Het is algemeen geweten dat de Scandinaviërs bij de gelukkigste mensen ter wereld behoren. Van hygge tot Lykke of van Lagom tot Leva… Er zijn tal van boeken over hun levensstijl. Ze verschillen een beetje, maar komen toch telkens weer op hetzelfde neer. Wij verzamelden negen belangrijke tips die we kunnen leren van Scandinaviërs.

1. Omring je door goede vrienden en familie

Bijna de helft van de Belgen voelt zich weleens eenzaam, dat blijkt uit het recent uitgevoerde geluksonderzoek. Jezelf omringen door goede vrienden en familie hebben de Denen goed begrepen. Een sterke band met anderen is dan ook een belangrijke factor voor onze gezondheid en ons geluk. Steek dus net als die Scandinaviërs tijd in je goede vrienden en zorg dat ze zich altijd welkom voelen, zoals dat omgekeerd ook is.

2. Haal gezelligheid in huis

Toegegeven, ook wij dromen van een Pinterest-perfect interieur. Maar in de realiteit is dat net iets moeilijker, en dat hoeft niet erg te zijn. Er wordt geleefd in je huis! Zorg gewoon dat het een gezellig plekje is waar je helemaal tot rust komen na een lange werkdag. Beperk rommel om rust te vinden en zorg voor voldoende licht in huis: kaarsen, lichtslingers, lampen,… Alles is mogelijk, zolang het maar jullie plekje is.

3. Eet samen

Er zijn twee dingen die de Scandinaviërs ontzettend belangrijk vinden: lekker eten en goed gezelschap. Dus het wordt alleen nog maar beter als je de twee samenvoegt. Nodig vrienden uit om gezellig bij je thuis te komen eten. Neen, het hoeft geen tot in de puntjes uitgewerkte maaltijd en tafelschikking te zijn. Het draait enkel rond gezelligheid en lekker eten. Bezorgt etentjes organiseren je stress, dan ga je toch gewoon lekker op restaurant samen. Maar geniet van elkaar én van het eten.

4. Slaap voldoende

Het geheim van een rustig en gelukkig leven start bij voldoende en goede nachtrust. De Zweedse onderzoeker Torbjörn Åkerstedt hecht veel belang aan een slaap. Het is volgens hem erg belangrijk voor onze emotionele balans, maar recent onderzoek wijst er zelfs op dat te weinig slaap zelfs ronduit gevaarlijk is. Zorg dus net als de Scandinaviërs dat je voldoende slaapt, je zult vanzelf merken dat je gelukkiger bent.

5. Genieten mag!

Veel mensen verbieden zichzelf zoete lekkernijen: ‘O, ik zou dit eigenlijk niet mogen eten, maar…’ Gun jezelf liever een gezonde hoeveelheid lekkere dingen en geniet er dan ook van. En sla je vanwege slecht weer een dag in je trainingsschema over, geniet dan van het thuisblijven en denk niet: ‘eigenlijk zou ik moeten trainen’. Denk tijdens een feestmaal niet aan alle extra calorieën, maar focus je op je gezelschap. Ook al eet je meer dan gezond voor je is, voor een keertje kan het geen kwaad.

6. Werk aan een gelukkige relatie

Een goede relatie krijg je niet zomaar. Ook als de chemie tussen jullie goed is en jullie de beste bedoelingen hebben, is de sterkte relatie die waarin beide partijen elke dag tijd nemen om moeite voor elkaar te doen. Liefde is iets waar je bewust en regelmatig aan werkt. Geef je partner aandacht, wees dankbaar, raak elkaar aan en heb plezier. Want een goede relatie draagt bij aan jullie geluk.

7.  Vergeet niet te pauzeren

Iedereen moet wel eens flink ploeteren om een taak af te krijgen. En iedereen heeft wel eens getreuzeld en eerst die bureau opgeruimd om de taak even uit te stellen. Maar in plaats van dat treuzelen is het veel nuttiger een échte pauze in te lassen. Uit verschillende studies blijkt zelfs dat het de productiviteit verhoogt. Las daarom Fika in, de Zweedse koffiepauze. Op veel Zweedse werkplekken wordt halverwege de ochtend en opnieuw halverwege de middag gepauzeerd. Fika is het moment om je even van je computerscherm weg te rukken en gezellig met een koffie in de hand te praten met collega’s. Zeker inlassen dus.

Boeken voor als je meer wilt weten:

Leva – Mats & Susan Billmark

Het Zweedse echtpaar Mark & Susan worstelden zelf jarenlang met stress en spanning. Ze zijn nu beiden minfulesstrainer en schreven dit boek. Aan de hand van korte hoofdstukken met nuttige tips proberen ze je te helpen minder gestrest en met meer plezier bewust in het nu te leven.

Leef lagom – Anna Brones

Lagom betekent letterlijk ‘precies de juiste hoeveelheid’. De Zweedse levensstijl laat zien  hoe je meer geluk vindt in je dagelijkse leven door een beter evenwicht. Minder stress, tijd voor dingen die je leuk vindt en voldoende geld… In dit boek vind je tips om Lagom in het leven te staan.

Hygge – Marie Søderberg

Marie Søderberg is een Deense actrice. Als ze niet op het toneel of voor de camera’s staat, ontsnapt ze aan de drukte door de kunst van hygge in de praktijk te brengen. In dit boek legt ze uit wat het voor haar en andere Denen betekent, die hygse levensstijl. 

Meer tips voor een gelukkig leven: