Nationaal geluksonderzoek: dé tips om zelf gelukkiger in het leven te staan

Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar toch lijkt het bergaf te gaan met ons nationaal geluk. Ruim een kwart van de Belgen is niet gelukkig. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Levensverzekeraar NN en UGent gingen met een grootschalig onderzoek na wat de Belg gelukkig maakt. Hoe kunnen we onszelf gelukkiger maken?

Hoewel het leven onverwachte wendingen kan hebben, is er heel wat dat de Belg kan doen om zijn eigen geluk een duwtje in de juiste richting te geven. Daarom lanceert NN het platform www.gelukkigebelgen.be dat de Belg op weg helpt naar een gelukkiger leven. Op de website waar het geluk van de Belg het komende jaar in kaart wordt gebracht, kan je met de Geluk-O-Meter testen hoe gelukkig je vandaag bent vergeleken met andere landgenoten en vind je tips van geluksexperts om te werken aan een gelukkiger leven.

Gelukscoach Cynthia Ghysels geeft ook geregeld concrete tips die Belgen helpen hun geluk in eigen handen te nemen. Uit het Nationaal Geluksonderzoek bleek dat een aantal factoren zoals inkomen en gezondheid een grote impact hebben op geluk. Cynthia bouwt hierop verder en geeft enkele concrete tips die hierop inspelen.

Geld is een fantastisch middel om je doelen waar te maken, zie het als iets positiefs in je leven. Pak je financiële administratie aan, zorg dat je alle aspecten ervan begrijpt en breng je financiële situatie in kaart. Zo krijg je inzicht, meer gemoedsrust en grip op je financiën.
Gezondheid is niet iets vanzelfsprekends, draag er zorg voor. Beweeg meer, ontspan en rust eens meer, eet gezond en slaap voldoende. Dat alleen al zorgt voor een betere fysieke en mentale gezondheid.
• Neem de tijd om te investeren in je relaties met familie, vrienden, buren. Sta ook open om nieuwe mensen te leren kennen. Zorg voor echte aandacht, luister oprecht naar wat anderen willen vertellen en laat jezelf eens meer zien zoals je echt bent.
• Bepaal wat je wil met je leven, bekijk het ook eens vanuit een andere hoek. Breng meer structuur aan en beslis wat voor jou echt belangrijk is. Sta daar regelmatig bij stil en stuur bij.
Geloof in jezelf en in je eigen sterktes. Focus op je mogelijkheden. Waardeer jezelf voor wie je bent en werk aan zaken waar je je vandaag nog onzeker voelt. Jezelf ontwikkelen zorgt voor meer geluk en tevredenheid over je persoonlijkheid.

Cath Luyten achterna

Niemand minder dan Feeling-gastvrouw Cath Luyten wordt geluksambassadeur. En niet zonder reden. Met een gelukscore van 80 procent scoort ze een pak hoger dan de gemiddelde Belg. Cath staat niet alleen zélf gelukkig in het leven. Ze houdt ervan met haar positiviteit ook anderen te enthousiasmeren. Zo zal je haar niet vaak zonder lach voor de camera zien. Een lach die aanstekelijk werkt en kijkend Vlaanderen spontaan gelukkig maakt. Ze zal Belgen het komende jaar aanmoedigen aan de slag te gaan met hun eigen geluk.

Tegenslagen zullen er altijd zijn. Daarom kan geluk voor mij nooit een doel op zich zijn. Ik geloof wél in de kracht van positiviteit

‘Het leven is geen ponykamp’ zei Bouba ooit. Wel, Bouba heeft gelijk. Tegenslagen
zullen er altijd zijn. Daarom kan geluk voor mij nooit een doel op zich zijn. Ik geloof wél in de kracht van positiviteit. Voor mij is gelukkig zijn dan ook een denk- en levenswijze. ‘Optimism is a moral duty’ zegt mijn papa altijd. Het gaat over zoveel mogelijk met een positieve blik naar wereld te kijken. Toegegeven, niet altijd eenvoudig. Maar het loont wél! Bovendien werkt positiviteit aanstekelijk. Ik ben dan ook zeer gelukkig dat ik als NNGeluksambassadeur Belgen mag aanmoedigen hun positieve bril op te
zetten!’

Meer over geluk & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content