen. Ze had vroeger een winkel en heeft een goed commercieel inzicht. Ik ga ook vaak in haar kleerkast kijken voor inspiratie.”

CesarCasier binnenkijken
“Ik hou van een minimalistische stijl, maar voor een feestje haal ik weleens een opvallend vintage Versacehemd uit de kast”

“Hoewel mijn collectie voor 70 procent uit knitwear bestaat, maak ik ook enkele confectiestukken. Klanten kopen graag een volledige look. Verder is Cesar Casier Collection een onemanshow. Ik doe alles zelf: van pakjes verzenden en beelden op de webshop opladen tot pop-ups organiseren en model staan voor mijn campagnes. In combinatie met mijn werk als model, het schrijven van mijn boek en mijn drukke sociale leven kan dat soms wel wat veel worden.”

“Het zit in mijn karakter om altijd meer te willen doen. Al waak ik nu wel beter over mijn mentale gezondheid. Een paar jaar geleden werd het me na een relatiebreuk te veel en ben ik een tijdje vrijwilligerswerk gaan doen in Namibië. Ik moest toen echt even op de rem gaan staan. Vandaag kan ik veel beter balans houden. Als ik voel dat het te veel wordt, boek ik een massage of neem ik een dag vrij. Sporten helpt me ook om mijn hoofd fris te houden.”

Vol-au-vent à la papa

Model Kitchen is mijn derde kookboek. Ik kook enorm graag, maar ik ben geen kok. Net zoals ik geen mode­ontwerper ben. Ik hou gewoon van mode en eten. Door mijn vele reizen ontdek ik vaak de beste recepten. Mijn matchatiramisu, bijvoorbeeld, heb ik ontdekt in Japan. Dat is zo lekker, maar ik had het hier nog nooit gegeten. Mijn kookboek is zoals mijn leven: werelds. Mijn reizen van de afgelopen jaren hebben de inhoud van mijn boek bepaald. Zo staan er drie Koreaanse gerechten in omdat ik helemaal verknocht ben aan Seoul: de stijl, de kunst, het eten. Ik vind de stad veel interessanter dan bijvoorbeeld Tokio. En er is nog niet zoveel toerisme.”

Mijn vele reizen hebben de inhoud van mijn boek bepaald

“Ik heb mijn liefde voor het koken van mijn vader meegekregen; hij is een fantastische hobbykok. Toen ik geboren werd, kookte hij macrobiotisch en hij maakte zelf rijstmelk voor mij als baby. Alles was bio en gestoomd. Wanneer ik in het vijfde leerjaar ’s middags thuis ging eten, maakte hij gestoomde kabeljauw met een mierikswortelsausje. Hij heeft me gezond leren te eten, maar ook leren te genieten van andere keukens. Vandaag is hij een bon vivant: hij drinkt graag een glas rode wijn, eet hazenrug in het wildseizoen en een pasta met truffel. I love it. Als ik thuiskwam van New York, maakte hij altijd vol-au-vent, mijn lievelingsgerecht, en dan kwamen al mijn vrienden eten.

“Ik eet graag en veel, maar door mijn werk als model let ik natuurlijk op. Ik merk dat ik tegenwoordig vaker geboekt wordt als de oudere man. Ik heb niet meer de jobs van vroeger met campagnes in bloot bovenlijf en afgezakte jeans. Ik word vaker geshoot in kostuums voor meer volwassen merken. Om dat te kunnen blijven doen, moet ik mijn lichaam onderhouden. Mannen van 35 hebben vaker een bierbuik dan een sixpack, maar dat gaat niet met mijn werk. Ik ga ervoor: vroeger sportte ik twee keer per week, vandaag ben ik vier keer per week in de gym en ga ik ook nog lopen. Ik drink minder alcohol en eet meer proteïnen. Ik vind het trouwens niet erg dat ik die meer volwassen jobs krijg. Ik vind ouder worden helemaal oké, maar ik wil blijven investeren in mijn looks zodat ik op mijn 65ste nog kan meedraaien.

“Het recept van mijn matchatiramisu was meteen een hit op TikTok”

Wie is Cesar Casier? (35)

  • Is een Belgisch internationaal topmodel. Hij startte zijn carrière toen hij 19 jaar was, stond model voor o.a. Vogue, Elle, GQ, Dsquared, Replay, Levis, was het gezicht van Giorgio ArmaniAcqua di Giò‘ en liep de shows van o.a. Dior, YSL en Missoni.
  • Woonde en werkte 8 jaar in New York.
  • Heeft zijn eigen knitwearlabel Cesar Casier Collection.
  • Model Kitchen’ is zijn derde kookboek. Hij schreef ook al een travelguide, ‘Trippin’’.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content