Petra Deij is erkend relatie- en gezinstherapeut, gespecialiseerd in EFT (Emotionally Focused Therapy). Afgelopen voorjaar bundelde ze enkele van haar gouden tips in twee boeken: Zorgvuldig Scheiden en Verder na een Affaire. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang enkele tips. Vandaag heeft ze het over hoe we nu eigenlijk best een relatie onderhouden.

Moet je een relatie onderhouden?

Ja! Een partnerrelatie is één van de moeilijkste relaties die mensen te onderhouden hebben. Alle andere relaties zijn óf meer vanzelfsprekend óf minder verbonden qua intensiteit of taken. Denk eens aan je familiaire banden. Door het opgroeien binnen een familie zijn alle banden die je daardoor hebt geregeld: je bent familie, je hoort als vanzelf bij een ‘clan’. Dat betekent niet dat deze relaties gemakkelijk en soepel verlopen, dat bedoel ik niet en is jammer genoeg in veel gezinnen en families ook een feit. Moeizame relaties met ouders, broers en zussen komen veel voor. Maar: de vanzelfsprekendheid blijft.

Dan zijn er vriendschapsbanden. Die zijn langdurend, sommige vriendschappen gaan terug tot in de kinderjaren. Deze vriendschappen zijn van grote betekenis in je leven, je doorstaat met elkaar hobbels en dalen en maakt ook de pieken mee.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer over relaties: